Chciałbym zakupić nowe buty do biegania, bo stare po 3-4 latach zaczynają dogorywać (Asics Blackhwak 3, kupione w ciemno, tylko przymierzone bez zastanawiania się nad typem stopy). Dowodzi to, że nie biegam dużo. Jakieś 2 lata temu było z tym lepiej (więcej czasu), jakieś 3-4 razy w tygodniu po 8-10 km (rekord to 53 min na 10 km). Obecnie szczyt możliwości to 8 km spokojnym tempem (jakieś 46 min na 8 km). Biegam po parkach albo po wałach nad Odrą. Powinienem dodać jeszcze coś o wadach, które wymieniłem w temacie. Mam problemy z kolanami (waga 110-115kg bardzo się do tego przyczynia, ale nie jestem "grubasem", raczej dużym gościem z nadwagą) i kręgosłupem, dlatego istotna będzie dobra amortyzacja. Jeśli chodzi o typ stopy to zawsze miałem problem z jego określeniem. Z tej strony (http://olimpius.pl/webpage/profesjonaln ... buwia.html) wynika, że mam stopę pomiędzy B i C, a ułożenie nóg 2. Dodam, że Asicsy, które mam powodowały odciski po wewnętrznej stronie stopy w połowie długości, tak jakby plastikowe usztywnienie przeszkadzało. Dotyczyło to głównie prawej stopy, lewej w minimalnym stopniu. Podsumowując, szukam butów:
- w cenie do 250-300 (max, max) zł,
- kupię je we Wrocławiu w sklepie i przymierzę,
- dla wagi 110-115 kg,
- dobrą amortyzacją,
- stopą, której typ starałem się opisać powyżej,
- do biegania po chodnikach, wałach (utwardzona ziemia).