Jakie buty dla ciężkiego gościa, który ma parę usterek

1947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:53:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mój pierwszy post, więc wypada się przywitać, co też czynię :)

Chciałbym zakupić nowe buty do biegania, bo stare po 3-4 latach zaczynają dogorywać (Asics Blackhwak 3, kupione w ciemno, tylko przymierzone bez zastanawiania się nad typem stopy). Dowodzi to, że nie biegam dużo. Jakieś 2 lata temu było z tym lepiej (więcej czasu), jakieś 3-4 razy w tygodniu po 8-10 km (rekord to 53 min na 10 km). Obecnie szczyt możliwości to 8 km spokojnym tempem (jakieś 46 min na 8 km). Biegam po parkach albo po wałach nad Odrą. Powinienem dodać jeszcze coś o wadach, które wymieniłem w temacie. Mam problemy z kolanami (waga 110-115kg bardzo się do tego przyczynia, ale nie jestem "grubasem", raczej dużym gościem z nadwagą) i kręgosłupem, dlatego istotna będzie dobra amortyzacja. Jeśli chodzi o typ stopy to zawsze miałem problem z jego określeniem. Z tej strony (http://olimpius.pl/webpage/profesjonaln ... buwia.html) wynika, że mam stopę pomiędzy B i C, a ułożenie nóg 2. Dodam, że Asicsy, które mam powodowały odciski po wewnętrznej stronie stopy w połowie długości, tak jakby plastikowe usztywnienie przeszkadzało. Dotyczyło to głównie prawej stopy, lewej w minimalnym stopniu. Podsumowując, szukam butów:

- w cenie do 250-300 (max, max) zł,
- kupię je we Wrocławiu w sklepie i przymierzę,
- dla wagi 110-115 kg,
- dobrą amortyzacją,
- stopą, której typ starałem się opisać powyżej,
- do biegania po chodnikach, wałach (utwardzona ziemia).
PKO
MisterMystery
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.42

Nieprzeczytany post

Może Nike Pegasus 30? Ja teraz w nich biegam i jestem bardzo zadowolony.
Przymierzyć we Wrocławiu pewnie będziesz mógł w run4fun na Krupniczej albo w runnersclubie koło Renomy.
Ja bym jednak na Twoim miejscu poszedł do Athletics forever w budynku NOT-u na Piłsudskiego. Nie znam nikogo, kto lepiej zna się na butach do biegania niż Pan Piotrek.
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Ja bym przy Twojej wadze nie kupował pegasusa bo jest miękki i przy twojej wadze szybko się uklepie.. Ja ważę 66 kg a po 500 km już był sklepany..
Też cena jest tutaj problemem bo bez mega wyprzedaży to za 300zł nie kupisz nic dobrego do Twojej masy ciała. Ale już za około 350-370 zł już to owszem. Może coś z mizuno poszukaj? A jaką masz długość wkładki?
1947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wkładka 29cm. Może polecisz coś z Asicsa? We Wrocławiu jest outlet w Factory i można tam dostać buty w dobrej cenie. Te 50 mógłbym dołożyć, wolałbym jednak nie :)
Awatar użytkownika
wiercipieta
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja również ważę setkę z okładem i w podanym zakresie cenowym sprawdziły mi się Nike Lunarglide. Bardzo stabilne, bardzo dobra amortyzacja, bardzo długi okres użytkowania przy zachowaniu parametrów, wysoki komfort stopy. Wadą ich jest to, że zimą są dość śliskie.
Mój blog
Obrazek
Biegam całkowicie rekreacyjnie - dla relaksu i dla zdrowia.
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem jakie masz Asics'y bo sama marka nie ma tu wpływu na niedopasowanie - z podanych parametrów i ceny - chyba Lunarglide 5 bo uniwersalne i o dość dobrej amortyzacji, w Decatlonie kupisz teraz po 299 i Asics Nimbus 15 - absolutnie cadillac wśród butów - nie ma takiego wała aby dobił Ci kolana :), doskonale amortyzuje i piętę i śródstopie i jest szeroki i bardzo wygodny. są Pulse, sa też tanio ładne Kayano, ale te dla pronatorów a szukałbym raczej w uniwersalnych i sub, no i są też Wave Rider 17 - dobra amortyzacja piety, ale znacznie mniej pod śródstopiem, lekkie i już takie bardziej w kierunku nawet startowych.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Asicsy to Comulusy 15 najpierw w nich troche pochodz niech sie
dopasuja. Nimbusy chyba sa za drogie , ale jesli cie stac (maja jeszcze
lepsza amortyzacje niz Cumulusy).
Nike sa bardzo delikatne!
Mizuno tez dobra propozycja! Jak juz Mizuna to Weve Rider-u mnie maja
dobra opinie.
Co do rozmiarowki porownuj wg USA 29cm to chyba 11 (wg. USA rozmiary
wszystkich butow sa takie same- nie EUR )
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zastanawiam sie ile wody w Wisle uplynie zanim Hoka beda dostepne...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty butami, a jak lądujesz? Przypadkiem nie na przeprostowanej nodze ze stopą przed sobą?
Wojtek - wszystko na świecie jest w internecie, będące parodią samych siebie hookasy też :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Zastanawiam sie ile wody w Wisle uplynie zanim Hoka beda dostepne...
To trzeba jeszcze poczekać, aż poziom edukacji szkolnej nad Wisłą dobije do poziomu, na którym leży edukacja publiczna nad Missisipi. Wcześniej nie wróżę powodzenia żadnemu dystrybutorowi ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
1947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie ląduję na spowodowanych, bo nie do końca mogę - miałem 7 lat temu rekonstrukcję więzadła krzyżowego przedniego (nie odzyskałem 100% sprawności) i bałbym się nawet tak lądować.
1947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem w weekend w outlecie Asicsa i miła pani odradziła cumulusa (mieli model 14 za 349) ze względu na wagę (niby do około 85 kg) i poleciła kayano 18 za 449. W kayano wydawało mi się, że stopa idzie za bardzo zewnętrzną stroną. Mierzyłem jeszcze nimbusa 14 za 419 zł i to w nich czułem się najlepiej. Jednak miła pani mówiła, że patrząc po tym jak stawiam stopę radzi kayano. Teraz sam już nie wiem co zrobić. Ceny oczywiście szału nie robią, zamówię pewnie coś w internecie po wcześniejszym przymierzeniu gdzieś jeszcze. Może jutro odwiedzę Athletics forever.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Chlopie najpierw sprawdz w porzadnym warsztacie czy jestes
neutral , pronator itp. Kayano , a Comulus to dwa rozne modele!
I nie daj sobie wcisnac kitu "bo sprzedawczyni sie widzi- niech lepiej
sprawdzi".
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pegasusy 30 da się kupić teraz w promocjach za ok. 250 zł.
a uklepiesz i tak wszystkie buty szybko.
Go Hard Or Go Home
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy czym - śmiem przypuszczać - zapewne wolniej i mniej uklepią się buty już na wejściu uklepane fabrycznie - czyli modele pozbawione grubej słoniny z zatopionymi w niej bajerami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ