Półmaraton - październik 2014 - wybrać Kraków czy Gdańsk?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Waham się między Krakowem i Gdańskiem (oba tego samego dnia - 26.10.2014).
Dla Warszawiaka to na jedno wychodzi - trzeba liczyć 4h jazdy.

Obie imprezy są po raz pierwszy, więc nie da się ocenić tak łatwo.

Ale może ktoś jest w stanie ocenić organizatorów z innych imprez, albo chociaż patrząc na trasę określić komfort wizualny biegacza?

Wybrać "muszę" jedną z nich i się waham... W tym okresie nastawiam się na bardziej rekreacyjne przebiegnięcie, a nie próbę pobicia rekordu wszechświata.

Co radzicie? ;-)
PKO
DorkaG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jeszcze jest Toruń :).

i nie pierwszy raz więc można ocenić :)
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Toruń to sobie zostawiam na grudzień, bo wtedy nie ma wyboru ;-)
wost79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:30
Życiówka w maratonie: 4:38:02

Nieprzeczytany post

Bacio pisze: Ale może ktoś jest w stanie ocenić organizatorów z innych imprez, albo chociaż patrząc na trasę określić komfort wizualny biegacza?
Wypowiem się tylko co do Krakowa, bo trochę znam to podwórko.

Trasa nie jest jeszcze znana, ale jak sądzę na 90% będą to Stare Miasto, bulwary wiślane, Salwator, Błonia. Czyli ta sama jak dla większości biegów >10km w Krakowie :hejhej: płaska, widokowa. Sprawdź sobie jaką trasę ma np Półmaraton Marzanny albo Cracovia Maraton (tegoroczna). Należy wziąć też pod uwagę że depozyt masz w okolicy mety (nie startu), a stamtąd na start jest około 2km. Dużo i mało - w sam raz na rozgrzewkę, ale niektórym może przeszkadzać że trzeba się rozebrać z bluzy sporo przed startem (koniec października przecież, może być zimno).

Bieg organizuje ZIS, czyli Zarząd Infrastruktury Sportowej (jednostka miejska) - organizowali też Cracovia Maraton więc możesz sobie wyszukać na forum opinie ludzi o CM i o poziomie organizacji. Ja odnoszę się raczej krytycznie do ZIS, uważam że dużo lepiej organizują biegi ludzie z KKB Dystans Kraków, ale to moje prywatne zdanie i nie chcę Cię zniechęcać. Impreza debiutuje i można dać jej szansę. Z drugiej strony z poziomu organizacji Biegu Trzech Kopców (też ZISowski) zwykle byłem zadowolony :oczko: więc nie ma co narzekać na ZIS.

Do Gdańska masz chyba lepszy dojazd? A2--> Stryków --> A1 Gdańsk.
Zobacz sobie jakieś imprezy towarzyszące, koncerty, teatr itp. Może warto zabrać rodzinkę na parę dni tam gdzie ciekawiej. A za rok do tego drugiego miasta :usmiech:
"Nie warto żyć normalnie. Warto żyć ekstremalnie" (EDK)
24h dla Patryka | Zobacz | Posłuchaj
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Do Gdańska ryanairem :-)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek

Tak wygląda trasa w Gdańsku. Start i meta pod PGE Areną. W dużej mierze trasa wiedzie głównymi ulicami Gdańska. Trasa raczej płaska, z kilkoma nieznacznymi podbiegami. O organizatorach ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo do tej pory nie startowałem w ich imprezach.

Tutaj jeszcze profil:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ