Tego jeszczenie było.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Karola, 35 min biegu to juz duzo, na pewno bedziesz widziala szybkie postepy. Wazne, ze maz Cie wspiera. Najbardziej korzystny bedzie dla Ciebie dlugi wysilek na niekoniecznie wysokich obrotach, to najmniej obciazy kolana i nie zniecheci, wiec jesli do biegania dodajesz orbitrek, rower i szybkie spacery, to super.

A propos diety, to ryz tez nie jest dobry na chudniecie, szczegolnie ten bialy, to tylko weglowodany bez wiekszych wartosci. Sprobuj komponowac obiad na zasadzie ryba/mieso plus warzywa, bez dodatkow w postaci makaronu, ryzu, juz najmniej tuczace sa ziemniaki, oczywiscie gotowane, bez sosu. Pisalas, ze nie unikasz miesa, nie wiem z jakiej przyczyny, jesli nie swiatopogladowo, ale ze wzgledu na diete, to wcale mieso nie jest zle. Oczywiscie nie chodzi o kotleta w panierce, ale mieso z piekarnika, duszone na wodzie albo z grilla/patelni grillowej jak najbardziej mozesz jesc. Juz lepsze na chudniecie na obiad karkowka z brokulem, niz ryz. A, i pamietaj o zupach, zupy sa swietne, oczywiscie bez kostek rosolowych i bez kucharka, tylko wywar miesno-warzywny z sola, pieprzem. Taka zupe mozesz jesc na 1 danie z rodzina i pozniej wykanczac zupe na kolacje, zupa na kolacje jest super na chudniecie, oczywiscie sama zupa, bez chleba, makaronu, ryzu. Rosol i pomidorowke mozna jesc z ta wkladka warzywna, ja tak jem, zawsze pakuje marchewe, pietruszke, por, zamiast makaronu. :usmiech:
PKO
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

już takie postępy widzę. zwłaszcza że pierwszego dnia jak zaczełam biegac to byłam w stanie przebieć 4 min z przerwa na 2 min spacer. ścięgna przy kostkach az piekły z bólu bo bardzo dawno nie były używane. póznije było np 2x 2min i 15 min i tak stopniowo doszłam do tych 35 min. jest super naprawde. :) no i jak widze że kończy mi się trasa do biagania to troche szkoda bo biegłabym dalej ale jeszcze nie na tym etapie gdzy jak biegne to mi sie wszystko trzęsie.

dzis ambitnie pojechałam na wycieczkę rowerową. po 6 km moje dziecko zwisało z siedziska jak flak i musiałm je odstawic do wyrka. :)
wieczorkiem bieganie i impreza sąsiedzka więc tez coś tam spale :)
będzie mnie kusic żeby wypić jakiegoś % ale wezmę sobie wodę

wiecie co jest najlepsze. że jak znajomi zobaczyli że biegamy to oni tez zaczeli. i w taki sposób 3 nastepne osoby zaczeły truchtać :)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Nie musisz biegać codziennie. To najprostsza droga do kontuzji. Co do alko: spowalnia chudnięcie, ale jeśli za dużo tych miłych rzeczy się odejmie to redukcja jest mało fajna. Dlatego lampka lub dwie wytrawnego wina się należą!
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegam 2 dni i 3 dnia mam przerwe gdzie staram się ćwiczyc w jakiejś innej formie.
orbitrek jest codziennie.

ze mną jest tak że jak podejme się że nie jem czekolady bo to akurat jest dla mnie najgorsze to do czasu kiedy jej nie tkne jest super niechce mi sie słodyczy żadnych zero chęci na słodkości. Jak tylko zjem choć odrobine tego diabelstwa to juz jest koniec i popadam w amok słodyczowy. z innymi sprawami tez tak jest więc wolę trzymać sie narazie tego co sobie ustaliłam.

wg to czytam o tej diecie i czytam i juz jestem tak zmieszana że chyba bede musiała usiąść z kartka i ponotować bo juz teraz totalnie nie wiem co mam jesc a czego nie.
wiem jedno ze jak odstawię wszystko na raz to późnije się na to rzucę i będzie mi cięzko.
chyba zaczne od tego pieczywa bo myśle że one jest najgorsze. postaram się je odstawic a póżniej będzie juz ok.

no i ten ryż.. to jest dziwne bo zawsze i wszedzie jest napisane ze ryz jest lepszy od ziemniakow bo dłużej utrzymuje efekt najedzenia i łatwiej sie go spala podobno.
kalorycznośc kasz ryzu i ziemniaków faktycznie pokazuje że one mają naj mnije kcal.
juz jestem w tym pogubiona totalnie. dlatego najpierw te pieczywo odstawie. cięzko będzie po 24 latach zajadania się chlebem go odstawić.
Taki sobie
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:25
Życiówka w maratonie: 3:37:05

Nieprzeczytany post

Nie wiem ,czy czytałaś to: http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... ganie.html
Jeżeli nie to koniecznie zajrzyj. Ja mimo braku takich problemów z wagą zostałem podbudowany do granic możliwości. Wniosek - DA SIĘ! Trzeba tylko naprawdę chcieć. Z pewnością jest ciężko, ale naprawdę warto trochę popracować. Lepsze czasy, dłuższe dystanse - to motywuje.
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karola, ziemniaki maja mnostwo cennych mineralow i witamin, a bialy ryz, tyle co nic, dlatego jesli juz, to lepiej ziemniaki niz ryz. Oczywiscie ziemniaki bez sosu i nie w postaci frytek :bum: :usmiech: Ryz jest dobry na diecie lekkostrawnej, ale nie odchudzajacej.
A pieczywo, to podstawa, trzeba odstawic. Jak Ci naprawde baardzo, bardzo ciezko, to ewentualnie jedz nie wiecej niz 2 kromki tylko na sniadanie i tylko zytni na zakwasie.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ani ryż ani ziemiory ani chleb.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Karola199 pisze:ze mną jest tak że jak podejme się że nie jem czekolady bo to akurat jest dla mnie najgorsze to do czasu kiedy jej nie tkne jest super niechce mi sie słodyczy żadnych zero chęci na słodkości. Jak tylko zjem choć odrobine tego diabelstwa to juz jest koniec i popadam w amok słodyczowy. z innymi sprawami tez tak jest więc wolę trzymać sie narazie tego co sobie ustaliłam.
Tak to już niestety jest i to nie tylko z Tobą. Nie wolno ulec pokusie i sięgnąć ten pierwszy raz. Myśl o tym, że to diabelstwo i trucizna i tyle.
Jeśli potrzebujesz wsparcia polecam lekturę:
http://www.akademiawitalnosci.pl/cukier-juz-nie-krzepi/
http://www.akademiawitalnosci.pl/10-spo ... ez-cukier/
Karola199 pisze:wg to czytam o tej diecie i czytam i juz jestem tak zmieszana że chyba bede musiała usiąść z kartka i ponotować bo juz teraz totalnie nie wiem co mam jesc a czego nie.
wiem jedno ze jak odstawię wszystko na raz to późnije się na to rzucę i będzie mi cięzko.
chyba zaczne od tego pieczywa bo myśle że one jest najgorsze. postaram się je odstawic a póżniej będzie juz ok.

no i ten ryż.. to jest dziwne bo zawsze i wszedzie jest napisane ze ryz jest lepszy od ziemniakow bo dłużej utrzymuje efekt najedzenia i łatwiej sie go spala podobno.
kalorycznośc kasz ryzu i ziemniaków faktycznie pokazuje że one mają naj mnije kcal.
juz jestem w tym pogubiona totalnie. dlatego najpierw te pieczywo odstawie. cięzko będzie po 24 latach zajadania się chlebem go odstawić.
W tym temacie też polecam lekturę tego bloga:
http://www.akademiawitalnosci.pl/zdrowe ... rna-lista/

Fajnie, że się zdecydowałaś na zmianę. To już ogrrrromny krok. Teraz myśl o tym, jakie wiele osób Ci kibicuje i DAAAAWAAAAJ CZADU!
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dzień minął aktywnie :)
rano 3km na orbitreku później tylko 6km na rowerze (ale już wiem co zrobic jak dziecko zaśnie na foteliku - przywiązać główkę do siedziska żeby nie dyndała jakimś szalikiem albo chustką) i 3 km biegu :)
kilka tańców ale bez szału bo nogi mi odpadają :P

mam nowych kompanów do sportu :) ze znajomymi pogramy w badmintona .. nawet niedaleko nas jest bezpłatny kort gdzie dostaniemy za darmo rakiety itd. wiec superancko. mamy zaprosznie na squash-a ale z tego co widziałam w necie to może byc za ciężkie dla mnie :D

od innego znajomego usłyszałam że te bieganie jest do d*** itd ale zobaczymy co powie jak spotkamy się za rok. :)

jutro chleba na pewno nie będzie bo zapomnieliśmy zrobić zakupy :P
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karola, brawo!
Niestety, jak dziecko zasnie w foteliku, trzeba przerwac wycieczke. Dydanie glowu grozi uszkodzeniami kregoslupa szyjnego, niewidoczne teraz, ale kiedys moze wyjsc. Przywiazywanie tez niebezpieczne, bo moze sie udusic przypadkiem. Sprawdz przyczepki rowerowe.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niektóre foteliki mają opcję położenia/pochylenia fotelika.
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z tym kregosłupem to wiem ale jak mi zaśnie w połowie drogi to jakoś musze wrócić do domu :) fotelik dopiero co kupiliśmy i narazie nowych zakupów nie planujemy. małej za jakiś czas przejdzie podobno.

dziś zanotowałam kolejny spadek ale jakos to takie nierealne że az tak szybko spada więc narazie uzbroje sie w cierpliwość i nie bede skakać z radości. pokazało 110.5

moje nogi pierwszy raz od miesiąca mają tak jakby zakwasy. albo po prostu odczuwam mięśnie.

dziś sobie robię przerwe. może później wyjde na rower ale bez szaleństw ;)
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ASK pisze:Przywiazywanie tez niebezpieczne, bo moze sie udusic przypadkiem.
Przewiązanie głowy szalikiem na czole i założenie na to kasku nie powinno spowodować uduszenia. Szczególnie, jeśli przewiązanie jest dość mocne, aby głowa się nie odrywała. Dzieciaki często zasypiają w fotelikach, więc trzeba sobie jakoś radzić i być na to przygotowanym. Dobrze jest co jakiś czas się zatrzymać i sprawdzić czy z dzieckiem wszystko OK albo jechać z towarzystwem, które kontroluje sytuację fotelikową. Warto pamiętać też o dobrym zabezpieczeniu nóg z ochraniaczach, bo tu może też dość do tragicznych skutlkw (kiedyś o takim słyszałam - brrrr!)
Karola199
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiadomo zrobie to w miare możliwie najbezpieczniejszy sposób :)
dzis przerwa w aktywności. jakoś tak smutno.

w tym tyg pojade poszukac stroju i wlaśnie w takie smutne i mało aktywne dni będę pływać.

z jedzeniem było ok. troche malo ale jak się zorientowalam że już 19 to kolacje musiałam odpuścić. jedynie arbuza zjadłam kawałek.
ciekawa jestem jutrzejszej wagi

no i nie wytrzymałam :) rowerek był.
co prawda nie jakies nie wiadomo jakie wyczyny tylko lekkie 6km. chociaż kolano dało o sobie znac na poczatku. jest jakby suche w środku. fajnie się jechało. :) oby nie zabrakło mi zapału i silnej woli
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak wyglądają twoje makroskladniki żywieniowe dziennie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ