Komentarz do artykułu Czapi wystartuje w maratonie, będziemy śledzić jego przygotowania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dzięki. Ale pewnie nie każdy to wie, więc wyjaśnienie, że jest to sztafeta się przydaje.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

trzeba było jeszcze napisać że w miesiącu czerwcu, w mieście Poznaniu. :hejhej:
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@xrazowy
Zaśmiecasz ciekawy wątek niepotrzebnym czepialstwem, co więcej robisz to niesłusznie, bo raz że "ekiden" to określenie specyficznego rodzaju sztafety (sztafeta długodystansowa), dwa że nie jest to słowo powszechnie znane i używane w Polsce, trzy że jest to część nazwy własnej tego wydarzenia (i z tego co widzę to wszędzie w artykule właśnie cała nazwa jest podana - XLPL Ekiden).
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sorry, oczywiście, że Haile nie zaczynał od średnich dystansów. Pomyliłem go z innym (w zasadzie to innymi, bo jest wielu takich, ale chodziło mi wtedy o jakiegoś konkretnego) długodystansowcem. Niestety nie przypomnę sobie teraz, z kim mogłem go pomylić. Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Co do bazy, to wiem, że zaczyna się zawsze od niej i to oczywiście jest uzasadnione, żeby także w tym wypadku zacząć od niej. Ale pytałem o kolejne etapy przygotowań. VO2max to chyba to samo, co VO2max ;) , Adamie, mnie bardziej chodziło o "VO2max z przyspieszeniem na końcu". Nie mam na myśli stricte ćwiczenia procesów beztlenowych, bo to się przyda tylko na ostatniej minucie maratonu, bardziej chodzi mi o osiąganie wyższych prędkości. Zastanawiam się, czy przebieżki wystarczą jako stymulacja tej szybkiej części Pawła. :)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odkąd to przebieżki stymulują szybkość? Bylon, weź.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A na jakiej zasadzie szybkie odcinki miałyby nie stymulować szybkości? (WIADOMO, że nie szybkości maksymalnej, tylko takiej długodystansowej właśnie). No chyba, że mówimy o innych przebieżkach, bo różni ludzie je bardzo różnie biegają.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra, mamy tu tyle kwestii terminologicnych, że nie chce mi sie w to wchodzić :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dalszy ciąg epopei "Czapi vs Maraton" może jeszcze dzisiaj, bo jest opóźnienie w realizacji najdłuższego treningu, były przeszkody organizacyjne. :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:36:34
Życiówka w maratonie: 02:53:58

Nieprzeczytany post

Gdzie ta życiówka? Nie mogę się doszukać w tekście.
Obrazek
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Zyciówka = czas trwania biegu :)
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

A ja mam do Pawła pytanie. Wspominał, że ciężko mu się biega na takich prędkościach. Mam tu na myśli fakt, że jest po prostu za wolno. Osobiście mam ten sam problem. Wiem, że powinienem robić od czasu do czasu wolniejsze wybiegania w niższym zakresie tętna, ale trudno mi się jakoś do zwolnienia zmusić. Nie dysponuję zegarkiem z GPS, więc bieżąca kontrola tempa nie wchodzi w grę. Jakieś rady? Jak motywujesz się do takiego tupania?
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Paweł jest teraz w Dessau i ma sporo zajęć. Odpowiem za niego a on moze coś doda.
To nie jest takie sobie łatwe tupanie. Czas trwania wysiłku to 1h50, dłużej Paweł w życiu raczej nie biegał. No to jako ze jest mądrym zawodnikiem, to rozumie, że nie da sie jednocześnie robić długiego treningu i byc demonem prędkości. Wszystko ma swoją cenę. Zreszta Paweł nie jest obecnie tym Pawłem sprzed kilku lat, choc potencjalnie na pewno szanse na wzrost średniego tempa na treningach ma większe, niż ktoś kto nigdy szybko nie biegał.
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Coś mi się komentarz nie dodał więc spróbuję drugi raz :)

Nieumiejętność wolnego biegania dotyczyła trochę innej kwestii. Wychodząc na rozbieganie zaczynałem po 5 min i wydawało mi się to strasznie wolno a po czwórce miałem już dość :) Po 6 min z kolei otworzyć za nic w świecie nie potrafiłem :)
Teraz jestem już trochę obiegany a poza tym mam tego pastucha, który nie tylko mnie kontroluje, ale też podpowiada w jakim tempie biegnę. A 5:20 - 5:40 to obecnie moja strefa komfortu i nie muszę się specjalnie zmuszać, żeby tę prędkość utrzymywać. Gdyby kazano mi biegać od początku o minutę wolniej być może też bym miał problem, o którym mówisz. Na szczęście nikt mi takich rzeczy robić na razie nie każe :)
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź ;)! Broń Boże nie chciałem ujmować wyzwania jakim jest długie wybieganie, nazywając go tupaniem. Chodziło po prostu o tempo.

Osobiście mam ten sam problem. Otwieram mocno, a później nie chcę zwalniać bo wydaje mi się że jest w miarę wolno. Ostatecznie dobiegam do domu i po analizie treningu wychodzi 2 zakres... Spróbuję się hamować ;).

Pozdro
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
ODPOWIEDZ