Początkujący - jak to będzie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
krpablo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziś zaliczyłem pętlę wokół Błoń. Całkiem nieźle, choć ubrałem się nieco za cienko (bo nie będę mówił, że było za zimno): miałem niewłaściwą kurtkę, zbyt luźną, i chłodne powietrze przelatywało pod nią. Jeszcze jeden trening i zamykamy tydzień 1. Ciekawe, jak mi pójdą interwały z minutą biegu i 4 min marszu.

Tradycyjnie link:
https://www.runtastic.com/pl/uzytkownic ... /179722885
(strasznie chamsko GPS mi ściął róg pod Cracovią :)).
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
PKO
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego powiem Ci ,że to normalnie zaliczyło tak jak miało i to jest pełne kółko nie wymagaj dokładności nie wiadomo jakiej bo takiej nie znajdziesz.
NEVER GIVE UP
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No wiem, że GPS ma taką dokładność, jaką ma, teraz jestem pewien, że to wina odbiornika w moim S3 mini. Nie ma się co przejmować :).

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę, że jestesmy na podobnym poziomie :-). Jednak ja mam 2 min marszu i 2 minuty biegu. Zmodyfikowałam sobie troszkę plan 6- tygodniowy i dzisiaj zaczęłam 2 tydzień.

Kupiłes sobie już buty do hasania ? Jak kupisz lub jeśli kupiłes to napisz jak sie biega i czy jestes zadowolony :-)

Powodzenia :-)
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sammi, kupiłeś :). Mało, że kupiłeś, to zaszalałeś :P.
Pojechałem w niedzielę do Decathlonu z zamiarem kupienia którychś tańszych Ekidenów. Już miałem wybrane i miałem iść do kasy, ale zauważyłem, że były wystawione na wyprzedaży ostatnie sztuki. No i zamiast Ekidenów kupiłem Nike Dual Fusion Run w wariancie szaro-zielono-niebieskim (takie, jak tu: http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... on_run_2_2 ). Cena? 149,99 :hej:.
Biega się w nich świetnie. Dobra amortyzacja, momentami mam wrażenie, że płynę w powietrzu. Nie da się w nich natomiast prowadzić samochodu - za gruba podeszwa, co mi osobiście przeszkadza :ble:.

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O kurcze to faktycznie niezle trafiłeś. Nie dość że cena niska ( jak na buty do biegania), to jeszcze super się w nich biega. Dobrze trafiłeś.
Co do Decathlonu to uwazam, że w nim jest najtaniej, i ciagle sa jakies promocje i obnizki cen.

Posiadasz, hmmm.. jakby to nazwac ,, fascynacje ,,, bieganiem ? Ja jestem już zafascynowana od jakiś 3 tyg. Po skończonym treningu nie mogę doczekać się kolejnego, nie wspominajac jak bardzo chciałabym potruchtać w dni wolne od biegów.

Też tak masz ?
Kornela - Sammi :-)
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, jest coś w rodzaju fascynacji. Wielkiego zawodu doznaję rano, gdy się budzę i stwierdzam, że dziś dzień odpoczynku i że nie pobiegam... Takie jakieś... dziwne uczucie :P.

Z butami rzeczywiście się udało. Teraz poluję na jakąś bluzę/kurtkę, bo nie mam odpowiedniej do biegania...

_dorota_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej, wpadłam życzyć wytrwałości...i pozazdrościć butów :bum: .
Zaczęłam biegać jesienią z wagą więcej niż sporą, miałam 2mies przerwę, ale spokojnie mogę biegać bez przerwy ponad godzinę. To jest wg mnie super w bieganiu, że efekty szybko widać a kondycja poprawia się z treningu na trening, poza tym uzależnia :hahaha: .
Pozdrawiam cieplutko :usmiech:
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

_dorota_, dzięki, buty naprawdę robią dobrą robotę.

Dziś odbyłem czwarty, ostatni trening 1 tygodnia. Zauważyłem następujące błędy:
1. Rozpocząłem za szybko, dzięki temu miałem efekt ciężkich łydek. Rozgrzewki jak widać było nieco za mało.
2. Takie rzeczy jak wypadające z kieszeni klucze albo ludzie pytający o jakiś blok potrafią nieźle wybić z rytmu.

https://www.runtastic.com/pl/uzytkownic ... /180591428

Jutro regeneracja, a w sobotę zaczynamy 2 tydzień planu 6-tygodniowego.

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krpablo Rozgrzewkę brałeś z jakiegoś filmiku na yt ? :)
Moją rozgrzewką przez ostatnie 2 tyg. był szybki 20-min. marsz, ale chyba źle się rozgrzewałam, bo źle mi się biegło i często bolały mnie piszczele.
Dzisiaj zrobiłam również 20-min. szybki marsz + ćwiczenia (wymachy rąk, kręcenie biodrami, kolanami, przeplatanka itd.) i było lepiej :)
jednak ból piszczeli występował ale tylko gdy biegłam po chodniku. Gdy przemieściłam się na stadion z miękką nawierzchnią ból mijał jak ręką odjął :) huraaa

Ale z drugiej strony ile można biegać monotonne kółka po stadionie. Dodam, że po około 20 min. można wyjść na asfalt i już piszczele za bardzo nie dokuczają.

krpablo a Ty po czym biegasz ?

P.S dzisiaj Pan z busa pytał się mnie o drogę, w dodatku zamiast skręcić w lewo (tak jak mu tłumaczyłam) pojechał prosto :D
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sammi, nie brałem rozgrzewki z YT, sam sobie zastosowałem rozmaite ćwiczenia, takie jak wymieniłaś. Ja biegam z reguły po twardej nawierzchni (chodniki, bruk, asfalt). Idę o zakład, że za mało się rozgrzałem i to była przyczyna :).

Niestety w pobliżu nie mam stadionów, trzeba by wsiąść w auto i szukać gdzieś bliżej centrum.

No to ładnie musiałaś pana w busie zdekoncentrować :)

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale wiesz, Ty przynajmniej masz większy wybór co do tras, w końcu to Kraków :-) może powinieneś pobiegać po parkach, tam w Krakowie pewnie ich nie brakuje, nie to co u mnie 2 parki na krzyż, który jeden przebiegne truchtem w 10 sekund :D

Niestety, nie wiem czym go zdekoncentrowałam, miałam na sobie legginsy i bluzę - ten strój nie nalezy do kobiecych, hihi :-)

Chociaż ostatnio u mnie było tak ciepło, że zastanawiałam się czy nie ubrać koszulk z krótkim rekawkiem :]
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No tak, wybór tras jest spory. Jak to gdzieś tutaj na forum wyczytałem, bieganie to tani sport - wystarczą dobre buty i samochód :).

Pan musiał się jednak na Twoje legginsy zapatrzeć :P.

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I chęci :)

Jeśli bieganie nie sprawia przyjemności i nie cieszy to nie ma sensu się męczyć.
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pierwszy dzień nowego miesiąca i jednocześnie pierwszy trening drugiego tygodnia. No... ostro było. Przyszedł nawet moment, że miałem ochotę się po prostu zatrzymać bo trzeciej części biegowej. Myślałem, że nie dam rady. Zwolniłem jednak i kontynuowałem działania. I warto było - przy samym końcu dostałem ładnego powera :). Pokusiłem się nawet o dodatkowy, siódmy bieg, już nie patrząc na wyświetlacz telefonu z uruchomioną apką, tylko biegłem do celu. Z racji treningu 4x w tygodniu jutro kolejny raz :).

Jutro testuję inny telefon jako narzędzie logujące moje poczynania, bo z całym szacunkiem do tolerancji pomiarowej, ale błąd sięga 13%. Ten typ tak ma (mój telefon), dobrze, że mam gdzieś moduł GPS na bluetooth :). Błąd pomiaru odległości jest zbyt duży wg mnie, zresztą popatrzcie sami:

Log: https://www.runtastic.com/pl/uzytkownic ... /181334630
Pomiar odległości z map: http://i.imgur.com/KZvn60h.png

Faktycznie pokonana odległość wg Google Maps: 4,15 km
Faktyczne tempo (czas z Runtastic / faktyczna odległość): 7,82 min/km, co daje: 7:50 min/km.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ