dobór legginsów

Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

kawol:
Naprawdę uważasz, że to działa (mówię o "spalaniu")?
Mam wrażenie, że to głównie kwestia odwodnienia organizmu.
Nie sądzę, żeby jakiś znaczący procent energii był konsumowany latem na potrzeby dodatkowego ogrzania ciała.

A wracając do wątku, to biegam teraz w legginsach Asics'a (wersja zimowa) i nie czuję dyskomfortu. Rano z reguły jest ok. 12 stopni, czyli jak dla mnie dość chłodno.
PKO
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też biegam w legginsach przez okrągły rok i nie uważam żeby było w nich za ciepło. Oczywiście w największe upały - krótkie spodenki, ale rano czy wieczorem - legginsy. Cienkie, termoaktywne, dobrze odprowadzają nadmiar potu więc nie ma mowy o przegrzaniu.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pepek pisze:Ja też biegam w legginsach przez okrągły rok i nie uważam żeby było w nich za ciepło. ...
O! Dlugie spodnie w lecie... Odrobine slabo... ;-)

No ale w sumie to jedynie dowod na to, jak subiektywna sprawa jest odczuwanie ciepla / zimna, i w jakich zakresach poszczegolne jednostki maja swoj "komfort cieplny".

Mimo teoretycznego zrozumienia tych upodoban osobniczych, to jednak mocno mnie zdziwil np. widok z ostatniej soboty - termometr pokazywal +24, a w lesie mijalem mezczyzne w dlugiej bluzie, dlugich legginsach, a na to nalozone jeszcze krotkie spodenki! Uff...

Ja mam wyrobione pewne "subiektywne zasady odziezowe", ktore u mnie dosc dobrze sie sprawadzaja:

od +14 w gore: krotka gora (t-shirt, powyzej +20 bez rekawow), krotki dol
miedzy +9 a +13: dluga gora, krotki dol
od +3 do +8: dluga gora, dol 3/4
od -5 do +2: dluga gora, wiecej warstw, dlugi dol
od -18 do -6: szambo i Syberia, wszystko dlugie i w duzej ilosci, spodnie czasem zdublowane
ponizej -19: glebsze szambo i dalsza Syberia, nie biegam

Ale to wyzej, to "warunki bazowe", modyfikowane w zaleznosci od natezenia wiatru badz opadow.
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Masz rację, każdy inaczej odczuwa komfort cieplny. Ja osobiście lubię kiedy jest ciepło, oczywiście do pewnych granic. Ale zdarzało mi się już biegać w temperaturze poniżej -20 i też większego dyskomfortu nie czułem. Najgorsze jest pierwsze 10 minut a potem to już normalnie.
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

Z doborem ubioru zgadzam się z Robertem w 100%.

Mimo iż jestem z tych ciepłolubnych osób to praktycznie od maja nie zdarzyło mi się założyć leginsów,koszulkę z długim rękawem czasem rano tak,ale na dół krótkie spodenki.
Biegła, ostatnio połówkę,było +18°,było zachmurzone i nawet podczas biegu padał deszcz,biegłam w koszulce na ramiączkach i szortach,ale byli tacy co biegli w długich leginsach i bluzach i co najbardziej mnie zdziwiło to,że to mężczyźni byli grubo ubrani,nie widziałam żadnej kobiety ubranej w długi rękaw czy leginsy :spoczko:
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niektórzy celowo ubierają się cieplej, żeby się wypocic.
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Apex pisze:Niektórzy celowo ubierają się cieplej, żeby się wypocic.
Takim ubieraniem można sobie więcej krzywdy zrobić niż pożytku.
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mógłbyś rozwinąć myśl?
Bo ja oczywiście nie mowie o sytuacji gdy za oknem słońce praży w 40 stopniach i zakładaniu polaru, tylko raczej właśnie gdy nie ma słońca a jest ciepło, np 15-19 stopni i założeniu dwóch warstw. Choć i to zależy od długości dystansu ale na moje marne 5-7km nie jest problemem upocenie się w takim ubiorze.
Co do dołu to nigdy nie jest mi tam za gorąco. Nawet w słońcu wolę założyć cienkie, długie leginsy niż krótkie luźne spodenki.
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Czym jest pot? Naturalną ochroną organizmu poprzez jego schłodzenie. Nie dając szansy na prawidłowe odparowanie/skroplenie potu w jednostce czasu narażasz organizm na przegrzanie co może doprowadzić np. do zawału, udaru i wcale nie musi być mega gorąco. Wspomniane przez Ciebie 20 stopni to już sporo i gdybym ja, człowiek bardzo potliwy wyszedł pobiegać w paru warstwach to bym prędzej padł na pysk po paru km. To nie jest zdrowe i spotkałem sporo opinii, że nie powinno być stosowane.
Nie mówię tutaj o indywidualnym odczuciu ciepła, bo każdy ma inne.
Ale celowe ubieranie się w więcej warstw jest nieodpowiedzialne
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ