Lobby? Wczoraj czytałem gdzieś wyliczenie, że jak do każdej sprzedanej pizzy dodane zostanie kilkanaście czy kilkadziesiąt gram sera, to w skali roku sumuje się to na ogromne wielomilionowe ilości dodatkowo zarobionej kasy.klosiu pisze:Swoją drogą, aż mnie zastanawia ta ofensywa tłuszczowa w mediach ostatnio. Piszą o tym wszędzie, słyszy się w radio i TV... Zaczynam się czuć nieswojo .
Nie chce mi się wierzyć, że wszyscy nagle przejrzeli na oczy i zaczęli akceptować badania i analizy publikowane już od dobrych kilku lat.
Nie chcę wam tu zaśmiecać wątku, bo dla zainteresowanych osób jest on cennym miejscem wymiany poglądów i platformą do szukania rozwiązań swoich problemów, więc krótko...
Ja bym się nie cieszył z takiej popularności LCHF czy paleo itd w mediach "śniadaniowych" i pokrewnych, bo trafia to do ciemniej masy, która zamiast potraktować to jak okazję do zainteresowania się tematem i pogłębienia wiedzy o prawdziwą wiedzę wspartą nauką, poprzestanie na zasłyszanych frazesach z np. DDTVN, i w głowie zostanie "mogę jeść tyle tłuszczu ile dusza zapragnie i jeszcze będę chudł".
Więc, jak w Macu dają tłusto jeść, o czym każdy wie, macżarcie trafi na listę "do zjedzenia" takiego właśnie "lowcarbowca" Czy wspomniane kilka tygodni temu pączki - tłuste na maksa, bo robione na tłuszczu... z mąki
Kasa się będzie kręcić, ludzie będę tyć (bo czemu by nie) i w efekcie wyjdzie na to, w tych samych mediach, że LCHF też jest do bani, bo coś tam (i nikt nie wspomni, że ci którzy zaczęli tyć, to byli ci którzy owszem zwiększyli ilość tłustego, ale nie zmniejszyli ilości węglowodanów, czy białka itd itd itd.
http://www.bengreenfieldfitness.com/201 ... -hormones/ Tak na marginesie, Ben Greenfield w swoim podcascie wspominał o wpływie zbyt intensywnie zjadanego tłuszczu nasyconego vs wielonienasyconego - co warto wspomnieć, oba pochodzenia roślinnego (nasycony powodował otłuszczenie wątroby). Tutaj jest link do źródła, niestety nie mam dostępu dziś do całego oryginalnego tekstu, bo wydawca ogranicza dostęp poprzez moją bramkę na okres 3 miesięcy, szkoda http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24550191.