piszę tego posta ponieważ liczę że znajdą się na forum osoby, które w sprawach związanych z reklamacją obuwia biegowego mają większe ode mnie doświadczenie i będą chciały pomóc.
Jakiś czas temu, tj. 06.07.2013r zakupiłem we Wrocławskim sklepie sieciówki runnersclub obuwie Asics Gel Cumulus 14. Podczas zakupu, sprzedawca informował mnie o 2 letniej gwarancji jaką objęte są wszystkie buty sprzedawane w ww. sklepie.
W trakcie użytkowania (szacuje "przebieg" butów na jakieś 600km) zauważyłem, że cholewka odkleiła się od podeszwy.
W dniu 17.04.2014 reklamowałem obuwie i w dniu dzisiejszym dostałem swoje obuwie z odrzuconą reklamacją.
Reklamacja została odrzucona na podstawie opinii rzeczoznawcy, który pisze:
"USTALENIA:
Obuwie używane, zakupione w dniu 06.07.2013r.
Od stron przyśrodkowych obu butów występują podłużne odklejenia spoin łączących wierzchy z podeszwami. Odchylenia w miejscu połączeń tych elementów wynikają na skutek przeciążeń mechanicznych części składowych w trakcie wielomiesięcznej oraz intensywnej eksploatacji obuwia.
Reklamowane obuwie było używane w okresie około 8 miesięcy, natomiast art.4 pkt.1 ustawy z 27.07.2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej stanowi, że okres 6 miesięcy jest wystarczający do ujawnienia się wad fizycznych, za które byłby odpowiedzialny sprzedawca lub producent. Wiąże się to z brakiem podstaw do domniemania, że sprzedawca wydał konsumentowi obuwie obciążone wadą. Przedmiotowe obuwie w dniu wydania konsumentowi było więc zgodne z umową i nadawał się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany.
W związku z powyższym roszczenia nabywcy należy traktować jako bezzasadne."
Z powyższej odpowiedzi wynika, że zarówno sprzedawca jak i producent odpowiadają za bezusterkowość sprzedawanego towaru jedynie przez 6 miesięcy, to dlaczego byłem informowany że przez 24? Czy to oznacza, że klienci jednej z największych w Polsce sieci dedykowanych bieganiu są okłamywani

W jaki sposób mogę się odwołać od krzywdzącego mnie sposobu załatwienia tej sprawy?
p.s. załączam poglądowe zdjęcia obu butów.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/968 ... 7ae7f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a5 ... c152f.html