Vibram oszukiwał biegaczy? Zapłaci 3,75 miliona dolarów

Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70, Spyridony to świetne kapcie w teren :) Pisałem o nich w trochę innym wydaniu tutaj: http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... yridon-ls/
Teraz na tapetę biorę Bikilę LS i Bikilę EVO. Zobaczymy ;)

Pozdrawiam

HeavyPaul
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
PKO
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się całkowicie ze świetne :-) Bikila rownież :-) ps czytuje co piszesz u siebie na blogu :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

W końcu ten wątek robi się interesujący... wracamy do korzeni!
Obrazek
Paavo "Flying Finn" Nurmi w trakcie treningu (?) :bum:

ps. Chociaż Paavo jest na tym zdjęciu właściwie nagi to nie skończył życia jako golec... Wręcz przeciwnie.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Dzisiaj po raz pierwszy pobiegłem w VFF (Bikila w wersji bez sznurowadeł).

Na wszelki wypadek najpierw zrobiłem żwawym tempem 8km w swoich starych Asics'ach Pulse. Chciałem miec pewnośc, że jestem porządnie rozgrzany.

Zmieniłem buty i delikatnie zrobiłem 1km w tempie ok. 5min/km. Nie miałem żadnych nieprzyjemnych odczuc, wiec dołożyłem jeszcze 4 szybkie kilometry w tempie ok. 4min/km. Nawierzchnia to kostka betonowa.

Nie jestem w stanie ocenic swojej techniki biegu. Zawsze mi się wydawało, że biegam "z pięty". Niemniej w VFF nie czułem żebym musiał jakoś nienaturalnie wspinac się na palce. Stopy trochę klapały o chodnik, nie było bólu.

Biegło mi się poprawnie, bez szczególnych pozytywnych wrażeń.

Na ostatnie 4km znowu zmieniłem obuwie na Asics'y. I to był szok. Wcześniej oceniałem Pulsy jako dośc twarde (w każdym razie w porównaniu do Nike'ów w których biegałem wcześniej). A tu nagle w Asics'ach poczułem się jak w sprężynach. Mięciutko jak na poduszkach, czułem jak buty wybijąją mi stopy w górę. Bardzo ciekawe uczucie.

Po oględzinach stóp stwierdziłem zaczerwienienia na achillesach w okolicy górnej części zapiętka. Daje mi to do myślenia, czy przypadkiem VFF nie są za duże o jeden rozmiar. Zwłaszcza, że w porównaniu do opisywanych trudności w zakładaniu, mnie przychodzi to dośc łatwo. Gdzieś wyczytałem, że przy prawidłowo dobranym rozmiarze nic nie powinno trzec. Innych uszkodzeń nie było.

Zobaczę w jakiej kondycji będą jutro moje łydki. Jeśli nic się nie będzie działo w tygodniu planuję powtórzyc ten eksperyment.

Edycja z 16.06.2014:
Łydki w dobrej kondycji. Będę więc kontynuował pięciokilometrówki w VFF w najbliższych tygodniach. Jeśli coś się przydarzy złego, nie omieszkam donieść o tym fakcie w dziale Kontuzje.
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Przeczytałem ostatnio kolejną już pozycję na naszym rynku "MARATON METODĄ HANSONÓW" i zaciekawiła mnie opinia fachowców na temat minimalizmu:

"...biegacze nieoswojeni z brakiem amortyzacji zapewne będą nadal z przyzwyczajenia lądowali na pięcie, nawet gdy zabierze się im buty. W rezultacie siła oddziałująca na ich ciało w chwili uderzenia stopy o podłoże będzie siedmiokrotnie większa od tej, która pojawiała się w sytuacji, gdy biegli obuci. Dlatego dla większości biegaczy lepszym rozwiązaniem będzie trzymać się tradycyjnych butów."

"...moim zdaniem rozsądniej będzie przyjąć, że tradycyjne buty biegowe oraz wprowadzane z upływem czasu nowe technologie zrobiły więcej dobrego niż złego i pozwoliły szerszemu gronu biegaczy zachować zdrowie. Oczywiście nigdy nie będziemy mieć co do tego stuprocentowej pewności, ale wielu szkoleniowców podziela tę opinię."
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cóż. Zdejmij buty i sprawdź czy lądujesz na pięcie. Jeżeli tak, załóż je :)

Btw
1. Książka jest autorstwa sportowca, a nie historyka sportu czy fizjologa
2. Historycznie patrząc liczba kontuzji się zwiększa, oczywiście może to wynikać z tego, że biegać próbuje coraz więcej nieprzygotowanych do tego osób, mamionych obietnicamu, że kosmiczna technologia pobiegnie za nich
Ostatnio zmieniony 19 cze 2014, 14:07 przez jabbur, łącznie zmieniany 1 raz.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

DŻEJOS pisze: "...moim zdaniem rozsądniej będzie przyjąć, że tradycyjne buty biegowe oraz wprowadzane z upływem czasu nowe technologie zrobiły więcej dobrego niż złego i pozwoliły szerszemu gronu biegaczy zachować zdrowie. Oczywiście nigdy nie będziemy mieć co do tego stuprocentowej pewności, ale wielu szkoleniowców podziela tę opinię."
To mi przypomina pewien dowcip:
"Moj lekarz uwaza, ze mam paranoje. Co prawda nie powiedzial mi tego ale wiem, ze tak mysli"
Jojo_1
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po 2 latach biegania w FF (Treksport) - moje przemyślenia.
http://www.fun2run.pl/blog/2014/07/piec ... -minimale/
---------------------------------------
www.fun2run.pl
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ