Nagły ból stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tenk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Od około 2 tygodni mam spory problem. Po przebiegnięciu około 5 km zaczyna mi drętwieć prawa stopa w okolicach "poduszki" pod dużym palcem stopy, duży palec i palec obok niego. Zawsze po przekroczeniu około 5 km. Biegałem już w maratonach i nigdy takiego czegoś nie było. Najbliższy zaplanowany start to połówka w Poznaniu i trochę się martwię co będzie. Próbowałem już wiązać buty lżej i mocniej, ale to nie pomaga. Jak stanę na chwilę to przechodzi, ale po chwili biegu znowu wraca. Gdzieś wyczytałem, że może to być spowodowane przeciążeniem kręgosłupa - na siłowni od 4 tygodni zwiększyłem ciężary na plecy i czasami po treningu zakwasy mam. Buty, w których biegam to asics gel cumulus 14, skarpetki do biegania również asics.
Wiecie jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Tenk
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

P :taktak: ytanie dodatkowe jak rozgrzewasz sie chodzi o lydke stope i czy sie rozgrzewasz ,czy masz nowe buty czy niedawno zmieniles cos blizej o tym. :taktak:
tenk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozgrzewka lekka jest - rozgrzewanie kolan + rozgrzanie ścięgna Achillesa + rozgrzanie mięśnia dwugłowego uda. Jeśli chodzi o buty to w tym modelu biegam od sierpnia. Ostatni swój maraton w Poznaniu zrobiłem właśnie w nich. Wszystkie treningi od sierpnia też tylko w tym modelu. Nie wiem co się dzieje :/

EDIT: Jestem po rozmowie z neurologiem. Prawdopodobnie jest to spowodowane zbyt ciężkimi treningami na siłowni (na partię pleców).
Muszę trochę mniejsze ciężary podnosić :) Jeśli to nie pomoże to dopiero skierowanie na badania do szpitala.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

czyli juz wszystko wiesz,tylko po co meczyc te ciezary na silowni teraz dla rownowagi trzeba by bylo poplywac
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tenk pisze:Witam
Od około 2 tygodni mam spory problem. Po przebiegnięciu około 5 km zaczyna mi drętwieć prawa stopa w okolicach "poduszki" pod dużym palcem stopy, duży palec i palec obok niego. Zawsze po przekroczeniu około 5 km. Biegałem już w maratonach i nigdy takiego czegoś nie było. Najbliższy zaplanowany start to połówka w Poznaniu i trochę się martwię co będzie. Próbowałem już wiązać buty lżej i mocniej, ale to nie pomaga. Jak stanę na chwilę to przechodzi, ale po chwili biegu znowu wraca. Gdzieś wyczytałem, że może to być spowodowane przeciążeniem kręgosłupa - na siłowni od 4 tygodni zwiększyłem ciężary na plecy i czasami po treningu zakwasy mam. Buty, w których biegam to asics gel cumulus 14, skarpetki do biegania również asics.
Wiecie jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Tenk

Witaj!

Czy problem dotyczy tylko jednej stopy?
Objawy wskazują na nauralgię mortona
Przerost osłonki nerwu palcowego wspólnego. Najczęściej spotykany u kobiet, wywołuje bóle o charakterze mrowienia/drętwienia w przestrzeniach międzypaliczkowych stopy.
Terapia polega na kształtowaniu prawidłowej ruchomości przodostopia oraz zastosowaniu odpowiedniej aplikacji funkcjonalnego tapingu powięzionego.

Jeśli masz pytania,chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zanim zdecydujesz sie na odpowiednie zastosowanie "aplikacji funkcjonalnego tapingu powieziowego" :) pójdź do sklepu z wkładkami, i poproś o wkładkę z pelotką pod srodstopiem. To proste rozwiazanie a może pomoc Ci od razu, chodzi o lekkie "rozciągnięcie" poprzecznego sklepienia stopy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ