Bacio pisze:
Ale może ktoś jest w stanie ocenić organizatorów z innych imprez, albo chociaż patrząc na trasę określić komfort wizualny biegacza?
Wypowiem się tylko co do Krakowa, bo trochę znam to podwórko.
Trasa nie jest jeszcze znana, ale jak sądzę na 90% będą to Stare Miasto, bulwary wiślane, Salwator, Błonia. Czyli ta sama jak dla większości biegów >10km w Krakowie

płaska, widokowa. Sprawdź sobie jaką trasę ma np Półmaraton Marzanny albo Cracovia Maraton (tegoroczna). Należy wziąć też pod uwagę że depozyt masz w okolicy mety (nie startu), a stamtąd na start jest około 2km. Dużo i mało - w sam raz na rozgrzewkę, ale niektórym może przeszkadzać że trzeba się rozebrać z bluzy sporo przed startem (koniec października przecież, może być zimno).
Bieg organizuje ZIS, czyli Zarząd Infrastruktury Sportowej (jednostka miejska) - organizowali też Cracovia Maraton więc możesz sobie wyszukać na forum opinie ludzi o CM i o poziomie organizacji. Ja odnoszę się raczej krytycznie do ZIS, uważam że dużo lepiej organizują biegi ludzie z KKB Dystans Kraków, ale to moje prywatne zdanie i nie chcę Cię zniechęcać. Impreza debiutuje i można dać jej szansę. Z drugiej strony z poziomu organizacji Biegu Trzech Kopców (też ZISowski) zwykle byłem zadowolony

więc nie ma co narzekać na ZIS.
Do Gdańska masz chyba lepszy dojazd? A2--> Stryków --> A1 Gdańsk.
Zobacz sobie jakieś imprezy towarzyszące, koncerty, teatr itp. Może warto zabrać rodzinkę na parę dni tam gdzie ciekawiej. A za rok do tego drugiego miasta