Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to jest to czego nie włączył włoch na forum garmina i się burzył, mierzy prędkość pionową i dystans w pionie. Przydane jak sobie ustawisz potem w okienku takie dane i pokazuje ile metrów w górę/dół pokonujesz/min. itd. np. biegnąc podbieg/zbieg i takie tam.
Do wykorzystania tez w lotnictwie i spadochroniarstwie i chyba narciarstwie.

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystko jasne :) dzięki budyń
i jeszcze @blas - jest język polski ale bardzo, bardzo kulawy ;)... chociaż nie - jest jeszcze gorzej
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam w F1 j.Polski ale gdy go włączę nic nie rozumiem i ciężko mi się odnaleźć :) w fenixie jakoś lepiej po angielsku :)
amairon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Kurcze flak, przejście z 310xt na Fenixa to jakiś kosmos, niekoniecznie pozytywny. Fenix jest tak napakowany, że ciężko mi to ogarnąć. Póki co mogę tylko powiedzieć, że do tej pory za najładniejszy zegarek uważałem Suunto Ambit 2 (ale tylko w wersji czarnej)... Fenix wygląda lepiej :)
a jak wygląda sytuacja Fenixa jako zegarka na co dzień? tzn. czy jest on tak duży, że nie bardzo nadaje się również jako "cywilny zegarek"
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest duży, nawet bardzo (ale jak wcześniej blas zauważył zgrabniejszy niż Ambit 2). Jeżeli ktoś lubi duże, pękate zegarki na co dzień to sprawdzi się bardzo dobrze :) Póki co przeszkadza mi trochę jego waga (mój egzemplarz waży 85 g choć wg specyfikacji winien ważyć 92 g) wczoraj miałem go na ręku od godziny 13 do wieczora i pod wieczór czułem dyskomfort - pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czasami nosiłem F1 cały dzień i nie było problemu. Ogólnie nie mieści się pod koszule i inne obcisłe nierozciągliwe ciuchy ;)
Po wyjęciu z pudelka F2 wydawał mi się cięższy od F1.

Jestem właśnie po pierwszym biegu. Wrażenia pozytywne, dwa razy pomyliłem guziki i raz nacisnąłem stop, raz lap, trzeba się przyzwyczaić. Wydaje się jednak, że nowe przyciski góra/dół są lepiej ułożone niż w F1. Podobnie start stop jest mniej problematyczny bo nie trzeba przytrzymywać. Trzeba się oduczyć starego "wróć" i "dół".

Mapę obsługuje się dużo wygodniej, mniej klikania przy pan/zoom.

Wreszcie historia pokazuje na liście rodzaj aktywności i datę. Niestety nadal wolno się wczytują dane.
Historia po biegu z paskiem i lap co 1km jest już bardzo duża, jeden lap zajmuje 1 ekran albo i więcej. Lap nie ma info o średniej kadencji, ale jest ta średnia z całego biegu. Niestety przewijanie szczegółów biegu nadal się przycina jak w F1.
Kadencja, czas na ziemi i oscylacja zachowują się stabilnie.
Po 11km w 55min wyszło:
CAD 175
GCT 249ms
OSC 8.10
TE 4.4
Recovery time 45h
VO2max 53 (rok temu na badaniach miałem 60)
AV HR 81%

Ten recovery time dziwnie liczy, w sobotę biegłem ZUK, potem biegałem w niedzielę, poniedziałek i dziś. Z takim liczeniem recovery pewnie bym nadal odpoczywał po maratonie :)

Ślad na GC pokażę wieczorem.

edit:
bieg rano: http://connect.garmin.com/activity/460270675
bieg wieczorem: http://connect.garmin.com/activity/460270694
po drugim biegu pokazał recovery 31h i VO2max 54 ;)

z ciekawych rzeczy garmin express sam wgrał ślady do GC, a ja próbowałem równolegle przez www.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pierwszy trening za mną... póki co kiepsko. błędy w sofcie niemożebne.
zapis treningu trwa wieki, odczyt treningu jeszcze dłużej, podczas przewijania podsumowania treningu (kuźwa więcej danych chyba się nie dało zmieścić) zegarek co parę chwil się zawiesza
dziś biegłem zaprogramowany trening: 20'bs+8xRT+10'BS - BS z alertem na tempo - w pierwszej części pikał po przekroczeniu granicy tempa w dół lub w górę, rytmy bez cugli, druga część BS też miała założone cugle ale zegarkowi odechciało się pikania. Trening się skończył, o czym poinformował mnie zegarek więc tak jak robiłem to wczesniej w 310 wznowiłem aktywność po zakończeniu. W domu okazało się, że z całego biegu zliczył mi tempo średnie 6:22 bo ostatnie 10minut BS zliczył mi jako 1km.... masakra. Poza tym nie doliczył mi tego 1km do całości i zamiast 7.3km policzył 6.3. Co dziwne po zgraniu treningu do ST3, ten pokazał go poprawnie, Strava też, natomiast GC, Endomondo i Run-log (tutaj pokazało zaledwie 3,5km przebiegnięte) pokazały błędne podsumowanie. Sam zegarek też błędnie podsumował trening.
No i tempo chwilowe liczy z dokładnością do 5 sek. - niby nieważne bo i tak korzystam z tempa średniego z 1km ale jednak moim zdaniem niefajne.
A jesli chodzi o samo użytkowanie porównując do 310. Znacznie cichszy głośniczek. Ekran gorszy. Moim zdaniem rozwiązanie czarny ekran-białe litery nie jest fajne. Słabo czytelne w słońcu.

Recovery Time policzył od czapy - 42 godziny gdzie trening właściwie wyszedł ze średnim tempem 5:24, leciutko i sympatycznie, wszystko oprócz krótkich rytmów w I zakresie.
vo2max 49 - nie wiem na ile prawdziwe bo już sugerowane czasy na poszczególne dystanse od czapy.

Póki co gdybym miał jeszcze raz kupować wstrzymałbym się i przede wszystkim poczekał aż połatają błędy.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu, o tym że w treningu własnym Ci nie zaliczył ostatniego segmentu napisz w mailu fenix@garmin.com, wogóle o wszystkich uwagach pisz na tego maila, poprawiają wszystko niemal od ręki, na drugi dzień powinni poprawić, to samo miałem w F1, na drugi dzień była aktualizacja z 4.13 na 4.14.
Treningi zgrywa długo nawet F1, znacznie przyspiesza jak zmienisz zapis gpx/fit na samo fit. Mi akurat to nie przeszkadza, ale mogli by nad tym popracować. Na pewno trzeba poczekać jakiś czas na poprawki itd, było dopiero jedna aktualizacja :)

Co do Vo2max miarodajne wyjdzie Ci po kilku treningach aż oprogramowanie Cię wybada. Tak to działa w Fr620,
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fenix 2 wypluwa pliki .fit - nie wiem czy jest możliwość zmiany, ja nie widzę
na tego maila to jak rozumiem po ichniemu trza pisać bo polska mowa raczej im obca?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No pisz po angielsku, bardzo szybko reagują aktualizacjami, tylko pisz im jakie miałeś oprogramowanie, oraz podeślij im plik .fit lub linka do niezablokowanej strony na garmin connect. Ja się posiłkowałem google translate i poszło dobrze :)
Co do zmiany zapisów plików w F1 jest to: SETUP-Tracks-Output i do wyboru, GPX, GPX/FIT lub FIT
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

będę pisał
takiej ścieżki jak w F1 nie ma, przeleciałem całe menu i nigdzie (chyba, ja nie widzę) nie ma możliwości zmiany
zastanawiam się teraz czy w sobotę nie polecieć Maniackiej z FR10 lub 310 na łapie :lalala:
sq6ny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hejka miałem to samo z tym że podczas pierwszego treningu znikło mi ostatnie 3 km drugiego dnia cały dzień spędziłem na testach wgrałem różne opcje treningów z dużą mnogością zmiennych i jakoś nie odnotowałem już podobnego zjawiska jakie miało miejsce podczas pierwszego treningu z fenixem. Mało co mnie nie trafiło gdy to zauważyłem ale edytowałem trening w GC oraz na platformie TP ze sporttracks i jest ok. Na chwilę obecną po 30 km wybiegania działa i "śmiga'. Z ciekawostek z jakimi po raz pierwszy się spotkałem w Garminie po rozpakowaniu zegarka i podpięciu pod komp. zegarek oszalał przez 30 - 70 minut zdechł (i na 100% nie chodziło o aktualizację fenixa) lekko mnie zamurowało gdyż myślałem że już trzeba będzie go odesłać jednak po całym dniu zabawy konfiguracji itd itd. wszystko chodzi i śmiga idealnie łącznie ze wszystkim czujnikami w tym również i tempe. Noszę go jako zwykły zegarek i w porównaniu z ambitem 2 to niebo a ziemia ambit chyba jest dla ludzi cyborgów stworzony pasek twardy jak gdyby był z metalu (nawet ten opcjonalny z dziurami z ambita 1) i jakoś niby wagowo podobnie wypadają jednak ten od garmina nie obciąża mi tak dłoni jak ambit zarówno przy normalnym noszeniu jak i bieganiu. Petardy większej nie widzę w fenixie 2 ot dobry zegarek sportowy.

Pozdrawiam miłego wieczoru życzę - Paweł
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Kurde, jutro ma być u mnie, ale zastanawiam się czy go nie zwrócić od razu i poczekać na polara v 800. Sporo błędów jak na zegar za prawie 2 klocki. Nie szanują klienta:(
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem zukow, Twój wybór. Z jednej strony moim zdaniem zegarek na tym etapie jest niedopracowany więc warto się wstrzymać. Z drugiej strony może być tak jak budyń pisze w kontekście F1, że błędy będą szybko poprawiane. Niemniej jednak głupio wypuszczać zegarek za taką kasę z tyloma błędami i niedociągnięciami.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nawet śmiem twierdzić że 10% nowych funkcji oraz z 20% poprawek w F1 są z mojego nękania ich :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ