DYSKUSJA: Diety tłuszczowe, LCHF, paleo, primal w sporcie
- jakubecek
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:27:34
Ja tam nie miałem i nie mam problemów z kurczami mięśni na LCHF, więc raczej obstawiałbym inne przyczyny.
Wracając do tematu cholesterolu - to miałem dzisiaj przyjemność rozmawiać z młodym internistą i nie przeraził się moim ogólnym cholesterolem (230), lecz wypytał o LDL, HDL i trójglicerydy i nie zapisał pigułek Więc coś się chyba w głowach lekarzy też zmienia. Kazał wręcz w ogóle nie przejmować ogólnym poziomem cholesterolu.
Wracając do tematu cholesterolu - to miałem dzisiaj przyjemność rozmawiać z młodym internistą i nie przeraził się moim ogólnym cholesterolem (230), lecz wypytał o LDL, HDL i trójglicerydy i nie zapisał pigułek Więc coś się chyba w głowach lekarzy też zmienia. Kazał wręcz w ogóle nie przejmować ogólnym poziomem cholesterolu.
- 502340
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
Po dwu miesiącach LCHF skurcze występują do 2 tygodni. Suplementuję magnez i potas, wzbogacając dietę o bogate w te pierwiastki warzywa. Dorzucam prochy chelatu magnezu. Skurczów mniej, ale ciągle występują.
Odwodnienie wydaje się być mało prawdopodobne, płyny uzupełniam, może nico mniej pijąc niż przy poprzedniej diecie. Jem mniej warzyw, może to jest przyczyną. Oczywiście przyczyną może być mniej węglowodanów, których rzeczywiście jest 30 -80 g / dzień.
Odwodnienie wydaje się być mało prawdopodobne, płyny uzupełniam, może nico mniej pijąc niż przy poprzedniej diecie. Jem mniej warzyw, może to jest przyczyną. Oczywiście przyczyną może być mniej węglowodanów, których rzeczywiście jest 30 -80 g / dzień.
- guerlainn
- Stary Wyga
-
- Rozgrzewający Się
Kawę w kwestii nawodnienia należy liczyć raczej in minus. Kofeina odwadnia i woda w tym napoju raczej tego nie skompensuje, bo jest jej za mało. Ale nie jestem dietetykiem, lekarzem etc. więc nie mówię tego z całą stanowczością.guerlainn pisze:do tego dochodzą dwie kawy.
-
- Zaprawiony W Bojach
To samo,3-4 kawy i magnez we krwi na maksa.Zero skurczy.małymiś pisze:Pije ze 4 kawy dziennie. Raczej bez problemu z magnezem.
Ale ja to jem więcej węgli od Was.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Colango, jesli nie wiesz to nie pisz. Wapn odpowiada za prawidlowy skurcz miesni. Jego brak powoduje skurcze pojedynczych miesni (w malych ilosciach), lub uogolniony skurcz miesni czyli tezyczke (przy bardzo niskiej zawartosci wapnia we krwi).Colnago pisze:skurcze są powodem niedoboru magnezu nie wapnia
Z prawidlowym stosunkiem Mg/Ca to sie zgodze. I czesciej skurcze sa wywolywane brakami jonow Mg niz Ca bo tych latwiej sie z organizmu pozbyc co nie znaczy, ze zawsze tak jest.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
Ogranicz tą wode o połowe i problem powinien zniknąć, to maksymalne nawadnianie szkodzi nie pomaga, woda w warzywach, woda w mięchu, woda w serach itp. itd. do tego napoje i jeszcze 3 litry samej wody, ty utopić się chcesz??.guerlainn pisze:U mnie jest 1,5 miesiąca. Brak wody to na pewno nie jest przyczyna, samej wody wypijam 3 litry, do tego dochodzą dwie kawy i jedna, dwie herbaty. Warzyw jem w miarę dużo, więc też wygląda że to mało ww (cały miesiąc średnia około 50g).
Przyczyna może leżeć w zbyt rozcieńczonych nadmiarem płynów elektrolitach, Skoor może też mieć racje z wapniem, ja odstawiłem produkty mleczne i ze dwa skurcze zaliczyłem a na pazurach pojawiły się białe plamy, ważny jest też potas.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ech... Jak grochem o sciane... Mozesz miec prawidlowy poziom Mg i niski Ca i bedziesz miec skurcze. Ty twierdzisz, ze wazny jest tylko Mg, ja nie i tu jest roznica miedzy nami. "Kazdy fizjolog" mi tego mowic nie musi bo wlasnie wlasnie fizjolodzy, patofizjolodzy i internisci mowili mi to co ja powtarzam Tobie.Colnago pisze:powtórzyłeś co napisałem i tyle niedobór magnezu u sportowców jest powodem skurczy mięśni każdy fizjolog to Tobie powie i jeśli go brakije to kosekwencją jest zachwianie stosunku jednego do drugiego wapń uzupełnić łatwo natomiast magnez wyrównuje się miesiącami.Colango, jesli nie wiesz to nie pisz. Wapn odpowiada za prawidlowy skurcz miesni. Jego brak powoduje skurcze pojedynczych miesni (w malych ilosciach), lub uogolniony skurcz miesni czyli tezyczke (przy bardzo niskiej zawartosci wapnia we krwi).
Z prawidlowym stosunkiem Mg/Ca to sie zgodze. I czesciej skurcze sa wywolywane brakami jonow Mg niz Ca bo tych latwiej sie z organizmu pozbyc co nie znaczy, ze zawsze tak jest.
- guerlainn
- Stary Wyga
Co poradzę jak mi się pić chce? Wody piłem dużo od zawsze, teraz to mi się pić chce non stopkfadam pisze:Ogranicz tą wode o połowe i problem powinien zniknąć, to maksymalne nawadnianie szkodzi nie pomaga, woda w warzywach, woda w mięchu, woda w serach itp. itd. do tego napoje i jeszcze 3 litry samej wody, ty utopić się chcesz??.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Dobrze Colango... Zawodowcu... Milo bylo podyskutowac z Toba.
Jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie...
Jesli juz dojdzie do niskiego poziomu Ca we krwi (co wedlug Ciebie jest chyba niemozliwe) to beda te skurcze czy ich nie bedzie? Licze na odpowiedz PRAWDZIWEGO ZAWODOWCY.
Jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie...
Jesli juz dojdzie do niskiego poziomu Ca we krwi (co wedlug Ciebie jest chyba niemozliwe) to beda te skurcze czy ich nie bedzie? Licze na odpowiedz PRAWDZIWEGO ZAWODOWCY.