Startówki, może z lekką korektą pronacji?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:30
- Życiówka w maratonie: 3:37
Witam!
To i ja mam prośbę o doradztwo
Po ostatnim maratonie w Dębnie, ducha już chyba wyzionęły moje Brooks ST5,
pomimo stosunkowo niewielkiego przebiegu (ok.300km) prawa pięta zbyt mocno "wali się" do środka
buty wyglądają całkiem przyzwoicie, bieżnik też niezbyt zużyty,
w czasie samego biegu widać jedna bardzo mocno jak pieta "wyjeżdża" poza but - do wewnątrz
ja:
około 75kg
185 cm
pronator
rozmiar 42,5
lądowanie na śródstopie-przód (nie na piętę)
w prawej nodze tendencja do mocniejszego uciekania samej pięty do środka
treningowe zwykle używam Nike Structure, jedne wersje bardziej mi odpowiadają, inne mniej, ale generalnie jestem zadowolony
na start chciałbym jednak coś z lżejszej kategorii wagowej i może właśnie z jakąś stabilizacją ?
a może rozważyć temat wkładek pronujących ?
albo może pójść w neutralne, ale też z jakąś stabilizacją ?
To i ja mam prośbę o doradztwo
Po ostatnim maratonie w Dębnie, ducha już chyba wyzionęły moje Brooks ST5,
pomimo stosunkowo niewielkiego przebiegu (ok.300km) prawa pięta zbyt mocno "wali się" do środka
buty wyglądają całkiem przyzwoicie, bieżnik też niezbyt zużyty,
w czasie samego biegu widać jedna bardzo mocno jak pieta "wyjeżdża" poza but - do wewnątrz
ja:
około 75kg
185 cm
pronator
rozmiar 42,5
lądowanie na śródstopie-przód (nie na piętę)
w prawej nodze tendencja do mocniejszego uciekania samej pięty do środka
treningowe zwykle używam Nike Structure, jedne wersje bardziej mi odpowiadają, inne mniej, ale generalnie jestem zadowolony
na start chciałbym jednak coś z lżejszej kategorii wagowej i może właśnie z jakąś stabilizacją ?
a może rozważyć temat wkładek pronujących ?
albo może pójść w neutralne, ale też z jakąś stabilizacją ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie słyszałem jeszcze o bucie, który korygowałby pronację przy lądowaniu na śródstopiu. Chyba że jakieś pancerne żelazko? - inaczej sobie tego nie potrafię wyobrazić.
Inna sprawa: po co chcesz korygować pronację przy lądowaniu na śródstopiu? Coś Cię boli? Przeciążasz jakieś mięśnie? Skoro pięta wyjeżdżała poza but, to może nie był to najlepiej dopasowany i trzymający Twoją stopę but?
Inna sprawa: po co chcesz korygować pronację przy lądowaniu na śródstopiu? Coś Cię boli? Przeciążasz jakieś mięśnie? Skoro pięta wyjeżdżała poza but, to może nie był to najlepiej dopasowany i trzymający Twoją stopę but?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
nic specjalnie nie boli, pieta wali się do środka - ot i cała storyKangoor5 pisze: Coś Cię boli? Przeciążasz jakieś mięśnie? Skoro pięta wyjeżdżała poza but, to może nie był to najlepiej dopasowany i trzymający Twoją stopę but?
może i tak - startówka mocno trzymająca tył stopy...?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Asics Super J33 but lekki, z kategorii naturalny ale nie rezygnujący całkowicie z poduszki pod piętą, wsparcie dla nadpronatora odbywa sie poprzez asymetryczne nacięcie podeszwy a nie przez twardsze, sztywniejsze wstawki w nią, drop 6 mm. Tyle, że jak biegasz ze śródstopia to nie przetaczasz sie od pięty do palców i nie wiem po co Ci ta kontrola pronacji.
-
- Rozgrzewający Się
dzięki za odpowiedziProfian pisze:... i nie wiem po co Ci ta kontrola pronacji.
problem jest taki, iż w moich startówkach pieta prawej stopy "leci" do wewnątrz bardzo wyraźnie
wytłumaczyłem to sobie właśnie pronacją,
choć fakt - sam już nie jestem pewien...
zdecydowanie natomiast biegam ze śródstopia, więc jeśli to nie pronacja, to co ?
zastanawiam się czy nie pójść jednak w naturalne... dziś wyciągnę nieużywane z rok Fivefingersy i spróbuje krótki bieg
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.42
Asics GT 2170. Mam i polecam. Zrobiłem w nich 400 km i dalej sprawują się wyśmienicie. Idealne dla pronatorów.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Ja ląduję na śródstopiu, pięt w butach wcale nie używam - zawsze są nie pozdzierane. Mimo wszystko lekarz (sportowy w specjalistycznej klinice) zalecił specjalne wkładki do butów po to żeby korygować pronację. Pewnie nie chodziło o kontrolę przetaczania ale o wyprostowanie stawów skokowych.