Może warto policzyć kalorie? Nie jestem zwolennikiem diet typu "max ileśtam kalorii dziennie" i wiem że "kaloria kalorii nierówna", ale świadomość ile mniej więcej kalorii się zjada pozwala jakoś tam się lepiej zorientować, bo to że wydaje ci się, że "jesz rozsądnie" to za mało. Postaraj się spisywać przez 3-4 dni (tylko jedz wtedy tyle co zwykle) wszystko co jesz i na tej podstawie obliczysz przybliżone średnie spożycie kalorii na dzień, które porównasz z tym ile kalorii spalasz. Samym "życiem" spala się w ciągu doby 1500-2000kcal w zależności od płci wieku, wagi, rodzaju pracy itd. oczywiście są rożne metody na pobudzenie metabolizmu (np. zielona herbata, ale prawdziwa - sypana, nie z torebek) no i dodatkowe kalorie można spalić aktywnością fizyczną.Cześć
Mam pytanie odnośnie bieganie a walka z kilogramami . Nie mogę zrzucić zbędnych kilogramów pomimo diety /jadam rozsądnie - ciemne pieczywo i tylko na śniadanie, mało smażonego, bez kolacji ,dużo warzyw, słodycze tylko w niedzielę /. Biegam dwa razy w tygodniu po 10 km śr tempo 6,30/km . Coś robię jednak nie tak , może mój organizm przyzwyczaił się do biegania , może powinnam zwiększyć ilość treningów, próbowałam biegać interwały ale ten sposób biegania ogromnie mnie męczy - nadwaga tak około 10 kg.
Adka
Jeśli twoja stale waga rośnie to zapewne spożycie kalorii wyjdzie ci większe niż spalanie, jeśli utrzymujesz tą samą wagę od jakiegoś czasu to pewnie obie liczby będą zbliżone. Żeby zacząć chudnąć musisz spalać więcej kalorii niż zjadasz. Ja bym radził dorzucić jeszcze jedno bieganie w tyg. początkowo krótsze, powiedzmy 5km, z czasem możesz je wydłużać.