Zapotrzebowanie energetyczne biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
struspedziwiatr
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ile kalorii mógł spalić Wilson Kipsang podczas biegu na dystansie maratonu w czasie 2:03:23?
PKO
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:48 min
Życiówka w maratonie: 3:05:30

Nieprzeczytany post

A ile waży? Bo kilometraż znamy.
60kg (?!?)x 42km = ok 2400-2500kcal .
Oczywiście upraszczam sprawę.
Obrazek
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jestem ciekawa na jakim średnim pulsie tej klasy zawodnik biegnie maraton?
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:Ja jestem ciekawa na jakim średnim pulsie tej klasy zawodnik biegnie maraton?
Zapewne powyżej 90% hrmax.
Obrazek
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tajt28 pisze:
cava pisze:Ja jestem ciekawa na jakim średnim pulsie tej klasy zawodnik biegnie maraton?
Wątpię. Masz wtedy za duże zużycie glikogenu i niezależnie od poziomu szansę na ścianę. Przy wyćwiczeniu zaletą nie jest tyle wyższe tętno biegu, a niższe spoczynkowe, co daje Ci dużą elastyczność i przestrzeń do przyśpieszania. Co innego startować z poziomu 80bpm i dojść do 1800bpm, a co innego zacząć z 30bmp i mieć 150 uderzeń w zapasie. :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:
tajt28 pisze:
Wątpię. Masz wtedy za duże zużycie glikogenu i niezależnie od poziomu szansę na ścianę. Przy wyćwiczeniu zaletą nie jest tyle wyższe tętno biegu, a niższe spoczynkowe, co daje Ci dużą elastyczność i przestrzeń do przyśpieszania. Co innego startować z poziomu 80bpm i dojść do 1800bpm, a co innego zacząć z 30bmp i mieć 150 uderzeń w zapasie. :)
Ale zawodowcy chyba trenują, żeby polecieć maraton z tętnem progowym (finiszować powyżej). Nam ciężko przebiec nim połówkę.
Glikogenu na ile im wystarcza? 80 minut? Czyli musi wykorzystywać WKT i nie dopuszczać do zakwaszenia mięśni bo to zablokuje spalanie WKT. My po maratonie mamy zakwaszenie niewiele większe niż spoczynkowe, zawodowcy ok 3mmol.
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

jabbur pisze: Wątpię. Masz wtedy za duże zużycie glikogenu i niezależnie od poziomu szansę na ścianę.
Ale tak własnie jest. Ci zawodnicy biegną nawet do 95% HRmax. Także jest pomyłką używanie normalnego wzoru zużycia glikogenu.
Jako je ci zawodnicy maja bardzo dobrze wytrenowana przemianę materii i bardzo ekonomiczny styl biegowu, zużywają dużo mniej energii na kilometr, jak normalni śmiertelnicy.

Tu jest tez ważne porównać czas pracy, który jest dużo krótszy jak u biegacza z MRT w 3, 3,5 lub 4h. A także powiększone możliwości gromadzenia zapasów glikogenu w mięśniach.

To wszystko powoduje, ze biegacze czołówki mogą osiągnąć prawie zawsze 95%HRmax, co pokazują często pomiary live. Ile energii zastanie w czasie maratonów zużyte, jest już trochę problematycznie do stwierdzenia. Steffny pisał coś o 1800-2000kcal.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok, kupuję technikę i lepsze (większe) zasoby energetyczne, ale czas biegu to średnio wpływa na zapotrzebowanie, bo ono funkcją: masa * dystans. (no, inna kwestia, że duŻo to nie ważą)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, 22:43 przez jabbur, łącznie zmieniany 1 raz.
_____
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:niższe spoczynkowe... co innego zacząć z 30bmp i mieć 150 uderzeń w zapasie. :)
Więc to tu jest pies pogrzebany.
tajt28 pisze:2400-2500kcal
Rolli pisze:1800-2000kcal
Brzmi sensownie. Niewątpliwie wykorzystują ją efektywnie.

Do tego mają mają szansę przebiec maraton bez ściany? Za takie coś powinna być eliminacja z zawodów ;) To prawie jak doping!
Szybciej biegnąc na pewno więcej palą. Z drugiej strony patrząc na podstawowe tempo metabolizmu - BMR = 1863 / 24h = 77 na godzinę, kończąc szybciej chociaż tu mają przewagę :)
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje 2400-2500 to jakieś tam średnie wyliczenie dla średniego biegacza o wadze 60kg. Zawodowcy mogą faktycznie spalić mniej.
Ale to, że szybciej znaczy więcej zderza się z tym, że szybciej znaczy krócej. Stąd sensowniejszym wydaje się branie spalania jako funkcji wagi i dystansu. Tak ogólnie, bo doktoratu z tego nie piszemy, nie? :spoczko:
Obrazek
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tajt28 pisze:Moje 2400-2500 to jakieś tam średnie wyliczenie dla średniego biegacza o wadze 60kg. Zawodowcy mogą faktycznie spalić mniej.
Ale to, że szybciej znaczy więcej zderza się z tym, że szybciej znaczy krócej. Stąd sensowniejszym wydaje się branie spalania jako funkcji wagi i dystansu. Tak ogólnie, bo doktoratu z tego nie piszemy, nie? :spoczko:
Hmm, ja kiedyś spłodziłem dłuższy tekst o tym, między innymi z odwołaniem do tych danych - fajne tabele z takim wnioskiem:

Body mass can be used to predict energy expenditure with reasonable accuracy when running on a firm level surface (road, track or grass). The amount of calories required to run 1 km equals your weight in kg (a runner of 78 kg will burn 78 Calories/km).
_____
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:
tajt28 pisze:Moje 2400-2500 to jakieś tam średnie wyliczenie dla średniego biegacza o wadze 60kg. Zawodowcy mogą faktycznie spalić mniej.
Hmm, ja kiedyś spłodziłem dłuższy tekst o tym, między innymi z odwołaniem do tych danych - fajne tabele z takim wnioskiem:

Body mass can be used to predict energy expenditure with reasonable accuracy when running on a firm level surface (road, track or grass). The amount of calories required to run 1 km equals your weight in kg (a runner of 78 kg will burn 78 Calories/km).
Czytałem, czytałem.
Płody Kolegi nie są złe.
:hej:
Obrazek
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tajt28 pisze:bo doktoratu z tego nie piszemy, nie? :spoczko:
Pewnie już ktoś napisał ;) także nie.
jabbur pisze:firm level surface
To na pewno ma istotne znaczenie, czy ten biegacz musi wciągać dodatkowo swoje ciało na pagórki. Swoja drogą biegi górskie robią różnicę.
Ale przelicznik ładny i prosty.
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

struspedziwiatr pisze: To na pewno ma istotne znaczenie, czy ten biegacz musi wciągać dodatkowo swoje ciało na pagórki. Swoja drogą biegi górskie robią różnicę.
Ale przelicznik ładny i prosty.
Oczywiście, że robią. Tak jak wmordewind, przy którym życiówki nie zrobisz.
To jest właśnie ładny i prosty przelicznik dla zwykłego, białego(ups) biegacza, przy zwykłych warunkach, służący ogólnej wiedzy na temat ilości spalonych kalorii.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ