@Judy525
Widzisz, ja też nie jestem zwolennikiem planów treningowych

.
Biegam 2 dni i robię 1 dzień przerwy, czasami 2 dni jak treningi są mocne, teraz akurat jestem chory... wszystko mnie boli, wczoraj próbowałem biec ale jakoś ociężale, każda kość daje się we znaki. Zrobię sobie 2 dni przerwy

to mi pomoże.
Myślę że codziennie bieganie to szaleństwo, organizm musi odpoczywać inaczej to grozi kontuzjami z powodu przeciążeń jak u naszej Justynki. Czy jak u Kuby.
Najważniejsze by regularnie biegać, ja nawet nie mierzę czasu bo po co nakładać na siebie presję ? wyznaczam sobie cel gdzie chcę dobiec. Przykładowo jakiś szczyt, jak biegnę pod górę to zauważyłem że automatycznie zwiększa się szybkość i wytrzymałość

więc nie potrzebuję na siłę biegać po terenie płaskim by zwiększyć te parametry, po prostu wystarczy mi jakiś spokojny bieg pod górkę i mam te same efekty :D mi akurat to bardziej odpowiada.
Myślę też że stopniowo powinniśmy zwiększać dystans w miarę możliwości aby to nie skończyło się przetrenowaniem, bo gdy endorfiny się pojawiają :D to mamy wrażenie że możemy bez przerwy biec ;P i to może skończyć się tym że na następny dzień będziemy kompletnie bez sił. Najważniejsze informacje dla początkujących czyli też dla mnie :D to to aby troszkę się rozgrzać przed biegiem, ( dla mnie rozgrzewką akurat jest dojście do trasy biegu czyli jakiś 1km) i bieg zacząć bardzo wolno nie szaleć bo to skończy się tym że po 500m będziemy bez sił i będziemy mieli ochotę wymiotować

, ważne by na luzie biegać ( czyli przykładowo wyjść wieczorem pobiegać w piękny zachód słońca

i skoncentrować się na promieniach słońca przykładowo , wtedy nie będziemy myśleli o wysiłku ) nic na siłę. Po dłuższym biegu ważne by się porozciągać inaczej na następny dzień będziemy mieli zakwasy. Jeszcze o jednym bym zapomniał... jeśli biegamy dużo po asfalcie to odradzam halówki

, bo to nie jest naturalne podłoże aby biegać na boso czy w sandałach, asfalt jest twardy i po takim biegu nogi mogą nas boleć. Ja biegam w terenie, po górach więc mogę sobie pozwolić nawet na sandały

.