- tu się nie zgodzę. To jest tylko i wyłącznie zależne od tego co kto chce osiągnąć treningami na siłowni oraz od tego jaki kto ma staż.Bylon pisze:FBW od splita różni się tym, że FBW jest dla znakomitej większości osób korzystniejszy
Czyli, jeżeli ktoś zaczyna przygodę z siłownią powinien zacząć od ogólnorozwojówki (FBW), potem w zależności od tego co chce osiągnąć, powinien albo zacząć ją modyfikować (i to jest do osób traktujących siłownię tylko jako uzupełnienie swojego treningu) albo przejść na któryś z treningów dzielonych (to jest dla osób, którzy siłownię traktują jako trening podstawowy).
- to nie do końca tak działa. Zauważ, że przy treningu FBW np. biceps i triceps często trenujemy mocniej niż np. klatkę czy barki. Dlaczego? Ano robiąc klatkę i barki, triceps i tak już pracuje i to dwa razy na jednym treningu, jak jeszcze dołożymy chociażby jedno ćwiczenie na niego to już mamy jego nieproporcjonalny wysiłek względem reszty grup mięśniowych. Plecy i biceps działają tak samo. Do tego trzeba dodać, że ten cykl dzieje się po dwa/trzy razy w tygodniu, czyli mięśnie właśnie tu mogą być przetrenowywane, gdzyż nie mają kiedy się regenerować i nie mają kiedy spokojnie rosnąć.Bylon pisze:Mięśnie nie są też przetrenowywane
Przy splicie, ale takim że trening trwa 5dni w tygodniu nad każdym mięśniem można spokojnie pracować (chodzi mi o to, że każdy mięsień możemy spokojnie wyizolować) a do tego przy umiejętnym ułożeniu planu treningowego każdy mięsień ma wystarczającą ilość czasu na to by rosnąć.
- zależy jaki masz staż i co chcesz osiągnąć. Jak dopiero zaczynasz, albo jak jesteś jeszcze młody, to rób ogólnorozwojówkę, uważaj tylko by nie wchodzić zbytnio na ciężary. Rób po 8-12 powtórzeń zamiast 4-6. Duże partie mięśniowe rób po 4-6 serii a małe maksymalnie 3 (nie liczę serii rozgrzewkowych, takich bez ciężaru). Rób tak przez 8 tygodni co jakiś czas minimalnie zwiększając ciężary. A i jeszcze jedno, ponieważ biegasz, to na siłce nogi rób tylko w jeden dzień i najlepiej jak następnego dnia nie będziesz biegał.trucho pisze:chodzę na siłownie 2x w tygodniu w dni niebiegowe. Napisałem na pewnym forum kulturystycznym jak najlepiej ćwiczyć to część doradzała mi FBW a część split 1-nogi, plecy, biceps 2-klatka piersiowa, barki, triceps. Nie wiem do tej pory co jest dla mnie bardziej korzystne