TomTom GPS Runner

Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

michal_k pisze: Oraz drugie pytanie, na jednej z stron wyczytałem o kiepskim podświetleniu zegarka, związku z czym; kiepskiej widoczności podczas biegów o późnej porze. Czy ktoś z was korzystał z zegarka podczas wieczornych biegów ?
Moim zdaniem podświetlenie i widoczność podczas wieczornych treningów to akurat duży plus. Ekran jest czytelny, a wskazania są widoczne.
Jedynie dwie górne pozycje są dość małą czcionką wyświetlone i ja akurat mam czasami problem nawet w dzień - jednak to ma związek z tym, że biegam bez okularów a ze wzrokiem nie jest najlepiej :)
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
PKO
Awatar użytkownika
michal_k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze jedno pytanko co do zegarka.

Jak zgrać trening do pliku? Dodałem do spisu pliki do jakich ma zgrywać, tj FIT, GPX oraz TCX. Pytanie czy to samo powinno się zgrać podczas podłączenia zegarka?

No bo na spisie mam te 3 formaty pod oryginalnym "MySports Activity". Natomiast jak wchodzę do folderu to są tam tylko dwa pliki, a powinny być łącznie 4 ? Jeden plik to jakis "tomtom watch activity", a drugi to skrót do strony mysports i tyle, nic więcej.

Prosiłbym o wypowiedź jakiegoś posiadacza wyżej wymienionego zegarka :) Dzięki za pomoc

Chyba trafił mi się jakiś felerny model :/ Teraz na chwile wyszedłem z domu zabrałem ze sobą zegarek, po powrocie podłączyłem do kompa to oprócz pliku tomtom'a i skrótu do strony internetowej, utworzył się jeszcze *.tcx, natomiast *.fit i *.gpx dalej nie ma... Zrobie "factory reset" i jutro sprawdzę jeszcze raz... jeżeli dalej bedzie kicha to jeszcze jutro jadę go oddać. I chyba jednak wybiorę garmina ;p

Sprawa rozwiązana :) Po kontakcie z supportem tomtom'a i dostaniem jedynie informacji że zegarek na pewno działa, jedynie może coś być z aplikacją i że zalecają reinstalację aplikacji, doszedłem do wniosku że wszystko jest ok, a problem jest z zgodnością systemu. Nie wiem czy ktoś sprawdzał zgodność aplikacji tomtom'a z Windows 8.1 - ale u mnie najprawdopodobniej to jest przyczyną. Na drugim komputerze z Windows 7 TomTom normalnie zgrywa pliki... Będę sprawdzał jeszcze na czystym Windows 8.0
Endomondo [--LINK--]
Awatar użytkownika
michal_k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktoś porównywał tomtom'a z smartfonem oraz z kreśloną mapą na google maps / endomondo ?

Nie wiem czy żyłem w błogiej nieświadomości, ale między tomtom'em a smartfonem z endomondo, jest około 0,5 km różnicy. Przebiegłem tę samą trasę co kiedyś i w/g tomtoma mierzy ona 5,5 - 5,6 km (zależnie od formatu). Natomiast mierzona przez smartfon trasa ma ~6km, a w/g ręcznego rysowania trasy na endomondo 6.1 km. Nie żeby mi to jakoś aż tak przeszkadzało, ale zaciekawiło mnie to... Czy smartfon + endomondo są aż tak nie dokładne, czy tomtom pali jana ? :P

No bo generalnie w zegarku powinien być lepszy zapis z GPS'u niż w telefonie.
Z tego co widziałem na jakiejś stronie, nie było dużej różnicy wskazań między TomTomem a np Garminem.

Mógłby ktoś się wypowiedzieć jak to wygląda zarówno w jego tomtom'ie, jak i również w zegarkach konkurencji ? Czy w Garminie również występuje taka różnica ?

Dzięki i pozdrawiam,

Natomiast odnośnie poprzedniego posta co do Windows'a 8, jestem w ciągłym kontakcie z TomTom'em. Zbyt pochopnie napisałem że sprawa rozwiązana, jeżeli ktoś posiada system Windows 8/8.1 radziłbym wstrzymać się z zakupem.
Endomondo [--LINK--]
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48 min 28 sek

Nieprzeczytany post

Ktos moze uzywa tom tom Runner, jak sie sprawuje na dzien dzisiejszy. Rozumiem ze to jest nowszy model od nike + tomtom?
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120

Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

To jest zupełnie inny zegarek niż nike+

Sam zastanawiałem się nad zakupem, ale przeczytaniu testów i tego jak ubogi jest soft na razie odpuściłem. Może następny będzie Tom Tom
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zegarek jest ten sam sprzetowo, ale soft jest inny, a to ma jak widać znaczenie.

Zapraszam do przeczytania mojej recenzji zegarka TomTom Runner

http://www.biegamblog.pl/2014/01/05/tom ... -recenzja/
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

No dalej nie wiem czy po obecnycg FIXach wybrać TT-R czy tanszy FR - 10 :-(
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kieruj się wyglądem. Który się bardziej Tobie podoba. Skoro celujesz w Garmin 10 to wnioskuje, że wystarczy Tobie prosty zegarek bez zbędnych bajerów.
Myślę, że w tym przypadku TomTom to dobre rozwiazanie. Udaj się jednak do sklepu jak masz możliwość i zobacz zegarek na żywo :)
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli faktycznie 10 ma działający alarm tempa sredniego lub chwilowego to wystarczy mi 10, w innym przypadku trzeba brac TT, nie ukrywam ze chce takze wykorzystac zegarek w rowerze a tam potrzebuje tylko 3 wartosci, GPS, czas, predkosc ...
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety nie ma alertu tempa.
Możesz za to wykorzystać Virtual Pacer, które umożliwia porównywanie bieżącego tempa biegu z tempem docelowym.

W tym przypadku TomTom ma alert tempa.

Tutaj masz moją recenzje Forerunner 10

http://www.biegamblog.pl/2013/07/14/gar ... r-10-test/
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zapa pisze:Niestety nie ma alertu tempa.
Możesz za to wykorzystać Virtual Pacer, które umożliwia porównywanie bieżącego tempa biegu z tempem docelowym.

W tym przypadku TomTom ma alert tempa.

Tutaj masz moją recenzje Forerunner 10

http://www.biegamblog.pl/2013/07/14/gar ... r-10-test/
a jak FR 10 ma sie do jazdy rowerem ?
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

giggy pisze:a jak FR 10 ma sie do jazdy rowerem ?
Podaje te same parametry jak podczas biegu ale tempo możesz zamienić na prędkość w km/h
Poza tym FR10 ma jedną drobną wadę (bo tak w ogóle to wbrew pozorom całkiem dziarski zegarek), nie można wyświetlać jednocześnie dwóch parametrów dot. tempa/prędkości tzn. możesz podczas biegu wyświetlać albo tempo bieżące albo średnie z kilometra albo średnie z całego biegu tak samo z prędkością.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
giggy pisze:a jak FR 10 ma sie do jazdy rowerem ?
Podaje te same parametry jak podczas biegu ale tempo możesz zamienić na prędkość w km/h
Poza tym FR10 ma jedną drobną wadę (bo tak w ogóle to wbrew pozorom całkiem dziarski zegarek), nie można wyświetlać jednocześnie dwóch parametrów dot. tempa/prędkości tzn. możesz podczas biegu wyświetlać albo tempo bieżące albo średnie z kilometra albo średnie z całego biegu tak samo z prędkością.
no i git !!! został 1 minus... czas pracy ... przy 100 km na rowerze ... padnie ;-(
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no niestety bateria wytrzymuje średnio 4,5h, może nie starczyć. Trzeba jednak pamiętać, że mówimy o najtańszym zegarku ze stajni Garmina. Coś, za coś.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:no niestety bateria wytrzymuje średnio 4,5h, może nie starczyć. Trzeba jednak pamiętać, że mówimy o najtańszym zegarku ze stajni Garmina. Coś, za coś.

wiem wiem, a jak wyglada kabel do ladowania bo mam w sumie powerbank na usb ... ;-)
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ