Co to jest Akcent w treningu biegowym?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
struspedziwiatr
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co to jest Akcent w treningu biegowym?
PKO
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyraźnie intensywniejszy fragment treningu, chociaż wyraźnie krótszy w stosunku do całości trwania treningu.
Np. :
- przebieżki
- rytmy np. 100/100
- podbiegi/skipy/wieloskoki np .10x100/100
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przebieżki nie są żadnym akcentem. rytmy - w jakiej szkole? bo w części to to samo co przebieżki.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A wyraźnie długie biegi też? Czy tylko prędkość bierzemy pod uwagę?
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

struspedziwiatr pisze:A wyraźnie długie biegi też? Czy tylko prędkość bierzemy pod uwagę?
Długie, spokojne rozbiegania (nazywane czasami wycieczką biegową) nie są. Ale już długi bieg z narastającą prędkością jak najbardziej.
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieg z narastającą szybkością, to pewnie w szczególności zawody się wliczają.
Czyli dałoby się to uogólnić na utrzymanie wyższego pulsu (obciążenie dla układu krwionośnego), przez jakiś wyraźny czas.
Czy z fizjologicznego punku widzenia, powinno się jakoś specjalnie traktować akcent, np. wydłużyć czas regeneracji z 2 dni do 3, lub dłużej?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:
struspedziwiatr pisze:A wyraźnie długie biegi też? Czy tylko prędkość bierzemy pod uwagę?
Długie, spokojne rozbiegania (nazywane czasami wycieczką biegową) nie są. Ale już długi bieg z narastającą prędkością jak najbardziej.
Hm...?
Akcent to intensywna jednostka treningowa, która wymaga wzmożonej regeneracji i lekkiego treningu przed tym treningiem. (oczywiście są tez akcentowe bloki, ale to już inna historia)
Dlatego taka 35 kilometrowa "wycieczka" biegowa tez powinna być traktowana jako akcent.

Tez dlatego dla początkującego wszystkie biegi są (prawie) akcentami, i dlatego powinien on/ona biegać tylko co drugi dzień.
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok. Dzięki za podpowiedzi.
Rolli pisze: Tez dlatego dla początkującego wszystkie biegi są (prawie) akcentami, i dlatego powinien on/ona biegać tylko co drugi dzień.
Coś w tym jest. Być może to takie moje szukanie wymówki przed odbyciem kolejnego treningu ;)
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Hm...?
Akcent to intensywna jednostka treningowa, która wymaga wzmożonej regeneracji i lekkiego treningu przed tym treningiem. (oczywiście są tez akcentowe bloki, ale to już inna historia)
Dlatego taka 35 kilometrowa "wycieczka" biegowa tez powinna być traktowana jako akcent.

Tez dlatego dla początkującego wszystkie biegi są (prawie) akcentami, i dlatego powinien on/ona biegać tylko co drugi dzień.
35 km chyba tak, ale ile osób biega 35 km wycieczkę biegowe a ile kilkunastokilometrową. No i sprawa tych którzy biegają 3 razy w tygodniu. Gdzie tu miejsce na lekki trening przed nią. No i czy wycieczkę biegową możemy traktować jako INTENSYWNĄ jednostkę treningową, mnie zdecydowanie bardziej pasuje do niej określenie EKSTENSYWNA, czyli biegana na zaliczenie, bez sprężania się na jakieś konkretne tempo. Bywa że wycieczka biegowa w planach treningowych ma miejsce dzień po ewidentnym akcencie. Np. u Skarżyńskiego często występuje ona dzień po krosie.

Nie chcę się tu wykłócać bo w sumie wszystko tak naprawdę zależy od tego jak długa to będzie wycieczka w stosunku do naszego zaawansowania.

Być może lepszą definicją byłaby zależność między treningiem a tym jak bardzo "ciężkie nogi" mamy na następnym treningu. Być może...
struspedziwiatr pisze:Bieg z narastającą szybkością, to pewnie w szczególności zawody się wliczają.
BNP (bieg z narastającą prędkością) to trening: http://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=6167
struspedziwiatr pisze:Czyli dałoby się to uogólnić na utrzymanie wyższego pulsu (obciążenie dla układu krwionośnego), przez jakiś wyraźny czas.
To chyba jest dobry trop.
struspedziwiatr pisze:Czy z fizjologicznego punku widzenia, powinno się jakoś specjalnie traktować akcent, np. wydłużyć czas regeneracji z 2 dni do 3, lub dłużej?
Po akcencie należy odpocząć, ale to jak długo i jak aktywnie zależy od wielu czynników.
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:jak bardzo "ciężkie nogi" mamy na następnym treningu
To chyba będzie dla mnie jasny i prosty wyznacznik. Gdzieś też czytał w jakimś poradniku, że na
treningu można się dynamicznie ocenić przez to czy np. nasz prędkość jest taka jak zakładaliśmy.
To pewnie pokryje się z 'ciężkimi nogami'. pomijam fakt, że obecna pogoda powoduje, że biega mi się ... co najmniej inaczej :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

struspedziwiatr pisze:
Antek Emigrant pisze:jak bardzo "ciężkie nogi" mamy na następnym treningu
To chyba będzie dla mnie jasny i prosty wyznacznik. Gdzieś też czytał w jakimś poradniku, że na
treningu można się dynamicznie ocenić przez to czy np. nasz prędkość jest taka jak zakładaliśmy.
To pewnie pokryje się z 'ciężkimi nogami'. pomijam fakt, że obecna pogoda powoduje, że biega mi się ... co najmniej inaczej :)
"Ciężkie nogi" są trochę zwodnicze, bo po trzech dniach na LCHF (bez węgli) każdy trening zaczyna się na ciężkich nogach :hej:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:na LCHF
Już któryś raz z kolei słyszę o tej diecie i zastanawiam się, czy statystycznie poruszone przeze mnie tematy ją przyciągają, czy w ogólności bieganie ją przyciąga, czy istnieje jakieś lobby LCHF'owe, czy może o czymś istotnym jeszcze nie wiem? (bo wiem cały czas mało) ;]
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

struspedziwiatr pisze:
jabbur pisze:na LCHF
Już któryś raz z kolei słyszę o tej diecie i zastanawiam się, czy statystycznie poruszone przeze mnie tematy ją przyciągają, czy w ogólności bieganie ją przyciąga, czy istnieje jakieś lobby LCHF'owe, czy może o czymś istotnym jeszcze nie wiem? (bo wiem cały czas mało) ;]
Producenci masła płacą nam od postów. A pośrednia korzyść to brak ścian podczas dłuższych biegów
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
struspedziwiatr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Producenci masła
masło 82p jest dobre.
jabbur pisze:po trzech dniach na LCHF
Jeśli trzy dni wystarczają żeby się przełączyć, to może warto sprawdzić efekt 'ciężkiej nogi'.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzy dni nie wystarczają, żeby się przełączyć - moim zdaniem.
LCHF stosuję czasem na wyjazdach, w górach. Bardzo stabilne energetycznie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ