Vibram oszukiwał biegaczy? Zapłaci 3,75 miliona dolarów

Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

DŻEJOS pisze: Załóż i się przebiegnij to zmienisz zdanie! :hahaha: To niej jest tam jakiś mięciutki Nimbus czy Lunarglide. On wyjątkowo jak na stopień swojej amortyzacji jest twardy i dynamiczny.
przymierzę Glycerin 11, jeżeli będę miał gdzieś taką możliwość.
nie mierzyłem też do tej pory nigdy butów maximalistycznych - na przykład New Balance 980 i Altra Olympus. mają drop 4, a nawet 0 - zupełnie jak buty mini. podobno NB 980 też są niezwykle sprężyste i dynamiczne jak na poziom amortyzacji, który mają - tak jak opisane przez Ciebie Glyceriny.
Go Hard Or Go Home
PKO
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
DŻEJOS pisze:Nie.. Ale jak już mają kupować to bardziej bezpieczne dla nich będą buty amortyzowanie.
Według nas to jest pozorne bezpieczeństwo ale jestem w stanie zrozumieć że w sklepie nie czas na wywody nad sprawnością ogolna tylko trzeba klienta obsłużyć.

Dla mnie biegacza katolika który nie chce zaszkodzić drugiej osobie jest to jednak BEZPIECZEŃSTWO. A o sprawności mówię bardzo często..

PS Szkoda że niektórzy minimaliści bronią swego w taki prostacki sposób.. Najlepiej obrażać osobę która ma odmienne zdanie..
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

smatters pisze:Ja dzis sie wkurzylem i poszedlem za szybko, naderwalem sobie przyczep dwuglowego, niby wiem, ze jeszcze muszcze poczekac, ale coz, jestem walniety i zywiol, teraz za to zaplace, mam nadzieje, ze to bedzie pare dni i na opasce nad kolanem sie skonczy.
Czy to efekt pierwszego po dłuższej przerwie kontaktu z kolcami?
Kontuzja tylnej partii mięśni uda jest wielce prawdopodobna w takiej sytuacji. :ojnie:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DŻEJOS pisze:Szkoda że niektórzy minimaliści bronią swego w taki prostacki sposób.. Najlepiej obrażać osobę która ma odmienne zdanie..
tym się nie przejmuj - do tej pory zarzucono Ci tylko brak wiedzy i doświadczenia. tylko biegający w mini mają te atrybuty hahaha.
zarzucono Ci też gdybanie. dla przypomnienia - Vibram też gdybał w sądzie i skończyło się, tak jak skończyło :usmiech: .
jeżeli napiszesz jeszcze kilka postów, wtedy dostaniesz ze strony 'bractwa mini' aluzję bardziej bezpośrednią w zakresie Twojej inteligencji :D. tym się też nie przejmuj.

'brać mini' jest generalnie bardzo tolerancyjna - możesz biegać w czym chcesz i w czym Ci wygodnie - pod warunkiem, że są to buty mini hahaha. zawsze i wszędzie.
nieakceptowalna jest nawet myśl, że ktoś może mieć różne buty, na różne okazje. no, chyba, że te różne buty, to różne mini.

ktoś (pamiętam kto, ale nie chcę powoływać się na nazwisko) w artykule zamieszczonym na bieganie.pl porównał kiedyś zwolenników butów mini do sekty. można uznać to za przesadę, ale kiedy patrzy się na tę neoficką gorliwość i żar w postach .... no, nie wiem.
Go Hard Or Go Home
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słyszałem że od kiedy weszły na rynek buty minimalistyczne to procent kontuzji rozcięgna podeszwowego drastycznie wzrósł.. Prawda to Panowie specjaliści minimaliści? :hejhej:
Wielce prawdopodobna prawda.
Ja np. przez jakiś czas kilka lat temu miałem pewne problemy z rozcięgnem podeszwowym, po tym jak 5km po piachu pobiegłem boso (bo mi się tak dobrze biegło :-D) w czasie adaptacyjnym kiedy powinienem biegać znacznie mniej, a już na bank nie po głębokim piasku.
Boso biegłem, nie w minimalach (butach).
Czego to dowodzi, że należy uważać i nie robić głupot.

Zoltar, choć jak zwykle nieco prześmiewczo, doskonale ujął metodykę wejścia (powrotu) do biegania naturalnego, które dla większości ludzi utożsamiane jest z butami minimalistycznymi.
Powoli, powoli, powoli, a jak już się człowiekowi wydaje że może więcej, to wtedy właśnie należy jeszcze wszystko wolniej czy mniej intensywnie robić ;-)
I nie powinno być jakiś nadzwyczajnych problemów. A do takiej powolnej adaptacji kamienista droga i bieganie boso jest idealne, bo nie da się ani za szybko ani za długo na takiej nawierzchni pobiec (zanim stopy i ogólnie nogi się nie wzmocnią, a to trochę trwa).

Ps. Piękna pogoda dziś (przynajmniej w wlkp) więc biegać panowie biegać ;-)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

A tan na marginesie to w czym mierzycie te dynamikę i sprężystość różnych butów maxi ? Rzucie jakimiś wartościami żebym wiedział co tracę. No i powinniście założyć jakiś klub ucisnionych maksymalistów bo na forum panuje minimalistyczna inkwizycja :spoczko:
smatters
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

fotman pisze:
smatters pisze:Ja dzis sie wkurzylem i poszedlem za szybko, naderwalem sobie przyczep dwuglowego, niby wiem, ze jeszcze muszcze poczekac, ale coz, jestem walniety i zywiol, teraz za to zaplace, mam nadzieje, ze to bedzie pare dni i na opasce nad kolanem sie skonczy.
Czy to efekt pierwszego po dłuższej przerwie kontaktu z kolcami?
Kontuzja tylnej partii mięśni uda jest wielce prawdopodobna w takiej sytuacji. :ojnie:
Nie, nie kolce. One jeszcze se leza.
Po prostu rozbujalem sie za szybko i mi 'szczyklo'. Potraktowalem to od razu lodem i masazem, wzialem przed snem Ibuprofen,
jakby bylo lepiej. Dzis kupie IT Band i zobaczymy jutro w trasie co bedzie.
Ja bardzo chcialbym w koncu wystartowac na tartanie, co prawda nie jestem jeszcze gotowy, ale mnie rwie, i pewnie se pozrywam co nieco.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wciąż nie mogę uwierzyć, że ja, mimo 5 tys w mini w 3 lata, nie mam problemów z nogami z powodu butów. Drobne dolegliwości są pewnie namiastką złego trenowania i dobierania sił na zamiary, ale w życiu bym nie pomyślał, że taka jatka intelektualna nastąpi w kolejnym już temacie :hahaha: Ludzie są za głupi i zaślepieni w niektórych momentach. Ja wiem, że mi GO Runy 1 nie szkodzą, Go Runy 2 są za sztywne, więc nie kupuję. Jak można świadomie biegać w butach, które Ci nie leżą? DEBILIZM. Właśnie taki debilizm reprezentuje ława oskarżających vibrama i tutejsze antymini społeczeństwo, które próbuje zarzucić minimalistom nagonkę, że biegają w zelastwie. Przeciez w żelasku, jak dorobisz się kontuzji to tez je odstawiasz na bok :hahaha: unikasz lub robisz mniej km, aż w końcu powiesisz buta na kołku. Znam paru takich, dopóki nie założyli mini. Są na tyle inteligentni, że w mini boli to robią krótkie dystanse, a w żelazkach dłuższe. Trzeba metodą prób i błedów znaleźć złoty środek, a nie, skakać sobie do gardeł bezmyślnie :hahaha:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Gife my tu powoli zaczynamy dochodzić do pewnego konsensusu, a ty wyskakujesz z tekstem: "społeczność antyminimalistyczna". Albo masz złą wolę, albo uległeś tanim chwytom retorycznym przedstawicieli Prawego Sektora... znaczy się chciałem powiedzieć skrajnych minimalistów... dla nich wszyscy którzy mają inne zdanie niż oni to trolle.
Poza tym, Gife dla wielu skrajnych minimalistów, to twoje Skechersy zupełnie nie są butami minimalistycznymi a ledwo się do tego nurtu łapią :hahaha:

A tak btw a maiłeś już na nogach Skechersy GoMob Speed... te z tym tworzywem w podeszwie?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jaki konsesus. Wciąż to samo, nawet w podsumowaniach :hahaha: tylko nie chce się Wam kontynuować tej paplaniny bo już kolejny temat tym zalewacie :hej:
Go Speedów nie miałem i nie macałem jeszcze, ale jeśli będą bolały to unikam :]
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Konsensu polega na tym, że minimaliści zaczynają rozumieć, że nachalna ewangelizacja więcej szkody temu tendowi przyniosła niż pożytku. I że nie ma kogoś takiego jak skrajny przeciwnik minimalizmu, są tylko ludzi którzy nie mogą pojąć jak tak kontrowersyjną koncepcję można krzewić jako jedynie słuszną.
Gife rozmaitość i tolerancja rulez!!!
Ten skrajny nurt minimalizmu wziął się od kilku osób, które mają umysły fundamentalistyczne, dla nich świat może być tylko czarny lub biały, dla nich są oni i MY. Takie Typy. Zupełnie brak im empatii.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie, oni tak, jak ja, przeszli sajgon z kontuzjami po żelazkach. Mają słuszność taką samą, jak oskarżyciele Vibramów. Też bym sobie Asicsa posądził, że Cumulusy i Gel stratusy 2 mi szkodziły. Wygrałbym proces wraz z innymi, bo ich technologii uwierzyłem, bo buty miały chronić stawy itd. Kwestia czasu i założenia kolejnego tematu, że oskarżają firmę żelazkową :] Wtedy znów będziecie wojować na szabelki, że mini zło, a mini będą pisać, że żelazka zło. Ja żelazek nie kupię bo są złe. To źle, że są złe? Nie, dobrze, że jest mini :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Nie, oni tak, jak ja, przeszli sajgon z kontuzjami po żelazkach.
Nie przeszli. Tych fundamentalistów co nie przeszli poznasz po wilczym spojrzeniu i dobrotliwym uśmiech... pedofila :oczko: :hahaha:
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.humanbodyusermanual.com/blog ... list-shoes

Ciekawy tekst w temacie VFF i butów mini, jak również biegania boso (zadziwiająco zbliżone poglądy ma autorka do moich, to miłe gdy widzi się, że ludzie podobnie postrzegają pewne sprawy). Warto przeczytać!
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:http://www.humanbodyusermanual.com/blog ... list-shoes

Ciekawy tekst w temacie VFF i butów mini, jak również biegania boso (zadziwiająco zbliżone poglądy ma autorka do moich, to miłe gdy widzi się, że ludzie podobnie postrzegają pewne sprawy). Warto przeczytać!
Dobry tekst i miło, że zgodny z moimi obserwacjami :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ