A co ze sportowcami? Jakie są skutki zjedzenia dużej
ilości węglowodanów przed zawodami? Co się dzieje,
kiedy zje się michę makaronu przed maratonem? Jak
działa ten posiłek? Podnosi poziom insuliny. Jakie są
zadania stawiane insulinie?
Gromadzić energię, a nie spalać ją. Przychodzi do mnie
mnóstwo sportowców i wszystkim im mówię, że trzeba,
a ich dotyczy to w szczególności, efektywnie spalać
tłuszcz. Więc kiedy trenują, są na diecie
niskowęglowodanowej. W wieczór poprzedzający zawody
mogą dostarczyć sobie cukru i odbudować zapasy
glikogenu, jeśli chcą.
Nie staną się odporni na insulinę w jeden dzień. Tak dla
pewności, udowodniono, że jeśli zje się
wysokowęglowodanowy posiłek, zwiększają się zapasy
glikogenu, a to jest właśnie to, czego chcemy. Ale nie
należy trenować w ten sposób, ponieważ wtedy nie
będzie się potrafiło spalać tłuszczu, tylko cukier, a kiedy
jest się sportowcem, powinno się spalać i to i to.
Niewielu ludzi będących sportowcami ma problemy ze
spalaniem cukru, ale wielu ma duże problemy ze
spalaniem tłuszczu, więc ich wysiłki idą na marne. Przy
takich sportach jak sprint nie jest to tak istotne. W
rzeczywistości, dla zdrowia sprintera jest bardzo ważne,
żeby potrafił spalać tłuszcz, ale spala on głównie cukier.
Jeśli się biega na 50 jardów, to nie ma większego
znaczenia dla samego biegu, czy się potrafi spalać
tłuszcz, czy nie.
Jeśli jednak po latach kariery nie chce się stać
cukrzykiem, szybko się starzeć i umrzeć na serce... Na
pewno nie zaszkodzi być w stanie spalać tłuszcz równie
efektywnie, jak cukier.
dr Ron Rosendale
http://www.optymalni.poznan.pl/z-roznyc ... trony.html