Powrót do biegania po zapaleniu zatok. (antybiotyk)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam systematycznie po ok 10km 3x w tygodniu przez cały rok, zlekceważyłem nieco uroki wiosny i niestety dopadła mnie infekcja zatok z którymi i tak mam częste problemy(była to raczej wina jazdy na rowerze, a raczej częstych powrotów wieczornych kiedy już zbyt cieplutko nie było).W piątek po wielu dniach samoleczenia i tradycyjnej aktywności w końcu poszedłem do lekarza który przepisał mi antybiotyk Taromentin do stosowania przez 4 dni, także mam takie pytanko po ilu dniach przerwy bezpiecznie powrócić do biegania.
Dodam że nie była to jakaś ostra infekcja, ale stała się dokuczliwa z racji że raz puszczało, potem znów wracało, utrzymywała się ok 10dni.
Ostatnią dawkę wziąłem na noc w poniedziałek.
dzięki
PKO
maczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Minimum musisz mieć 5-6 dni przerwy. Antybiotyk leczy, ale również osłabia organizm. Daj mu czas na regenerację.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

a lekarze to sa tylko od wypisywania recept? :lalala: dlaczego nie zapytasz wprost samego lekarza?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakoś nie miałem ochoty przyjmować na osłabiony organizm dodatkowych dawek gryp i innych wirusów w poczekalni u rodzinnego.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no, ale byłeś u niego i ci ten lek wypisał, tak? :hahaha:
poza tym mój lekarz rodzinny ma takie urządzenie-noooo, jak mu tam :oczko: :spoczko: telefon :sss:
komentarze
Krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no widzisz ty to masz dobrze, u mnie to można dostać najwyżej tel do okienka rejestracyjnego, nie ma takich układów i panuje sztywna atmosfera.tak lekarz przepisał mi to lekarstwo, ale nie jadłem antybiotyku chyba 15 lat więc nie zdawałem sobie sprawy że tak mi da to po dupie.chodzi o bieganie bo już mną rzucało jak na egzorcyście żeby wypocić ten syf.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

samo przyjmowanie antybiotyków nie jest p/wsk do stosowania wysiłku fizycznego, bez przesady, na każdego inaczej działa antybiotyk, to raczej sama choroba sieje większe spustoszenie i osłabienie, niz branie antybiotyków
komentarze
marek911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja podczas stosowania antybiotyku nie miałem kompletnie siły a o treningu już nie mówiąc. Nawet podczas stosowania czegoś osłonowego np.enterol nie dawałem rady. Dopiero po tygodniowej przerwie odzyskałem siły i mogę biegać na 3/4 powera, po 2 tygodniach powróciłem do maksymalnego obciążenia.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krk pisze:Witam, biegam systematycznie po ok 10km 3x w tygodniu przez cały rok, zlekceważyłem nieco uroki wiosny i niestety dopadła mnie infekcja zatok z którymi i tak mam częste problemy(była to raczej wina jazdy na rowerze, a raczej częstych powrotów wieczornych kiedy już zbyt cieplutko nie było).W piątek po wielu dniach samoleczenia i tradycyjnej aktywności w końcu poszedłem do lekarza który przepisał mi antybiotyk Taromentin do stosowania przez 4 dni, także mam takie pytanko po ilu dniach przerwy bezpiecznie powrócić do biegania.
Dodam że nie była to jakaś ostra infekcja, ale stała się dokuczliwa z racji że raz puszczało, potem znów wracało, utrzymywała się ok 10dni.
Ostatnią dawkę wziąłem na noc w poniedziałek.
dzięki
Wtedy, kiedy się poczujesz OK,

Ja biegam do 38C, wyjątek: jeżeli czuję, że coś mi mocno leży na płucach
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

Ostatnio brałam antybiotyk,bo ugryzł mnie pies,nie biegałam przez pierwsze trzy dni,ale nie ze względu na przyjmowanie antybiotyku,tylko bolała mnie szyta ręka,później już biegałam czułam się dobrze.
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ