zanik okresu

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

gigi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powiedziała, że jak się nie będę odchudzać to okres powinien wrócić, że jeśli się dobrze czuję to mogę biegać długie dystanse. Mam przyjść za 2-3 miesiące, jeśli do tego czasu nie dostanę miesiączki.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No to w takim razie czego się spodziewałaś po tym wątku na forum, skoro lekarz Ci wszystko wyjaśnił? Bo nie do końca rozumiem?
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
gigi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Myślałam, że więcej osób ma ten problem i chciałam się dowiedzieć jak to się na ogół kończyło, czy to tylko chwilowe, itp.
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gigi pisze:Powiedziała, że jak się nie będę odchudzać to okres powinien wrócić, że jeśli się dobrze czuję to mogę biegać długie dystanse. Mam przyjść za 2-3 miesiące, jeśli do tego czasu nie dostanę miesiączki.
czyli jedz więcej. jedz zdrowo jak dotychczas, ale jednak wprowadź ze 2 dodatkowe posiłki. 1) sniadanie, 2) drugie sniadanie, 3) obiad, 4) podwieczorek, 5) kolacja. wiem, ze to nielatwe, bo samej mi tez trudno zmiescic tyle jedzenia w ciagu dnia, ale jednak sprobuj przez jakis miesiac czy dwa i zoabcz czy bedzie roznica. nawet jak ciut przytyjesz, to wizualnie to bedzie nie do zauwazenia (dla otoczenia znaczy sie ) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Póki co zastosuj się do zaleceń lekarza i zacznij się porządnie odżywiać, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Potem idź na kontrolę, bo skoro lekarz kazał się zgłosić, gdyby stan się nadal utrzymywał, to znaczy, że nie jest to normalne i trzeba coś z tym zrobić.

Co do porównywania doświadczeń z innymi w internecie - cóż, każdy jest inny, większość kobiet na tym forum jest dużo starsza, więc ciężko tu cokolwiek porównywać. I czym innym jest zanik okresu u kobiety dojrzałej, a czym innym u nastolatki. Ja jestem od Ciebie 20 lat starsza i wiele kg cięższa, więc jak zachowuje się mój organizm ma się absolutnie nijak do tego, jak zachowuje się Twój. Mój lekarz powiedział, że mam się nie przejmować, Twój odwrotnie. Więcej na ten temat w sumie nie ma co pisać.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
gigi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ok, częściowo już to robię. Jak szłam na 8.00 do szkoły, a potem miałam od razu po tym np. dodatkowy angielski= w domu po 16- 17 to zawsze brałam coś ze sobą, bo mimo opinii wielu osób, że się głodzę, to nigdy nie pomijam śniadania, jeśli dzień jest aktywny- drugiego też nie :usmiech: (jak byłam w podstawówce nigdy nie brałam drugiego śniadania. Teraz raczej trudno mi się bez niego obejść w aktywny dzień) Z podwieczorkiem postaram się, bo posiłków raczej nie zwiększę.
Flower20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:49

Nieprzeczytany post

Intensywne treningi i brak tluszczow w diecie prowadza wlasnie do zaniku miesiaczki. Nie rozumiem jak mozna tak sie odzywiac, przeciez jestes ciagle oslabiona, wyniszczasz organizm i raczej zadnych rewelacyjnych wynikow nie osiagniesz
gigi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hmmm.... jem tłuszcze, może niewiele, ale są. Przy gotowaniu używam dużych ilości masła, makaron zawsze posypuję serem, kanapki z twarożkiem, lody ze śmietanki 36%, 1-2 szklanki mleka 3,2% dziennie, sery i śmietana do sosów, lubię awokado, mam słabość do orzechów. ..długo by tak wymieniać. Przy mojej diecie biega mi się naprawdę dobrze, nie czuję się osłabiona, a tym bardziej wyniszczona- mam mocne włosy, paznokcie itp. Ostatnio miałam 3 miejsce na biegu na 5km w kat. 14 - 19. Nie zależy mi na lepszych, dla mnie najważniejsza jest radość z biegu, przełamywanie barier, własnych słabości, nie czas, wynik, choć są one oczywiście bardzo miłym bodźcem :oczko:
Flower20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:49

Nieprzeczytany post

Zenskie hormony potrzebuja duzej ilosci tluszczu, zdrowego tluszczu aby prawidlowo funcjonowaly, na miesiaczkowanie wplyw ma rowniez stres i podwyzszony poziom adrenaliny.. powinnas zrobic pelne badania krwii i znalezc dobrego ginekologa... nie wiem co ci doradzic, kup sobie moze w aptece olej z wiesiolka i jedz troche wiecej
gigi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To jutro piekę ciasteczka i idę do apteki po to coś, dzięki :usmiech: Miałam już badania krwi, pobierała mi do trzech probówek, czy li to były "pełne" (?) W roku szkolnym faktycznie miałam stosunkowo dużo stresu, z różnych względów, mało spałam :smutek: Do terapeuty nie idę, sory nie jestem, nie mam zamiaru być anorektyczką i tak też nie wyglądam.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Anorektyczką może i nie jesteś, ale masz pewne cechy, które predysponują do tej choroby. Odchudzałaś się z wagi, która nie wskazywała, że masz jakąkolwiek nadwagę, chyba jednak zbyt krytyczna jesteś w stosunku do swojego wyglądu, a dokładnie nóg (jak twierdzisz, "bez sensu" tyjesz tylko w nogach) i odchudzasz je kosztem reszty ciała. Jaka radość z tego, że masz chude nogi, kiedy można na tobie liczyć żebra? Liczy się cała sylwetka. Poza tym w wieku 15 lat jak sama piszesz, specjalnie ustawiasz się do zdjęć, żeby chudziutko wyglądać. Pewnie nie przez przypadek swoje nogi zasłaniasz reklamówką na tych zdjęciach? Ogólnie warto mieć trochę dystansu do siebie, a perfekcjonizm w życiu to częściej problem niż zaleta.
No i ten obiad z ilością kalorii jak w śniadaniu...namiastka raczej obiadu. Żołądek się pewnie skurczył od takiego małego jedzenia, to i czujesz się ciężko po zjedzeniu mięsa lub czegoś więcej, ale niestety przy takich objawach trzeba się trochę przymusić. Brak miesiączki to tylko ten widoczny objaw, ale z artykułu który zalinkowałem wcześniej oprócz tego nie wiesz niestety co się dzieje z twoimi kośćmi, którym brak wymaganych składników. Odżywiaj się lepiej nawet jak miesiączka już wróci, bo szkoda zdrowia dla "perfekcyjnego" wyglądu.
kiss of life (retired)
PaulinaJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:22
Życiówka w maratonie: 3:15:22

Nieprzeczytany post

Gigi wiek 15lat to czas gdy dziewczyny pod wplywem hormonów, dorastania zmieniają swoje ksztalry. Pojawiają się biodra, zaokragla sie co nieco wiec wg mnie jjużsam powòd twojego odchudzania byl bzdurny.
Zrozum że juz nie będziesz takim patyczkiem, że możesz nieco przybrać na wadze.
Ciało się zmieni i garderoba także. Więc dość odchudzania.

Ogranizm zastrajkował i stąd brak miesiączki. Wiedz, że taki zanik to nic dobrego, teraz o tyn nie myślisz ale kiedyś będziesz chciała zostać mamą. Żeby wtedy nie bylo za późno na leczenie gdy organizm przez lata nie będzie prawidłowo funkcjonować.
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

po prostu spróbuj najpierw z dietą. to najprostsze rozwiązanie. lepiej, żeby to dieta była przyczyną Twoich problemów, bo uwierz mi, inne zaburzenia są zdecydowanie mniej "fajne" ;-) (PCO, wysoka prolaktyna, problemy z tarczycą...)
Obrazek
gigi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ech, wszystko na swoją modłę przerobicie... ja chciałabym zostawić górę albo nawet przytyć trochę, tylko problem w tym że jak dodam te dwa kilo to większość idzie w nogi, a obojczyk jak sterczał tak sterczy. a nogi zostawić, bo nie są bardzo szczupłe (są niezgrabne, ale cóż poradzić?) Denerwuje mnie ta dysproporcja, ale to nic ciekawego, szkoda forum zaśmiecać. Nogi zasłoniłam siatką zupełnie przez przypadek. Na ręce narzekam sobie ot tak, po prostu rozbudowane bicepsy lipnie wyglądają jak się założy sukienkę... to tylko miałam na myśli.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gigi, sama napisałaś, że zaczęłaś się odchudzać, bo nie mieściłaś się w stare spódnice, więc nie wykręcaj teraz kota ogonem :nowiesz:

ODPOWIEDZ