Jaki plecak do biegania?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Każdy ma swoje upodobania co do bagażu jaki zabiera i gdzie go chowa w trakcie biegu. Można jak kulawy za pazuchą ukitosić co się da i też to jest fajny koncept, można na gumki przytroczyć do kamizelki biegowej (i wygląda się jak strach na wróble w ruchu), można wrzucić do luźnego wora.
18 litrów to nie jest jakaś kosmicna objętość, zwłaszcza, ze większość plecaków biegowych ma różne systemy kompresji które pozwalają ułożyć plecak w zależności od ilosci wsadu. A co do samej wagi to w przypadku plecaków biegowych nie ma duzych róznić w wadze między modelem 3 l i modelem 20 l. Różnica 50 g w wadze dla większości biegacze jest nieodczuwalna a dodatkowe 50 g na plecach to może ma znaczenie wśród czołówki, która leci na podium.
Różne biegi mają różny stopień wymagań odnośnie wyposażenia obowiązkowego i tutaj często ilość sprzetu jaki trzeba mieć wymusza wielkość plecaka. Są biegi z dużą ilością punktów żywieniowych i przepaków a są biego gdzie się leci od startu do mety tylko na tym co masz w kieszeniach i ewentualnie znajdziesz w czynnych sklepach po drodze.
Tak na marginesie to szukam koszulki i spodni 3/4 z dużą ilością siatkowych kieszonek. Już się zacząłem sam zastanawiać czy nie przerobić koszulki Camelbaka z wszytym bukłakiem na takie bardzie rozbudowane wdzianko z kieszeniami, gdzie się da ukitosić wszelaki wymagany sprzęt na biegach jak, nrc, apteczka, żele, i jakies inne wymagane drobiazgi. Taka swoista zbroja biegowa :D
18 litrów to nie jest jakaś kosmicna objętość, zwłaszcza, ze większość plecaków biegowych ma różne systemy kompresji które pozwalają ułożyć plecak w zależności od ilosci wsadu. A co do samej wagi to w przypadku plecaków biegowych nie ma duzych róznić w wadze między modelem 3 l i modelem 20 l. Różnica 50 g w wadze dla większości biegacze jest nieodczuwalna a dodatkowe 50 g na plecach to może ma znaczenie wśród czołówki, która leci na podium.
Różne biegi mają różny stopień wymagań odnośnie wyposażenia obowiązkowego i tutaj często ilość sprzetu jaki trzeba mieć wymusza wielkość plecaka. Są biegi z dużą ilością punktów żywieniowych i przepaków a są biego gdzie się leci od startu do mety tylko na tym co masz w kieszeniach i ewentualnie znajdziesz w czynnych sklepach po drodze.
Tak na marginesie to szukam koszulki i spodni 3/4 z dużą ilością siatkowych kieszonek. Już się zacząłem sam zastanawiać czy nie przerobić koszulki Camelbaka z wszytym bukłakiem na takie bardzie rozbudowane wdzianko z kieszeniami, gdzie się da ukitosić wszelaki wymagany sprzęt na biegach jak, nrc, apteczka, żele, i jakies inne wymagane drobiazgi. Taka swoista zbroja biegowa :D
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
też mi ten koncept już ze dwa lata temu po głowie chodził: ale ile osób to kupi? ze 300? zawracanie głowy.
może miałbym większe zacięcie... ale nieupgradeowany Racebak naprawdę daje radę - ok, trzeba się przyzwyczaić, ale działa.
zresztą... jeszcze nigdy nie miałem plecaka na zawodach, i nie planuję.
-------------
jeśli chodzi o 'kieszeniowate' - czek this, zią; jak znalazł do gier i zabaw krawieckich:
dół
zdrówko
może miałbym większe zacięcie... ale nieupgradeowany Racebak naprawdę daje radę - ok, trzeba się przyzwyczaić, ale działa.
-------------
jeśli chodzi o 'kieszeniowate' - czek this, zią; jak znalazł do gier i zabaw krawieckich:
dół
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
-
- Wyga
Obczaj koszulki kolarskie. Mają takie kieszonki z tyłu.MarkosM pisze:Tak na marginesie to szukam koszulki i spodni 3/4 z dużą ilością siatkowych kieszonek. Już się zacząłem sam zastanawiać czy nie przerobić koszulki Camelbaka z wszytym bukłakiem na takie bardzie rozbudowane wdzianko z kieszeniami, gdzie się da ukitosić wszelaki wymagany sprzęt na biegach jak, nrc, apteczka, żele, i jakies inne wymagane drobiazgi. Taka swoista zbroja biegowa :D
Biegłem w takiej w kampinosie 100km. W kieszonkach żele, batony i latarka (+rękawiczki jak się zrobiło cieplej). Do tego camelbak 1,5l który układał się powyżej tych kieszonek. Przy tempie około 6'/km nie przeszkadzało, nie wiem jak przy znacznie szybszym by było.
Możesz na próbę kupić używaną na allegro za kilka złotych. Ważne żeby była dość obcisła, żeby kieszonki i ich zawartość trzymały się pleców i nie trzęsły się.
Pozdrawiam, kirej
-
- Wyga
kulawy, dzięki, za fajne fotykulawy pies pisze:też mi ten koncept już ze dwa lata temu po głowie chodził: ale ile osób to kupi? ze 300? zawracanie głowy.
-------------
dół
zdrówko
kirej, dobry kierunek
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Juri pisze:
A kto powiedział że taki większy plecak musi być w pełni załadowany?
o borze, ale zem ciemna i niepojetna, myslalam, ze te 18l to 18l buklaka na wode, a wiec 18l wody hahaha. OMGtomasir pisze: A od kiedy litr plecaka waży kg? :D
ps. Ten plecak który ja opisywałem powyżej - 0-12 Kalenji extend - pusty waży 240g. Camelback jest 2 litrowy, więc jak wszystko w pełni doładujesz to spodziewałbym się 3-4 kg.
No dobra, juz rozumiem, dzieki za oswiecenie debila .
CamelBAK, o ktorym mowilam, ma 3litrow buklaka i kolejne 4 l na inne bajery. Wlasnie przebieglam z nim maraton i szczerze polecam. Naprawde super produkt.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Biegłem kilka dni temu ok. 30 km po raz pierwszy z plecakiem Scott (reklamowanym przez Jurka) z szerokimi pasami biodrowymi.
Plecak świetny. Kieszeni i mniejszych większych "toreb" na butelki, silikonowe tuby i licho wie co jeszcze - sporo.
Plecak miękki i lekki, tzn. nie usztywniany wkładkami itp. a mimo tego nie ma problemu z podbiegami, zbieganiem (trochę w nim dźwigałem...). Po zwinięciu to niemal wielkość kurtki do biegania. Przegroda główna jak plecak. Mniejsza wewnętrzna na bukłak - standard. Ściągacz zewnętrzny na jakiś ciuch typu soft shell, wiatrołapa, czy co tam...
Jedyny minus (jeśli w ogóle) to ten, że z plecakiem nie ma bukłaka, który trzeba dokupić oddzielnie. Cena na Expo to ok. 200 zł.
Plecak świetny. Kieszeni i mniejszych większych "toreb" na butelki, silikonowe tuby i licho wie co jeszcze - sporo.
Plecak miękki i lekki, tzn. nie usztywniany wkładkami itp. a mimo tego nie ma problemu z podbiegami, zbieganiem (trochę w nim dźwigałem...). Po zwinięciu to niemal wielkość kurtki do biegania. Przegroda główna jak plecak. Mniejsza wewnętrzna na bukłak - standard. Ściągacz zewnętrzny na jakiś ciuch typu soft shell, wiatrołapa, czy co tam...
Jedyny minus (jeśli w ogóle) to ten, że z plecakiem nie ma bukłaka, który trzeba dokupić oddzielnie. Cena na Expo to ok. 200 zł.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Bardzo fajny blog, a umarł. Piszesz gdzieś indziej?
(fanem zostanę)
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
nie mam o czym.
chyba że o tym, że jak dzisiaj męczyłem plejlistę dead kennedys na yt, wywaliło mi klip wyborczy pisu.
nigdy nie przypuszczałem, że sweet focie nieżyjącego prezydenta mogą wywołać tak niepohamowane ataki śmiechu. context-matching najwyższego sortu!
zdrówko
chyba że o tym, że jak dzisiaj męczyłem plejlistę dead kennedys na yt, wywaliło mi klip wyborczy pisu.
nigdy nie przypuszczałem, że sweet focie nieżyjącego prezydenta mogą wywołać tak niepohamowane ataki śmiechu. context-matching najwyższego sortu!
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Cóż, to podrążę wsteczkulawy pies pisze:nie mam o czym.
zdrówko
Ps. Spot puścili po calosci ROSem? na polskie ip
Pzdr
-
- Dyskutant
- Kontakt:
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:52
- Życiówka w maratonie: 3:40:35
nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę.
- Aelion
- Stary Wyga
fotkę można zobaczyć? rozważamshczwany pisze:nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę.
- STI
- Stary Wyga
Żadne miejsce nie jest odpowiednie, by "ODDAWAĆ" za stówkę.shczwany pisze:nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę.
- robertza
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44'22"
- Życiówka w maratonie: 3:34'25"
W ramach podpowiedzi. Nabyłem dziś http://www.wiggle.co.uk/asics-lightweig ... pack-2013/ i planuje odpowiednio się zmęczyć za pomocą tegoż. Już w nd pierwszy test w górach świętokrzyskich. Sprawdzę co i jak. Oby by optymalny. A docelowo w tym roku B7D. Zakładam, że nic większego nie będę musiał zabierać.
pozdro
pozdro
- we love run -
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
Jakby ktoś szukał to mam taki oto mały plecaczek do biegania:
http://arcteryx.com/product.aspx?langua ... =Aerios-10
kolor niebieski. Posiada kieszeń na camelbaga i paski kompresyjne z przodu. Szukam czegoś większego dlatego chcę sprzedać Plecak przetestowany na harpaganie i sprawdził się bardzo dobrze.
Jakby ktoś szukał to mam taki oto mały plecaczek do biegania:
http://arcteryx.com/product.aspx?langua ... =Aerios-10
kolor niebieski. Posiada kieszeń na camelbaga i paski kompresyjne z przodu. Szukam czegoś większego dlatego chcę sprzedać Plecak przetestowany na harpaganie i sprawdził się bardzo dobrze.