Pies bez smyczy, kagańca...

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Ja biegam z psem na smyczy, aczkolwiek bez kagańca, biegam po lesie na naprawdę odludnionym terenie, ale po pierwsze nigdy psa nie puszczam ze smyczy, a po drugie jak już zdarzy się, a szczególnie jest to latem, że spotkamy kogoś w lesie spacerującego, biegnącego lub jadącego na rowerze to zawsze skracam smycz, aby pies był jak najbliżej nogi i mówię do niego,aby nie straszył ludzi, bo choć jest łagodny to niestety wyglądem odstrasza, bo jest to pittbul, natomiast nigdy nie mówię do innych proszę się nie bać, on nie gryzie, bo jednak mimo, iż kocham psy bardzo to uważam, że to jednak tylko zwierzęta i to my musimy być za nich odpowiedzialni.
Pozdrawiam Wszystkich Biegających :jatylko:
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
New Balance but biegowy
tomaskus.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciężkie mają życie psy prowadzone tylko na smyczy. Wychodzenie bez smyczy - zdrowy pies.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomaskus. pisze:Ciężkie mają życie psy prowadzone tylko na smyczy. Wychodzenie bez smyczy - zdrowy pies.
Skoro o zdrowych psach mowa, czy zamierzasz odpowiedzieć na kilka pytań, które zadałem ci przed dwoma miesiącami, czy też może prowadzisz rozmowy tylko do momentu, w którym zaczyna ci brakować argumentów a przedstawione fakty stają się niewygodne?
3 stycznia Kangoor5 pisze:
tomaskus. pisze:Jakie warunki ? To by trzeba było mieć 10 hektarów ziemi.
Jak trzeba to trzeba.
Dodajmy do tego, o czym ostatnio trochę się mówiło, problem psów rasowych. Ludzie hodują, selekcjonują i kupują różne wynaturzone poczwarki, np. Owczarki Niemieckie, Pit Bull Terriery , Mopsy, Buldogi, Boksery, itd., o których wiadomo, że albo rodzą się kalekie, albo są skazane na kalectwo w okresie dorosłym. Wszystko po to, by zaspokoić spaczone gusta estetyczne właścicieli lub przyszłych właścicieli. O cierpieniu zwierząt się nie myśli. Inną, choć podobną sprawą jest rozmnażanie popularnych ras w sposób kazirodczy, przez co rodzą się psy z chorobami genetycznymi.
Przypomnę jeszcze tylko, jakie było larum w środowisku posiadaczy niektórych ras, gdy wprowadzano zakaz "kopiowania" - wtedy też bronili tych praktyk szermując hasłami o "trosce o dobro zwierząt".
6 stycznia Kangoor5 pisze:Też mam do ciebie kilka pytań.
1. Nie odniosłeś się do jednego z moich wcześniejszych wpisów odnośnie traktowania psów przez ich właścicieli. Dlaczego ludzie kupują wynaturzone rasy psów, których przedstawiciele są przez większość swojego życia skazani na ból (przykład pierwszy z brzegu: współczesne owczarki niemieckie) i napędzają w ten sposób "rozród" kolejnych pokoleń kalekich zwierząt?
2. Dlaczego ludzie trzymają w mieszkaniach psy, którym nie są w stanie zapewnić właściwych warunków (np. psy zaprzęgowe)?
3. Jesteś wegetarianinem?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak chcesz zobaczyć zdrowego psa to musisz poszukać wilków. A już samo trzymanie zwierzęcia w blokach , domach itp jest znęcaniem.
młody
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A to niby w jaki sposób się znęca nad psem trzymając go w domu lub w bloku bo jeżeli jest trzymany w domu z podwórkiem zawsze można go na nie wypuścić a jeżeli w bloku to po to się go zabiera na spacery aby zażył trochę ruchu. A te co są trzymane w domu lub w bloku to nie są zdrowe ? Rozwiń kontekst "zdrowia".
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

młody pisze:Rozwiń kontekst "zdrowia".
Mogę rozwinąć tylko to, o czym sam wcześniej pisałem:
http://dogbehaviorscience.wordpress.com ... provement/

Dodaj do tego przykładowo trzymanie psów zaprzęgowych przez cały rok w ogrzewanym mieszkaniu (co najmniej +20 stopni C i bardzo niska wilgotność powietrza), z godzinną przerwą na spacer. Psów, które są ewolucyjnie przystosowane do życia w temperaturach spadających do -40 stopni C i zamieciach śnieżnych. A wszystko po to, żeby mieć ładnego towarzysza na weekendowe wypady w góry. A to tylko przykład pierwszy z brzegu, być może najbardziej jaskrawy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Paleczka z kulka na sprezynce -na grozne psy ! czy jest cos takiego do opedzania
przed atakujacymi psami! A moze i aby "pyk" wlasciciela.
Rambo75
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Czasem biegałem ze znajomym z Huskym. Generalnie wszystko zależy od wychowania psa. On nie miał najlepiej ułożonego tego psa, więc zawsze był na smyczy. Generalnie mimo iż był dość agresywny to nie było z nim problemów dopóki inni ludzie zachowywali się odpowiedzialnie. Ale jak ktoś się zbliżał bo "o jaki ładny piesek pogłaszcze" no to trzeba było szybko reagować bo tego nie tolerował i potrafił się rzucić :P Ale w mnie ułożony pies z nieagresywnych ras nie będzie stwarzał problemu na ani bez smyczy ;) Jak tylko właściciel się nie boi, że go zgubi :D
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jakie ma znaczenie czy pies może zaatakować czy nie..,nie rozumiem takiego myślenia...skoro właściciel ma życzenie więzić w domu psa to nie znaczy , że każdy z przechodniów ma się zastanawiać czy można przejść spokojnie. A może ktoś jest uczulony? a może nie lubi psów? a może ma na sobie zapach kota? a może woli rybki? Dlaczego oczekujecie wszechstronnej akceptacji przechodniów tego nie rozumiem.
Szarotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mi obojętne, czy ktoś akceptuje moje psy, czy nie. Nie akceptuje, to niech omija parki, w których bywam.
Bywa w tych samych parkach, to musi jakoś znieść fakt, że są tu psy, często w liczbie bardzo mnogiej.
Za to nie rozumiem i nie toleruję podchodzenia do moich psów i dotykania ich bez mojej zgody!
Dotyczy to głównie rodziców z dziećmi. Masakra..
To, że pies jest śliczny, ma długą, puchatą sierść i kolorową spineczkę (mam PONy), nie oznacza, że jest pluszowym misiem!
A potem płacz, bo pies naszczekał (PONy są nieufne do obcych, nie dają się byle komu dotykać). :lalala:

Na biegaczy czy rowerzystów moje psy nie reagują - z wzajemnością. Wołam je wtedy do siebie lub rzucam piłkę w przeciwnym kierunku, żeby nikomu nie przeszkadzały. Mówię o parkach. Poza nimi są zawsze na smyczach. :usmiech:
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Parki to nie swobodne wybiegi dla psow ktore naruszaja nietykalnosc ludzi.
Puszczaj je sobie swobodnie na ulicy na samochody im nic to nie robi
bo sa z blachy! A co to mi za przyjemnosc jak mnie obcy pies kasa w moje 4-litery!
Wtedy zamieniam sie w psa i rzucam sie na wlasciciela- jestes tego swiadoma ,
ze ktos moze tak zareagowac (zreszta calkiem slusznie):
Szarotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jestem dość mocno dorosła i wielu rzeczy świadoma.
Skoro przez 20 lat lat spacerów z psami nikt mnie w dupę nie kąsał, to znaczy, że albo umiem panować nad swoimi psami tak, że nie naruszają nietykalności ludzi, albo mam bardzo nieatrakcyjny tyłeczek (z tym to już subiektywna ocena, więc się nie wypowiem). :hejhej:
A że komuś się to nie podoba? Trudno. Mi też się wiele rzeczy nie podoba, np. nadmiar rowerzystów na Kabatach, ale jakoś z tym żyję.

Puszczanie na ulicy stanowi zagrożenie życia dla kierowców i pasażerów (psy to pikuś).
Uważam, że lepiej przejechać psa niż gwałtownie go omijać, zwłaszcza na trasie szybkiego ruchu (w mieście nie powinno to być aż tak problematyczne).
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:Parki to nie swobodne wybiegi dla psow ktore naruszaja nietykalnosc
ziemia to swobodny wybieg zarowno dla ludzi jak i dla zwierzat. A wlasciciel psa ma obowiazek pilnowac, zeby nie naruszaly niczyjej nietylkalnosci. Zeby spelnic ten warunek nie koniecznie trzeba psa zakuwac w lancuch czy smycz. Mozna odpowiednio wytresowac. Jak ktos nie lubi psow, to jego problem. Ja na przyklad nie toleruje pewnych ludzi, czy to ma oznaczac, ze nie maja prawa wstepu do parku?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak tak najlepiej park wygląda jak śnieg stopnieje - jedno wielkie gów..o , skoro właściciele odpowiadają za swoje psy to niech chciaż sprzątają po nich. Tolerowanie nie ma nic wspólnego z poczuciem bezpieczeństwa. O ile mały piesek niewiele zdziała to 50 kilogramowy pies pilnowany przez 40 kilogramową kobietę jak dla mnie budzi niepokój . Tresowanie to jedno a instynkt zwierzęcia to drugie . Poza tym pies wg przepisów nie może być luzem w pobliżu placu zabaw - a te często w parkach występują.
Szarotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

U mnie place zabaw są ogrodzone.
W parkach problem kup chyba jest dość mały, bo większa przestrzeń, no i niestety nie każdy pies chodzi do parku (większość sra pod oknami bloków :grr: ).
Na osiedlach to dopiero jest masakra. Ciężko po własnym psie sprzątnąć, żeby nie wdepnąć w 5 innych kup po drodze! Ale idzie ku lepszemu. Już nawet schorowane staruszki widzę schylające się po psią kupę (jeszcze parę lat temu nie widziałam takich).
Za to nastolatkom wciąż rzadko się to zdarza (nie widziałam chyba żadnego, serio! Może mam pecha). Myślę, że za jakieś 15-20 lat będzie już całkiem nieźle.

P.S.
Wbrew pozorom łatwiej oberwać zębami od małego pieska (są znacznie bardziej pobudliwe) niż od 50-kilogramowego.
Jeszcze nigdy mnie duży pies nie gonił (na szczęście), a mały nie raz i nie dwa.
W zeszłym roku miałam wielką ochotę rowerem przejechać boston teriera, bo wgryzał mi się w opony, zupełnie głuchy na wołanie właścicielki!
ODPOWIEDZ