Rozciąganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tempoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam od trzech lat, obecnie poniżej 35min na dychę, więc jest już ze mnie solidny amator. Jak na taki poziom jestem jednak bardzo mało sprawny ogólnie. Zawsze miałem problemy z rozciąganiem, więc praktycznie odkąd zacząłem biegać nie ćwiczyłem tego i problem jeszcze się pogłębił. Obecnie jestem strasznie ściągnięty - nie potrafię podnieść wysoko wyprostowanej nogi do góry, dotknąć podłogi dłońmi przy prostych nogach czy też poprawnie wykonać ćwiczeń w siadzie płotkarskim. Po prostu czuję, jakbym miał za krótkie mięśnie dwugłowe uda. Próbowałem ostatnio robić jakieś ćwiczenia z pomocą youtube, ale nie byłem w stanie. Od czego radzilibyście mi zacząć?
PKO
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało jakoś chamsko, ale...
Od czego radzilibyście mi zacząć?
Od rozciągania.

Na początku będziesz mieć po prostu mniejszy zakres ruchów, a niektórych ćwiczeń w ogóle nie być w stanie wykonąć. Od razu mówię, że to kawał ciężkiej pracy i musisz to traktować jako trening.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tempoo pisze:Biegam od trzech lat, obecnie poniżej 35min na dychę
tempoo pisze:Obecnie jestem strasznie ściągnięty - nie potrafię podnieść wysoko wyprostowanej nogi do góry, dotknąć podłogi dłońmi przy prostych nogach czy też poprawnie wykonać ćwiczeń w siadzie płotkarskim. Po prostu czuję, jakbym miał za krótkie mięśnie dwugłowe uda. Próbowałem ostatnio robić jakieś ćwiczenia z pomocą youtube, ale nie byłem w stanie. Od czego radzilibyście mi zacząć?
TROL
http://bieganie.pl/?cat=280
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też biegam poniżej 35min dyche i jestem tak ściągnięty, że ledwo dostaje palcami do ziemi przy wyprostowanych nogach. Zacząłem się rozciągać od października kiedy jeszcze nie mogłem dosięgnąć nawet do kostek więc progres jest ;D
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Runner11 masz jakiś konkretny zestaw ćwiczeń rozciągających ? Rozciągasz się tylko po treningu czy jakoś dodatkowo również?

Ja osobiście jestem bardzooo spiętym i mało rozciągniętym biegaczem z krótkim krokiem. Zastawiam się jak dobrać się do tematu, żeby moje mięśnie odpowiedzialne za długość kroku się rozciągnęły.

Ktoś coś poradzi ?
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przemekWCH pisze:Runner11 masz jakiś konkretny zestaw ćwiczeń rozciągających ? Rozciągasz się tylko po treningu czy jakoś dodatkowo również?

Ja osobiście jestem bardzooo spiętym i mało rozciągniętym biegaczem z krótkim krokiem. Zastawiam się jak dobrać się do tematu, żeby moje mięśnie odpowiedzialne za długość kroku się rozciągnęły.

Ktoś coś poradzi ?
http://bieganie.pl/?cat=280 polecam to

Pamiętaj o tym żeby technicznie robić dobrze te ćwiczenia, a potem trenuj. Ja rozciągam się 8-10minut dziennie po treningu, robię tak, że 20s lekkie napięcie, kilka sekund przerwy i 20s znowu trochę mocniejsze napięcie. Ale rozciągam się głównie zmyślą, by się szybciej regenerować bo krok mam długo mimo spiętych tych dwójek ale lędzwiowo-biodrowe mam dobrze rozciągnięte. Traktuj to jak trening, zrób 2km mniej a porozciągaj się 10minut ;)
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście:

1) Prawidłowość wykonania
2) Systematyczność

Ja osobiście w celu regeneracji rozciągam się po każdym treningu (rzecz jasna).

Zastanawia mnie tylko jak i co rozciągnąć aby dostać więcej luzu w bieganiu :)

Wydaje mi się, że tracę na tej mojej spiętości bardzo dużo.
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:. Ale rozciągam się głównie zmyślą, by się szybciej regenerować bo krok mam długo mimo spiętych tych dwójek ale lędzwiowo-biodrowe mam dobrze rozciągnięte.
Czyli oszukujesz bo tam gdzie potrzeba najbardziej jestes dobrze rozciagniety. ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ