Jaki plecak do biegania?

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
MarkosM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Każdy ma swoje upodobania co do bagażu jaki zabiera i gdzie go chowa w trakcie biegu. Można jak kulawy za pazuchą ukitosić co się da i też to jest fajny koncept, można na gumki przytroczyć do kamizelki biegowej (i wygląda się jak strach na wróble w ruchu), można wrzucić do luźnego wora.

18 litrów to nie jest jakaś kosmicna objętość, zwłaszcza, ze większość plecaków biegowych ma różne systemy kompresji które pozwalają ułożyć plecak w zależności od ilosci wsadu. A co do samej wagi to w przypadku plecaków biegowych nie ma duzych róznić w wadze między modelem 3 l i modelem 20 l. Różnica 50 g w wadze dla większości biegacze jest nieodczuwalna a dodatkowe 50 g na plecach to może ma znaczenie wśród czołówki, która leci na podium.

Różne biegi mają różny stopień wymagań odnośnie wyposażenia obowiązkowego i tutaj często ilość sprzetu jaki trzeba mieć wymusza wielkość plecaka. Są biegi z dużą ilością punktów żywieniowych i przepaków a są biego gdzie się leci od startu do mety tylko na tym co masz w kieszeniach i ewentualnie znajdziesz w czynnych sklepach po drodze.

Tak na marginesie to szukam koszulki i spodni 3/4 z dużą ilością siatkowych kieszonek. Już się zacząłem sam zastanawiać czy nie przerobić koszulki Camelbaka z wszytym bukłakiem na takie bardzie rozbudowane wdzianko z kieszeniami, gdzie się da ukitosić wszelaki wymagany sprzęt na biegach jak, nrc, apteczka, żele, i jakies inne wymagane drobiazgi. Taka swoista zbroja biegowa :D
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

też mi ten koncept już ze dwa lata temu po głowie chodził: ale ile osób to kupi? ze 300? zawracanie głowy.
może miałbym większe zacięcie... ale nieupgradeowany Racebak naprawdę daje radę - ok, trzeba się przyzwyczaić, ale działa.
zresztą... jeszcze nigdy nie miałem plecaka na zawodach, i nie planuję.
-------------

jeśli chodzi o 'kieszeniowate' - czek this, zią; jak znalazł do gier i zabaw krawieckich:
dół

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
kirej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MarkosM pisze:Tak na marginesie to szukam koszulki i spodni 3/4 z dużą ilością siatkowych kieszonek. Już się zacząłem sam zastanawiać czy nie przerobić koszulki Camelbaka z wszytym bukłakiem na takie bardzie rozbudowane wdzianko z kieszeniami, gdzie się da ukitosić wszelaki wymagany sprzęt na biegach jak, nrc, apteczka, żele, i jakies inne wymagane drobiazgi. Taka swoista zbroja biegowa :D
Obczaj koszulki kolarskie. Mają takie kieszonki z tyłu.

Biegłem w takiej w kampinosie 100km. W kieszonkach żele, batony i latarka (+rękawiczki jak się zrobiło cieplej). Do tego camelbak 1,5l który układał się powyżej tych kieszonek. Przy tempie około 6'/km nie przeszkadzało, nie wiem jak przy znacznie szybszym by było.

Możesz na próbę kupić używaną na allegro za kilka złotych. Ważne żeby była dość obcisła, żeby kieszonki i ich zawartość trzymały się pleców i nie trzęsły się.

Pozdrawiam, kirej
MarkosM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:też mi ten koncept już ze dwa lata temu po głowie chodził: ale ile osób to kupi? ze 300? zawracanie głowy.
może miałbym większe zacięcie... ale nieupgradeowany Racebak naprawdę daje radę - ok, trzeba się przyzwyczaić, ale działa.
zresztą... jeszcze nigdy nie miałem plecaka na zawodach, i nie planuję.
-------------

jeśli chodzi o 'kieszeniowate' - czek this, zią; jak znalazł do gier i zabaw krawieckich:
dół

zdrówko
kulawy, dzięki, za fajne foty
kirej, dobry kierunek
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Juri pisze:
A kto powiedział że taki większy plecak musi być w pełni załadowany? :hej:
tomasir pisze: A od kiedy litr plecaka waży kg? :D

ps. Ten plecak który ja opisywałem powyżej - 0-12 Kalenji extend - pusty waży 240g. Camelback jest 2 litrowy, więc jak wszystko w pełni doładujesz to spodziewałbym się 3-4 kg.
o borze, ale zem ciemna i niepojetna, myslalam, ze te 18l to 18l buklaka na wode, a wiec 18l wody hahaha. OMG :ble:

No dobra, juz rozumiem, dzieki za oswiecenie debila :).

CamelBAK, o ktorym mowilam, ma 3litrow buklaka i kolejne 4 l na inne bajery. Wlasnie przebieglam z nim maraton i szczerze polecam. Naprawde super produkt.
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Biegłem kilka dni temu ok. 30 km po raz pierwszy z plecakiem Scott (reklamowanym przez Jurka) z szerokimi pasami biodrowymi.
Plecak świetny. Kieszeni i mniejszych większych "toreb" na butelki, silikonowe tuby i licho wie co jeszcze - sporo.
Plecak miękki i lekki, tzn. nie usztywniany wkładkami itp. a mimo tego nie ma problemu z podbiegami, zbieganiem (trochę w nim dźwigałem...). Po zwinięciu to niemal wielkość kurtki do biegania. Przegroda główna jak plecak. Mniejsza wewnętrzna na bukłak - standard. Ściągacz zewnętrzny na jakiś ciuch typu soft shell, wiatrołapa, czy co tam...

Jedyny minus (jeśli w ogóle) to ten, że z plecakiem nie ma bukłaka, który trzeba dokupić oddzielnie. Cena na Expo to ok. 200 zł.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:raz mi się przydał.

zdrówko
Bardzo fajny blog, a umarł. Piszesz gdzieś indziej?
(fanem zostanę)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

nie mam o czym.

chyba że o tym, że jak dzisiaj męczyłem plejlistę dead kennedys na yt, wywaliło mi klip wyborczy pisu.
nigdy nie przypuszczałem, że sweet focie nieżyjącego prezydenta mogą wywołać tak niepohamowane ataki śmiechu. context-matching najwyższego sortu!

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:nie mam o czym.

chyba że o tym, że jak dzisiaj męczyłem plejlistę dead kennedys na yt, wywaliło mi klip wyborczy pisu.
nigdy nie przypuszczałem, że sweet focie nieżyjącego prezydenta mogą wywołać tak niepohamowane ataki śmiechu. context-matching najwyższego sortu!

zdrówko
Cóż, to podrążę wstecz :)
Ps. Spot puścili po calosci ROSem? na polskie ip
Pzdr
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
majkel111
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm, my mamy fajne plecaki:)

www.ultraspire.sklep.pl

i zawsze można się dogadać.
shczwany
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:52
Życiówka w maratonie: 3:40:35

Nieprzeczytany post

nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę. :hejhej:
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

shczwany pisze:nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę. :hejhej:
fotkę można zobaczyć? rozważam :-)
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

shczwany pisze:nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale jako że wygrałem w Orlen Warsaw Marathon plecaczek Asicsa a już mam inny to chętnie oddam jakby ktoś potrzebował i chciał odebrać osobiście na warszawskich kabatach. Za stówkę. :hejhej:
Żadne miejsce nie jest odpowiednie, by "ODDAWAĆ" za stówkę.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

W ramach podpowiedzi. Nabyłem dziś http://www.wiggle.co.uk/asics-lightweig ... pack-2013/ i planuje odpowiednio się zmęczyć za pomocą tegoż. Już w nd pierwszy test w górach świętokrzyskich. Sprawdzę co i jak. Oby by optymalny. A docelowo w tym roku B7D. Zakładam, że nic większego nie będę musiał zabierać.
pozdro
- we love run -
Łukasz_Stramek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Jakby ktoś szukał to mam taki oto mały plecaczek do biegania:

http://arcteryx.com/product.aspx?langua ... =Aerios-10

kolor niebieski. Posiada kieszeń na camelbaga i paski kompresyjne z przodu. Szukam czegoś większego dlatego chcę sprzedać :-) Plecak przetestowany na harpaganie i sprawdził się bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ