Jakie buty wybrac?

Awatar użytkownika
Fidma
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pedro: musialem wylaczyc firewalla bo mi blokowal strone Nike ;) zaraz obejrze ten model :)
Ralphi: a co to za model??? Nie widze go na stronie NB po serii 6xx jest odrazu 9xx
PKO
Awatar użytkownika
Fidma
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Acha ale sa dwa Pegasus: TC i 2004 a co sadzisz o AIR ZOOM ELITE?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Fidma, ja też lupię Pegasus ale uważam, że jesteś za ciężki na Pegasus - Pedro jest od Ciebie 10 kg lżejszy.
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co sądzicie o Mizuno WAVE WILDWOOD II. Właśnie zamówiłem z myślą o biegach po górkach,w trudnym terenie.
Szczególnie interesuje mnie opinia o materiale airmesh. Czy rzeczywiście noga czuje się świerzo w tym bucie?
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO jak zwykle biegnie pod górę. :) Oczywiście nie zgadzam się z nim i także z Pedro :). Jak dla mnie najlepszym butem jest KAYANO!! Jestem lekkim pronatorem i on jest dla mnie idealny. Na pewno nie jest "szybki" ale jest miękki, sprężynujący i bardzo dobrze trzymający nogę. Biegalem w Kayano VII,VIII teraz IX i mam X :)
Nike... Biegalem kiedyś w Pegasusach oraz w Kantarach. Były ok, ale zdecydowanie za "miękkie" bez czucia i sprężystości. Zauważcie, że Nike REZYGNUJE ze swojego systemu AIR na rzecz ZOOM AIR. Jest to trrochę inne rozwiązanie. AIR jest najstarszym systemem amortyzacji i po prostu już przestarzałym.
Buty oprócz miękkości potrzebują sprężystości i pochłaniania energii a tego stare Nike nie mają :).

Mizuno - hmmm nie biegalem dużo ale wydają mi się bardzo spręzyste choć faktycznie biega się jak w chodakach. Podobno ten ich wave właśnie tak ma, że wydaje się twardy ale na tym polega jego zaleta. Określił bym Mizuno jako przeciwstawne do Nike.

Adidas - same złe wrażenia

NB - niestety nie biegalem
Ibex    
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie zastanawia to czy z wejsciem do UNII buty będą tańsze czy droższe. Jak prognozujecie? Warto czekać do maja z zakupami? Bo np. Bednarek sprowadza asicsy z Holandi, gdzie są dostarczane z Chin. W tej chwili najnowszy model Kayano kosztował 360zł.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
Awatar użytkownika
Fidma
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio: no dobra juz 78kg ;) czyli jak Nike to lepiej AIR ZOOM ELITE bo chyba jak nazwa wskazuje maja juz nowa technologie.
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

AIR ZOOM ELITE jest butem lekkim treningowym/startowym. Nie nadaje się do dłuższego ciężkiego treningu.
Ibex    
Awatar użytkownika
Fidma
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ibex: Ale co rozumiesz przez ciezki czy długi? Mi chodzi o takie do 15km za jednym razem (mam trase wokol lasu :)
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredzio, nie przesadzaj z tymi 10 kg. Ważę co najmniej 72-73 kg. Ale jak zaczynałem biegać w Pegasusach (jeszcze model 2000) to też ważyłem cos koło 78 kg.
Wg mnie do treningu (gdzie nie trzeba bić rekordów) to dobry but.
FIDMA na tych stronach NIKE jest cos takiego jak Shoe Finder - podajesz tam dane i wyrzucaja Ci but właściwy dla Ciebie. I pewnie z oferty NIKE będzie to PEGASUS (te z oznaczeniem TC to takie treningowo startowe - lżejsze ale z gorszą amortyzacją).
Ibex ja nie wątpie że są buty szybsze niż Pegasusy ale JA czuję się w nich gorzej i i tak biegnę wolniej.
Tak naprawdę FIDMA to musisz znależć swoją markę i model a to jest możliwe dopiero jak w danym bucie pobiegasz bo opisy i wrażenia innych moga się w Twoim przypadku  nie sprawdzić.

Pozdr
Pedro
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pedro, z tego co widzialem Ty biegasz w Pegasusach ale Storm'ach a one są troszeczkę inne niż "normalne" Pegasusy. Są bardziej stabilne. Ja nie jestem przeciwnikiem Nike, bardzo je lubie ale chyba ich amortyzacja nie spełnia do końca warunków sprężystosci i pochłaniania energii tak jak wg mnie robi to np Mizuno.
Moim zdaniem ten Shoe Finder na stronach Nike jest do d....
Ale z jednym się zgadzam.... trza niestety spróbowac kilku butów i do jakiś się przekonac....

Fidma, but lekki treningowy (startowy) nie daje pełnej ochrony dla stopy jaki daje "normalny" but treningowy. W tych butach biega się szybciej niż 4'30"/km ;)
Ibex    
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fidma, możesz nie widzieć tego modelu na stronie, bo jest sprzed chyba dwóch lat. Było juz o nim na forum :)
Gdybyś gdzieś znalazł(a), daj znać gdzie.NB 830
Pozdrawiam.
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
Fidma
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzieki wielkie za wszytkie wypowiedzi :) Utworzyl sie z tego calkiem niezly topic ;) W przyszlym tygodniu ruszam na lowy nowych butow i wyprobuje wszystkie, ktore tu wymieniliscie to moze znajde moja druga polowe (jesli chodzi o buty ;)

Pzdr.
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Montano Corridore on 3:37 pm on April 14, 2004
A co sądzicie o Mizuno WAVE WILDWOOD II. Właśnie zamówiłem z myślą o biegach po górkach,w trudnym terenie.
Szczególnie interesuje mnie opinia o materiale airmesh. Czy rzeczywiście noga czuje się świerzo w tym bucie?
Buty rewelacyjne.Brałem pod uwagę,że jestem lekkim supinatorem i wszystko siadło jak należy.
Pierwsze wrażenie. Jak na buty terenowe są bardzo szybkie pomimo wagi 320g od sztuki.
Rzeczywiście są lekko "klockowate",ale dzięki temu energia tzw. grzebnięcia nie zostaje w systemie amortyzacji tylko potęguje siłą odbicia.
Mówiąc krótko buty, dla lekkich biegaczy do 60kg,szybkie i dobrze trzymające się trudnego podłoża.
Ciekawy jest rozwiązanie airmesh. Rzeczywiście przechodziłem cały dzień po treningu w tych butach i noga miała uczucie komfortowego chłodu.  Buty idealne na lato,do lasu na krosowe trasy.
Polecam.
Awatar użytkownika
kroliczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

na stronie Nike wyczytałem ze jezdzi ich samochód z ciuszkami i butami.Jak sie okazało bedzie na biegu w ktorym chce wziac udział( SZczecinek).Wiecie moze czy Ci ludzie sprzedajacy maja jakies doswiadczenie?pomoga okreslic mi jaka mam stope i dobiora buty?
Jak ktos chce moje nowe mizuno nr 42 kupic to wezme je na ten bieg...
Pozdrawiam .
Czy ktos przyjedzie z Was na ten bieg?NIgdy tam nie bieglem ale slyszalem ze dobra organizacja jest:)
krolik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ