jak poprawic 10KM
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Biegam 10 km 55min. Średnim pulsem 164 a mój staż to prawie 4 miesiące biegania.
Jaki proponujecie trening żeby było coraz lepiej?
Moj trening: 3x w tygodniu 10 km.
-
- Wyga
13 września planuje wystartować w biegu Westerplatte na 10km.
biegam regularnie 3 razy w tyg po 10km.
Ale chciałbym wypaść jak najlepiej i pokazać znajomym ze z Grubaska <jakim byłem> nie zrobił się byle kto:)
zaproponujecie mi jakieś treningi?
biegam regularnie 3 razy w tyg po 10km.
Ale chciałbym wypaść jak najlepiej i pokazać znajomym ze z Grubaska <jakim byłem> nie zrobił się byle kto:)
zaproponujecie mi jakieś treningi?
- Stormrider
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0h37min15sek
- Życiówka w maratonie: 3h05min32sek
Jak biegasz te 10 km? Pewnie ciągniesz jednostajne tempo przez cały czas? Nie jestem trenerem, ale sądzę, że powinieneś wprowadzić przebieżki do treningu, gimnastykę siłową, nie zapominać o rozciąganiu. Wzmocnij swój aparat ruchu co by Cię nie zawiódł gdy przygazujesz
. Z resztą popatrz tu: viewtopic.php?f=12&t=10697 . Są tu plany z których możesz skorzystać.

10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Z takiego poziomu bardzo łatwo robić postępy. Jeśli nie masz nadwagi i jesteś zdrowy to osiągi poprawią Ci się same; wystarczy, że będziesz regularnie biegał. Więc odpowiedź brzmi: regularność, samodyscyplina i kilometry.
Jakbyś chciał biegać swobodnie ponżej 4 min/km - wtedy zacznij zastanawiać się nad konkretym treningiem
Jakbyś chciał biegać swobodnie ponżej 4 min/km - wtedy zacznij zastanawiać się nad konkretym treningiem

-
- Wyga
nadwaga jest ale już tylko malutka.
Ostatnio mam coś takiego że mnie telepie żeby iść biegać i tak co dziennie,a wiadomo że dzień wolny święty jest:) Fajnego bakcyla złapałem i oby utrzymywał się do końca życia i jeden dzień dłużej:) 4min/km to pomyśle nad tym pod koniec roku lub w nowym
dopiero co zacząłem biegać na poważniej.
Myślicie że bieg po plaży to dobra odmiana treningu od tego codziennego wybiegania? nie chcę się za katować...

Ostatnio mam coś takiego że mnie telepie żeby iść biegać i tak co dziennie,a wiadomo że dzień wolny święty jest:) Fajnego bakcyla złapałem i oby utrzymywał się do końca życia i jeden dzień dłużej:) 4min/km to pomyśle nad tym pod koniec roku lub w nowym

Myślicie że bieg po plaży to dobra odmiana treningu od tego codziennego wybiegania? nie chcę się za katować...
- Stormrider
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0h37min15sek
- Życiówka w maratonie: 3h05min32sek
Najlepiej na bosaka. wzmacniasz nogi, bieganie po piasku pozwala pobudzić głębiej położone struktury o których mogłeś nie mieć pojęcia
.Jeśli wcześniej nie biegałeś to po pierwszym razie na pewno to odczujesz 

10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:24
Witaj, ja podobnie - po 5 miesiącach biegania 10 km zrobiłam w 55 min, ale po kolejnych 8 m-cach bez żadnego konkretnego planu, ale stosując różne środki treningowe, biegając regularnie 3 x tydz. miałam czas 48 min. Samo się zrobiło:-)
-
- Wyga
Co masz na myśli różne środki? np?
Dzisiaj byłem się przebiec i ciężko było mi podbić puls do 160. bo pierwsze 20min to miałem jakiś ze 139. gdzie zawsze miałem już po 20min biegu 150. uwaga taka jeszcze że wczoraj biegałem interwały.
chyba pulsometr mi wariuje...
Dzisiaj byłem się przebiec i ciężko było mi podbić puls do 160. bo pierwsze 20min to miałem jakiś ze 139. gdzie zawsze miałem już po 20min biegu 150. uwaga taka jeszcze że wczoraj biegałem interwały.
chyba pulsometr mi wariuje...
-
- Wyga
Pulsometrem bardzo się nie przejmuj, mój mi czasem wskazuje na początku 200 przy moim max 187.
Różne środki treningowe to np.:
- wspomniane wcześniej przebieżki czyli krótkie odcinki szybszego biegu na przemian ze spokojnymi,
- siła biegowa - skipy, wieloskok,
- bieg z narastająca prędkością,
- bieg po pofałdowanym terenie, np w lesie po nierównym naturalnym podłożu,
tutaj bardziej szczegółowy opis:
http://skarzynski.pl/porady/srodki-treningowe/
(szczerze - polecam książkę JS "Biegiem przez życie" - mnóstwo przydatnej wiedzy)
Różne środki treningowe to np.:
- wspomniane wcześniej przebieżki czyli krótkie odcinki szybszego biegu na przemian ze spokojnymi,
- siła biegowa - skipy, wieloskok,
- bieg z narastająca prędkością,
- bieg po pofałdowanym terenie, np w lesie po nierównym naturalnym podłożu,
tutaj bardziej szczegółowy opis:
http://skarzynski.pl/porady/srodki-treningowe/
(szczerze - polecam książkę JS "Biegiem przez życie" - mnóstwo przydatnej wiedzy)
-
- Wyga
Leży i czeka już na mnie ta książka
tylko ze brakuje mi czasu żeby spokojnie usiąść i poczytać. Wszyscy ja polecają wiec się okaże czy warto jak się za nią wezne;) za dużo kawy pijesz i masz 200;p hehe

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Od czytania książek nie będziesz lepszym biegaczem. Daruj sobie tez skipy czy wieloskoki (na Twoim poziomie będą zbyt trudne) albo jakiekolwiek teoretyzowanie. Ty po prostu zacznij regularnie i sumiennie biegać. Pobiegaj 6 miesięcy czy rok; zrób kilka tysięcy kilometrów, to zobaczysz, że tempo jakie masz teraz jest truchtem.Creative109 pisze:Leży i czeka już na mnie ta książkatylko ze brakuje mi czasu żeby spokojnie usiąść i poczytać. Wszyscy ja polecają wiec się okaże czy warto jak się za nią wezne;) za dużo kawy pijesz i masz 200;p hehe
Wtedy zacznij się zastanawiać co zrobić, żeby podnieść poziom dalej.
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Ojej, nie musisz nic wielkiego robić, po prostu biegaćCreative109 pisze:Witam. Biegam 10 km 55min. Średnim pulsem 164 a mój staż to prawie 4 miesiące biegania.

Ijon bardzo dobrze radzi.
1. Regularność 2. Minimum 1 dzień odpoczynku pomiędzy treningami 3. Minimum 3 treningi w tygodniu
4. Cierpliwość
powodzenia!
-
- Wyga
Niestety nie mogę się zgodzić z opinią, ze żadne "udziwnienia" i czytanie książek nie ma sensu.
Wiedza to też świadomość tego, czego nie należy robić, żeby sobie nie zrobić krzywdy (kontuzje) i jak wyrobić dobre nawyki już na początku. W miarę upływu czasu złe nawyki trudniej wykorzenić.
Poza tym można biegać intuicyjnie, po prostu "nabijać" kilometry, ale progres wtedy będzie wolniejszy.
No i chyba tak jest trochę nudno
Jak kto woli
Wiedza to też świadomość tego, czego nie należy robić, żeby sobie nie zrobić krzywdy (kontuzje) i jak wyrobić dobre nawyki już na początku. W miarę upływu czasu złe nawyki trudniej wykorzenić.
Poza tym można biegać intuicyjnie, po prostu "nabijać" kilometry, ale progres wtedy będzie wolniejszy.
No i chyba tak jest trochę nudno

Jak kto woli

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
początkujacy biegacz powinien skupic sie na :
a. systematycznosci
b. objetości
c. zdrowiu
d. diecie
a czyli 3 razy w tygodniu znaczy 3 nie 2 czy 1
b znaczy im wiecej km nabijesz tym lepiej
c znaczy w nawiazaniu do b uwazaj zeby nie zlapac kontuzji czy sie nie przemeczyc
chuchaj na kazde bóle zeby olewac ból trzeba byc juz dobrze wybieganym
nie kombinuj z planami treningowymi zwykla prosta zasada wystarczy 1 polowa wolno w drugiej połowie dystansu jezeli sie dobrze czujesz mozesz przyspieszyc albo ciagle albo interwałowo naciesz tymi interwałami moga byc 100 m sprinty ale to ma byc zabawa na plany treningowe bedzie czas gdy zaobserwujesz brak postepów ale to sie dzieje zwykle duzo nizej niz ty jestes
a. systematycznosci
b. objetości
c. zdrowiu
d. diecie
a czyli 3 razy w tygodniu znaczy 3 nie 2 czy 1

b znaczy im wiecej km nabijesz tym lepiej
c znaczy w nawiazaniu do b uwazaj zeby nie zlapac kontuzji czy sie nie przemeczyc
chuchaj na kazde bóle zeby olewac ból trzeba byc juz dobrze wybieganym

nie kombinuj z planami treningowymi zwykla prosta zasada wystarczy 1 polowa wolno w drugiej połowie dystansu jezeli sie dobrze czujesz mozesz przyspieszyc albo ciagle albo interwałowo naciesz tymi interwałami moga byc 100 m sprinty ale to ma byc zabawa na plany treningowe bedzie czas gdy zaobserwujesz brak postepów ale to sie dzieje zwykle duzo nizej niz ty jestes
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE