Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja też kupiłem F2 jako jeden z pierwszych (to był 11 marca więc pierwszy rzut na polskie półki). Wtedy o tym zegarku nie było wiadomo nic, oprócz tego co można było wyczytać na stronie Garmina i na stronie DCR'a. Tym mnie kupili, po prostu zegarek, który spełniał moje wszystkie oczekiwania. No i wygląd. Wcześniej numerem jednen w tym względzie był Ambit2 ale Fenix2 podoba mi się bardziej :) Coż... okazało się, że ten zegarek to jeden wielki niewypał. Cały czas daję mu szansę ale myślę, że ta historia nie skończy się happy endem. Będąc na Twoim miejscu Bumbo gdy mam na wyciągnięcie ręki opinie użytkowników i tutaj na forum i na forum garmina nigdy bym się na F2 nie zdecydował. Mając tą więdzą jaką mam teraz w życiu nie przeznaczyłbym kasy na żaden z nowych modeli Garmina, ani 220, ani 620 ani F2. Poszedłbym w 910XT... i pewnie na tym się skończy :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najnowszy upgrade do 620 wygląda zachęcająco (wczoraj zainstalowałem, bez przygód). Prawdą jest jednakże że 910xt jest najmniej problematycznym z topowych modeli Garmina
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

w F3 dodał bym lepszy GPS, większą tarczę wyświetlacza, sam wyświetlacz bardziej nowoczesny i czytelny, i jeszcze lepszą baterię. Reszta mi pasuje, aczkolwiek liczę że czeka nas wiele aktualizacji :) i liczę że coś się tu naprawi :)

W garmin connect mogli by zrobić wymianę planów treningowych pomiędzy użytkownikami. Jakimś plikiem czy coś.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam, jeszcze się zastanawiam ale chyba bede walczył o zwrot kasy za fenixa 2 bo mam juz dośc pałowania sie z nim, wiem że na forum był ktos kto dostał kase spowrotem i teraz mam pytanko jak to rozegrać tzn. wysłac zegarek do sklepu i z nimi walczyc (z doswiadczenia wiem ze dodatkowi posrednicy czyli sklep maja to w dupie i ciężko bedzie się z nimi dogadać) czy raczej najpierw walczyc z garminem a sfinalizowac to wszystko dopiero w sklepie. Moze macie jakiś kontakt do garmina na który mozna sie zgłaszać z takimi sprawami. No i jeszcze jedna kwestia która mnie martwi to czy wogóle zwrot kasy wchodzi w grę skoro nigdy go nie reklamowałem.

A z innej beczki możecie podac róznice między fenixem 2 a ambitem 2 pomijając wibracje, programowanie treningów w zegarku i chyba brak mapy
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Wszystko wpierw załatwiaj z supportem, a osoba decydująca jest p. Krzysztof K. - jeśli zaakceptuje Ci udokumentowany zwrot wtedy załatwiacie to wspólnie przez sklep w którym kupiłeś i trwa to krótka chwilę.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Wszystko wpierw załatwiaj z supportem, a osoba decydująca jest p. Krzysztof K. - jeśli zaakceptuje Ci udokumentowany zwrot wtedy załatwiacie to wspólnie przez sklep w którym kupiłeś i trwa to krótka chwilę.
ok dzieki, a powiedz co oznacza udokumentowany zwrot :)
bo najpierw zamierzałem mailowo wysunąc żądanie o zwrot pieniędzy argumentując to oczywiscie
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnica miedzy A2 jest jeszcze taka ze musisz sobie ustawienia zmieniać w movescount, nie masz wibracji , programowanie możesz sobie wgrac przez appke, ale nie tak rozbudowane jak w Garminie. Mapa jest , tyle ze musisz wejść w opcje navigstion w czasie trwania treningu etc.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I najwazniejsza roznica... Ambit dziala stabilnie ;)
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Różnica miedzy A2 jest jeszcze taka ze musisz sobie ustawienia zmieniać w movescount, nie masz wibracji , programowanie możesz sobie wgrac przez appke, ale nie tak rozbudowane jak w Garminie. Mapa jest , tyle ze musisz wejść w opcje navigstion w czasie trwania treningu etc.
ale treningi interwałowe to raczej bez problemu da sie tam zrobić ?
a mapa jest w znaczeniu trasa która przebyłem czy taka ja w fenixe gdzzie wgrałem sobie np dolny śląsk i mam narysowane ulice miasta itp?
a powiedz jak jest z dokladnością gps jesli używałeś ambita 2
Vlkdravy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam to mój pierwszy post.
Komuś odpadł guzik "back" jeśli tak jak do tego ustosunkował się serwis? Fizycznie go nie odnalazłem.

Czytam ten wątek dość długo kupiłem zegarek jako jeden z pierwszych i do dziś byłem zadowolony. Linia była rysowana dobrze strony drogi rozróżniał nawet pod drzewami. Nic się nie odłączało ani nie zawieszało sprawdzany był nawet testowo na trasie 500 km w samochodzie i działał ok.
Jedyny bubel to złuszczająca się farba z pod spodu no i ten guzik dziś. Zagubił się w czasoprzestrzeni wczoraj używałem zegarka normalnie nosze go na co dzień i rano przed wyjściem na trening nie mogę cofnąć bo zostało tylko puste miejsce po przycisku hmmm.. zastanawiające.

Jeśli ktoś już walczył z podobnym problemem dajcie znać. Jak wam poszło.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:
rockduck pisze:Różnica miedzy A2 jest jeszcze taka ze musisz sobie ustawienia zmieniać w movescount, nie masz wibracji , programowanie możesz sobie wgrac przez appke, ale nie tak rozbudowane jak w Garminie. Mapa jest , tyle ze musisz wejść w opcje navigstion w czasie trwania treningu etc.
a mapa jest w znaczeniu trasa która przebyłem czy taka ja w fenixe gdzzie wgrałem sobie np dolny śląsk i mam narysowane ulice miasta itp?
Uzywalem A1 i mam A2 , dokładność jest bardzo dobra, na żadnych zawodach nie miałem problemu , co prawda biegam tylko w tych terenowych ale nie zdarzyło mi się żeby zegarek pokazał inny dystans niż ten zalozony przez orga. Mapa jest oczywiście taka prosta poakzujaca nasz ślad tudzież nawigowanie po wgranym śladzie. Interwały da się robić bez problemu tylko nie są bezobslugowe a na myslenie , taka juz jest filozofia Suunto , problem w tym ze nie każdemu ona leży.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:
monterpw pisze:
Uzywalem A1 i mam A2 , dokładność jest bardzo dobra, na żadnych zawodach nie miałem problemu , co prawda biegam tylko w tych terenowych ale nie zdarzyło mi się żeby zegarek pokazał inny dystans niż ten zalozony przez orga. Mapa jest oczywiście taka prosta poakzujaca nasz ślad tudzież nawigowanie po wgranym śladzie. Interwały da się robić bez problemu tylko nie są bezobslugowe a na myslenie , taka juz jest filozofia Suunto , problem w tym ze nie każdemu ona leży.
ok a możesz opisac jak wyglądają ekrany w treningach tzn wiem że mozna mieć 8 stron po 3 pola danych w których jesli dobrze rozumiem moge ustawic jakie chce informacje, ale nie kumam jak działaja te aplikacje, powiedzmy mam wgrane 3 apki i one pokazuja jakiś tam parametr i teraz czy moge ustawić sobie jedna ze stron zeby pokazywała info z tych 3 apek czy każda zajmuje jedną stronę
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś było dłuższe wybieganie w tempie ślimaczym, więc miałem okazję poobserwować dokładność GPS w Fenixie 2. Pogoda świetna - zero chmur na niebie, słońce niemrawo wstaje. Lecimy:
- otwarty teren - zero drzew, zero budynków - dokładność 10-11 m
- droga asfaltowa, las po obydwu stronach drogi, oddalony od krawędzi jezdni o około 8-10 metrów (gałęzie nie zachodzą na drogę) - dokładność 15-17 m
- droga asfaltowa - drzewa blisko drogi, częściowo zasłaniają niebo i zachodzą na drogę - dokładność spada do 25-30 m!!!
- droga asfaltowa - zero drzew, zabudowania po obydwu stronach drogi - biegłem jej środkiem - dokładność GPS 12-15 m!!! Po analizie GPX-a na kilku mapach (Google, Bing, Openstreetmap) okazuje się, że leciałem z boku drogi.
Nie miałem śmiałości lecieć w las - ale zakładam, że owe 25-30 m to szczyt. I teraz weź się człowieku baw w Geocaching z tym urządzeniem albo nawiguj po lesie po wytyczonym śladzie....

Mam ochotę sprzedać F2 i kupić całkowicie nowego FR 310XT. Bo to chyba jeden z ostatnich sikorów Garniaka, który robił to do czego jest stworzony. Spróbuję jeszcze zrobić jeden duży test - w ekipie mamy kilka modeli Garminów - FR305, FR405CX, FR210, FR220, FR620, F2, FR310XT i chyba jakaś FR110. Wezmę je kiedyś wszystkie przymocuję na kiju, zapnę na kierownicę roweru i zrobię jazdę testową. Wtedy będę miał porównanie zapisu i dokładności a także materiał wyjściowy do tego by pogadać z supportem na temat dokładności F2. Bo od zegarka za 2k pln nie wymagam by robił herbatę i kawę ale stabilności i dokładności.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok a możesz opisac jak wyglądają ekrany w treningach tzn wiem że mozna mieć 8 stron po 3 pola danych w których jesli dobrze rozumiem moge ustawic jakie chce informacje, ale nie kumam jak działaja te aplikacje, powiedzmy mam wgrane 3 apki i one pokazuja jakiś tam parametr i teraz czy moge ustawić sobie jedna ze stron zeby pokazywała info z tych 3 apek czy każda zajmuje jedną stronę

tak, przeważnie appka zajmuje stronę, możesz ustawić 8 ekranów po docelowo 3 informacje, ale jest tez opcja ze ustawiasz sobie na jednym polu dodatkową funkcję i ona w trakcie biegu się zmienia wiec masz wtedy na jednym ekranie 4 informacje.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś się orientuje w jakim czasie od zakupu można się powołać na niezgodność towaru z umową? To po pierwsze.
PO drugie jeśli doszłoby do wymiany gwarancyjnej Fenixa i po tej wymianie okazałoby się, że nadal zegarek nie spełnia wymagań to nadal można się powołać na ten przepis?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ