typowanie wyniku maratonu!

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam mam nietypowe pyt. ale pierwszy raz biegne i nie zaszkodzi zapytac. ostatnio pobiegłem połowkę w czasie 1h 28 min w jaki czas moge celować na krolewskim dystansie , trening objetosciowo 70km robilem typowo pod maraton trening ułozony madrze teraz juz startowy kontynuuje i ciekawi mnie na ile zaczac pierwsze km?? licze ze na 3.15 moge probowac biec?? co o tym sadzicie czy moze polecicie kalkulator??
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.mcmillanrunning.com/

Wg McMilliana wychodzi Ci 3.05, ale to są takie ogólnikowe wyliczenia. Mi zawsze wychodzi na maratonie mniej, niż prognoza z połówki, za to znam całkiem sporo osób, które polówki biegają znacząco szybciej ode mnie, a na maratonie zdąże kawę wypić na mecie zanim oni dobiegną. Kluczowa jest objętość i treningi tempa maratonu. Jak je masz, to możesz celować w te 3.05. Jak nie masz, no to może być różnie. To bardzo indywidualne. 70 km wskazuje niby, że masz objętość, ale maraton to maraton, nikt nie wie, jak będzie, zanim nie dobiegnie :)
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Powinieneś spróbować złamać 3,10, powinno się udać bez problemu, zaczynasz pierwszą piątkę po 4,35, potem biegniesz po ok 4,30 ale nie szybciej, dopiero po połówce delikatnie schodzisz poniżej 4,30 a od 30 tego biegniesz koło ,4,25 - końcówka szybciej oczywiście ale to już zależy co zostanie na koniec. Rok temu z połówki 1,27,27 pobiegłem 3,07 własnie w ten sposób ale warunki na maratonie były nie najlepsze, przy dobrych pobiegłbym koło 3,05.
Aha - te wszystkie przyspieszenia to delikatne i tylko wtedy kiedy czujesz, że masz na tyle by przyspieszyć, jeśli nie czujesz to biegniesz dalej swoje i przyspieszenie odkładasz o 5km później lub biegniesz równo do końca swoje.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

Ja w lutym 22 pobieglem maraton na 3:16:xx , w marcu 23 pobieglem 1/2 maratonu na 1:28:xx czyli wg mnie powinno byc cos kolo 3:10-3:15 , ale jak to jest 1 maraton to proponuje 3:20 na negatywie , jak chcesz to zobacz moje treningi max mialem 65km/tyg.
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

dwie strony:
kalkulator Volkera - Durera: http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=303 - tu wyliczamy ile jesteśmy wstanie przebiec na podstawie wyniku na innym dystansie
kalkulator Marco: https://feelrace.com/fr.pl?th=_Marco&cd=0 - tu mamy dokładną strategię na maraton negatywnym splicie
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Uxmal pisze:ale maraton to maraton, nikt nie wie, jak będzie, zanim nie dobiegnie :)
W stu procentach zgadzam się z tym stwierdzeniem. Maraton rządzi się swoimi prawami i nie zawsze da się przewidzieć wynik. Jeżeli to pierwszy maraton to proponowałbym nie szarżować :usmiech:
ODPOWIEDZ