zoltar7 pisze:A dla mnie nie jest to takie oczywiste.gl pisze:jednak im więcej elementów tłumiących - tym lepiej
:spoczko:
Jest wiele rzeczy ktore mozesz zrobic azeby pomoc sobie. One moga pomoc lub nie, na pewno nie zaszkodza.jacu pisze:2 miesiące temu kupiłem Pumy Faas 300 v2 i przez jakiś miesiąc nie było problemu z bieganiem aż zacząłem odczuwać lekki ból po wewnętrznej stronie stopy między kostką a achillesem i dodatkowo pojawiło się lekkie uczucie dyskomfortu w miejscu gdzie stopa łączy się piszczelem. Biegam tygodniowo ok 15km i ważę 86kg przy 185cm wzrostu. Trasa po której biegam składa się w 50% z chodnika i asfaltu a w pozostałych 50% jest to leśna ścieżka, która nie jest zbyt równa. Zastanawiam się czy moje bóle mogą być spowodowane zbyt słabą amortyzacją w butach lub zbyt mocnym ich sznurowanie, co Wy o tym sądzicie?
najlepiej amortyzować i nogami, i systemami:)fantom pisze: Po co mam wyboje amortyzowac nogami skoro moge zawierzyc genialnym systemom amortyzujacym ?
Najgorzej ze wszystkie firmy utrzymuja, ze to wlasnie owe systemy odwala cala brudna robote a jak mawial Jacek Kurski "Ciemny lud i tak to kupi".gl pisze:najlepiej amortyzować i nogami, i systemami:)fantom pisze: Po co mam wyboje amortyzowac nogami skoro moge zawierzyc genialnym systemom amortyzujacym ?
Słabe. Poza tym w dobie wszechobecnego karbonu trudno mówić o sztywności. Btw. jeszcze 10 lat temu wiele ram do szos robiono ze stali bo panowało wtedy przekonanie, że aluminium jest za sztywne, chociaż twierdzili tak głównie producenci ram ze stali, jak opanowali technologię wytwarzania ich z aluminium to przestali tak twierdzićfantom pisze:Czyli jesli chce sobie pojezdzic na rowerze to MUSZE kupic rower z amortyzacja bo na sztywnej kolarce nie powinienem jezdzic ?
Twierdzisz ze zawodowcy biegaja w butach amortyzowanych to my tym bardziej powinnismy czyli skoro zawodowi kolarze jezdza na 7kg rowerze to i ja powinienem sobie taki kupic...zoltar7 pisze:Słabe. Poza tym w dobie wszechobecnego karbonu trudno mówić o sztywności. Btw. jeszcze 10 lat temu wiele ram do szos robiono ze stali bo panowało wtedy przekonanie, że aluminium jest za sztywne, chociaż twierdzili tak głównie producenci ram ze stali, jak opanowali technologię wytwarzania ich z aluminium to przestali tak twierdzićfantom pisze:Czyli jesli chce sobie pojezdzic na rowerze to MUSZE kupic rower z amortyzacja bo na sztywnej kolarce nie powinienem jezdzic ?
"Wszystkie firmy utrzymują"?fantom pisze: Najgorzej ze wszystkie firmy utrzymuja, ze to wlasnie owe systemy odwala cala brudna robote a jak mawial Jacek Kurski "Ciemny lud i tak to kupi".
Tak jak koledzy ci już wcześniej pisali. Popracuj nad techniką biegu i staraj się biegać po miękkim terenie. Unikaj chodników.jacu pisze:2 miesiące temu kupiłem Pumy Faas 300 v2 i przez jakiś miesiąc nie było problemu z bieganiem aż zacząłem odczuwać lekki ból po wewnętrznej stronie stopy między kostką a achillesem i dodatkowo pojawiło się lekkie uczucie dyskomfortu w miejscu gdzie stopa łączy się piszczelem. Biegam tygodniowo ok 15km i ważę 86kg przy 185cm wzrostu. Trasa po której biegam składa się w 50% z chodnika i asfaltu a w pozostałych 50% jest to leśna ścieżka, która nie jest zbyt równa. Zastanawiam się czy moje bóle mogą być spowodowane zbyt słabą amortyzacją w butach lub zbyt mocnym ich sznurowanie, co Wy o tym sądzicie?
To ty tak twierdzisz. Ja twierdze to co napisałem wyżej. Ja twierdzę, że karbon jest lżejszy od aluminium, ba jest sztywniejszy w określonym kierunku, a jednocześnie bardziej elastyczny... to jest magia karbonu.fantom pisze:Twierdzisz ze zawodowcy biegaja w butach amortyzowanych to my tym bardziej powinnismy czyli skoro zawodowi kolarze jezdza na 7kg rowerze to i ja powinienem sobie taki kupic...zoltar7 pisze:Słabe. Poza tym w dobie wszechobecnego karbonu trudno mówić o sztywności. Btw. jeszcze 10 lat temu wiele ram do szos robiono ze stali bo panowało wtedy przekonanie, że aluminium jest za sztywne, chociaż twierdzili tak głównie producenci ram ze stali, jak opanowali technologię wytwarzania ich z aluminium to przestali tak twierdzićfantom pisze:Czyli jesli chce sobie pojezdzic na rowerze to MUSZE kupic rower z amortyzacja bo na sztywnej kolarce nie powinienem jezdzic ?
Nie badz naiwny w butach placisz za marke a technologia czy nurt jest tylko zaslona dymna nie mniej jednak 90% sprzedawanych butow to sa buty z amortyzacja a minimale sa dorzucane na odczepne "bo reszta firm tez ma". Minimalizm jest albo go nie ma a do systemow wspierajacych cokolwiek mozna dorabiac tyle ideologii i nowych pmyslow ze ho ho...Iwan pisze:fantom pisze: Obecnie prawie wszystkie firmy robią buty zarówno minimalistyczne jak i z systemami. Lepiej zarabiają na butach minimalistycznych - wsadzając do buta mniej materiałów i technologi - a biorą kasę jak za buty z systemami. W zasadzie cała ta moda na minimalizm jest im na rękę. Czysty zysk, a "Ciemny lud i tak to kupi". Jeszcze da zarobić lekarzom...![]()
.