Ano, właśnie, przy wybieraniu owoców/warzyw na przetwory, trzeba zwrócić uwagę na to, żeby były dość suche/twarde, o dużej zawartości miąższu a nie wody. Też owoce/warzywa przenawożone na przetwory się nie nadają. Dziś trudno kupić dobre owoce/warzywa, bo wszystko jest nawożone a ponadto nowe odmiany są wysokotowarowe, tzn. że cala para idzie w ilość, nie w jakość. Z dzieciństwa pamiętam, że truskawka, to była truskawka, bardzo słodka i dość mięsista. Dziś co nie kupię, to jakieś wodniste. Tak samo jabłka, kiedyś każde miało swój inny, charakterystyczny smak. Dziś jabłka może i ładne, duże, bez plamek, ale wszystkie o identycznym, landrynkowym smakucharm pisze:hmmm, to może jakieś wyjątkowo mokre albo coś..

Tak samo jest z warzywami, np. do kiszenia nie nadają się ogórki z supermarketu, może i pięknie zielone, ale sam azot w nich i po ukiszeniu zaraz się zepsują (nie mówiąc o tym, że są średnio zdrowe ...).
W urzędach też nie ma długich weekendów, więc w pracy byłam i ja, co prawda tylko 5h. Ale za to skorzystałam z usług innego urzędu, bo wobec przedłużonego weekendu wyjątkowo nie był oblegany, więc jednak czasem się przydaje, że niektórzy w takie ogólnie wolne dni pracują