Dlaczego jak się źle odżywiałem to było lepiej?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Marek82 pisze: ... facet tyje ze strachu przed głodem
To się nadaje do hasła reklamowego w każdej knajpie :)))
New Balance but biegowy
kezman22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Racja,dobry tekst :) Głód jest najgorszy , jak ktoś często jest głodny to musi jeść a wtedy najczęściej się tyje , dlatego ważny jest ruch i wysiłek fizyczny.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:- musisz organizmowi dostarczyć tych składników, których potrzebuje. a czy dostarczysz ich w 6 posiłkach, czy w dwóch - to nie ma najmniejszego znaczenia. pod warunkiem, że Twój organizm będzie się z tym dobrze czuł.
Sorry, ale to bzdura. Organizm z jednym posiłkiem (np. śniadanie o 7 rano) dostanie mega bombę, a później przez 12 godzin nic i kolacja o 19 - druga bomba. Organizm może się do tego przyzwyczaić i nawet czuć dobrze, ale na pewno ciało nie będzie dobrze wyglądać.

W odpowiedzi na pytanie - przez wiek i tryb życia. Im człowiek starszy i prowadzi bardziej siedzący tryb życia, tym bardziej zmiany w diecie są potrzebne plus ruch. Dzieci mogą jeść same chipsy i cukierki zapijając colą i są chude (chociaż jest coraz więcej grubasków).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a dlaczego ciało nie będzie dobrze wyglądać? rozwin myśl.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:a dlaczego ciało nie będzie dobrze wyglądać? rozwin myśl.
Po pierwsze bardzo duże posiłki dostarczą za dużą ilość wartości, których nie będziemy w stanie przetrawić.
Po drugie organizm człowieka jest sprytny i po pewnym czasie przyzwyczajenia się do bardzo długiej przerwy między posiłkami zacznie magazynować zapasy, aby przetrwać tę przerwę (w skrócie).
Zarówno punkt 1, jak i 2 prowadzą do odkładania się tkanki tłuszczowej, a to spowoduje nieatrakcyjny wygląd ciała.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jeżeli w tych posiłkach będzie dużo tłuszczów? czy również nadmiar odłoży się do tkanki tłuszczowej?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Zdrowy tłuszcz (ryby, mięso, oliwa, orzechy) jest o niebo lepszy niż węgle i wolniej się trawi. Specjalistą nie jestem, tym bardziej jeśli chodzi o dietę tłuszczową, ale jeśli jednak ktoś zje 2 posiłki wysoko tłuszczowe i nic więcej przez cały dzień, to na pewno nie dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych wartości.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok, czyli nie wiesz, czy się odłoży.

a dlaczego nie dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników? tu masz pewność, więc pewnie i dobre wyjaśnienie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak miałoby wyglądać takie śniadanie?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale ja pierwszy zadałem pytanie. dlaczego w dwóch posiłkach nie mogę dostarczyć wszystkich potrzebnych składników?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możesz dostarczyć, ale jadłbyś chyba z wiaderka, a nie z talerza. Jeśli o mnie chodzi, to ograniczam węgle i jem więcej tłuszczów oraz białka i widzę ogromną różnicę. Tyle tylko, że jem 6 razy dziennie i jest tego naprawdę dużo objętościowo. Przy dwóch posiłkach musiałbym sobie nieźle rozepchać żołądek, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników. Nie chcę udawać specjalistę od spraw żywieniowych, bo nim nie jestem, a chyba to chcesz udowodnić, ale czy przy dwóch bardzo dużych posiłkach dziennie, z ogromną przerwą pomiędzy nimi, nie odłoży Ci się zapas tłuszczu bez względu na skład odżywczy tych posiłków?
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Karlito, ale dlaczego z wiaderka? 200g tłuszczu ma 1800kcal, a objętościowo to tyle co nic. Spokojnie można dodać jeszcze sporo zieleniny, a i tak objętość posiłku będzie taka, jak jednego z 5 posiłków na diecie węglowodanowej.
The faster you are, the slower life goes by.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z tego co można wyczytać w wątku o LCHF, jeżeli w tych posiłkach nie będzie zbyt wiele ww, to się nie odłoży. co do 2 posiłków, to tłuszcze są na tyle skoncentrowanym energetykiem, że dostarczyć np. 2500 kcal w dwóch posiłkach nie jest tak trudno, widzę to zresztą po sobie. nie chodzi mi o wykazywanie twojej wiedzy czy niewiedzy, nic do ciebie nie mam, po prostu próbuję się w rozmowach jak najwięcej dowiedzieć, a w twoich wypowiedziach było tyle pewności, że uznałem, iż masz mocne podstawy dla swoich twierdzeń :) sorry, jeśli byłem niemiły.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na przykład na śniadanie jajecznica z boczkiem + pieczywo. nie trzeba tego wiadra zjeść, aby było całkiem kalorycznie.
albo mozzarella polana oliwą + pieczywo. a do tego może być jajko, pomidor. kto każe wiadro mozzarelli zjeść?

gdybym miał się babrać z 6-cioma posiłkami dziennie, chyba bym oszalał. i tak Karlito - wyglądam przyzwoicie.
chociaż są pewnie i tacy, którzy wolą 6 posiłków. co służy jednemu, nie musi się podobać innemu przecież.
Go Hard Or Go Home
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:po prostu próbuję się w rozmowach jak najwięcej dowiedzieć, a w twoich wypowiedziach było tyle pewności, że uznałem, iż masz mocne podstawy dla swoich twierdzeń :) sorry, jeśli byłem niemiły
Ja też chcę się dowiedzieć jak najwięcej, ale 2 posiłki są sprzeczne z tym, czego dowiedziałem się właśnie tutaj i co sprawdzałem na sobie. Nie byłeś niemiły, ale rozumiałem do czego zmierzasz :)
WojtekM pisze:na przykład na śniadanie jajecznica z boczkiem + pieczywo. nie trzeba tego wiadra zjeść, aby było całkiem kalorycznie.
albo mozzarella polana oliwą + pieczywo. a do tego może być jajko, pomidor. kto każe wiadro mozzarelli zjeść?
Wojtek, czy po takim śniadaniu jesz dopiero obiad po jakichś 8-9 godzinach? Nie odczuwasz głodu przez ten czas? No i warzyw jakoś mało.
ODPOWIEDZ