Problemy z achillesem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Od jakiegoś czasu (6 miesięcy) mam problemy z Achillesem, ale od początku.

6 miesięcy temu po wysiłku, ból już był dosyć spory, następny poranek i wstanie z łóżka, było bolesne i musiałem się rozruszać, zanim ból znikał. Przerwa 2 miesiące w uprawianiu sportów, ból minął, wróciłem do sportu i z każdym treningiem ból się powiększał, kolejna pauza. Wizyta u ortopedy, USG nic nie wykazało, badanie organoleptyczne, ortopeda wyczuł 1mm pogrubienie ścięgna , rehabilitacja, po rehabilitacji bólu nie było, jedyne co odczuwałem to przy ściśnięciu Achillesa dwoma palcami w jednym miejscu lekki ból, teraz po kilku treningach jest znowu coraz gorzej, stąd moje pytanie co robić, bo trafienie do dobrego specjalisty jest sporym wyczynem, a kolejna rehabilitacja na pewno odległa czasowo :).

Mam płaskostopie, dlatego wiem, że powinienem wykonywać ćwiczenia na rozciągnięcie rozcięgna podeszwowego oraz na Achillesa, możecie coś doradzić. Sport który głównie uprawiam amatorsko to koszykówka, ale raczkowałem również w bieganiu, przez ból zaniechałem. Mogę również prosić o link do konkretnych ćwiczeń rozciągających achillesa przed rozpoczęciem treningów, bo zauważyłem, że bardzo mocne rozciągnięcie, mocno niweluje ból w czasie uprawiania sportu.
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Entezopatia.
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli to bardziej problem podeszwy, niż achillesa, tylko ból jest gdzie indziej niż źródło problemu. Czy polecicie jakieś wkładki w których można uprawiać sport przy pronacji?

Znalazłem kilka linków do których się zastosuje, chyba że nie polecicie mi tego ;).

https://www.youtube.com/watch?v=mUPnrKAwBEM
https://www.youtube.com/watch?v=oB4R6IgU5KI
https://www.youtube.com/watch?v=LFhqe7VGCP4
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

nie chce zakladac tematu kolejnego bo sie robia smieci a konkretnie mam podczas treningu czasami takie lekkie ukłucie w achillesie w dolnej częsci , nie jest to jakis bol potworny i długotrwaly ale jest , nie ma zadnego zgrubienia zaczerwienienia ani chrupania co to moze byc rano jest ok po trg tez tylko w trakcie czasami zaboli ;/
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xxx pisze:Czyli to bardziej problem podeszwy, niż achillesa,
A gdzie taką bzdurę wyczytałeś? Czy maże sam jesteś taki "twórczy"? :hej:
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pytam.
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:nie chce zakladac tematu kolejnego bo sie robia smieci a konkretnie mam podczas treningu czasami takie lekkie ukłucie w achillesie w dolnej częsci , nie jest to jakis bol potworny i długotrwaly ale jest , nie ma zadnego zgrubienia zaczerwienienia ani chrupania co to moze byc rano jest ok po trg tez tylko w trakcie czasami zaboli ;/

Jesteś pewien że to Achilles, a nie m.brzuchaty?
Też przechodziłem kiedyś tego typu problem i problem był w m.brzuchatym mimo że czułem Achilles....
Żyje po to, by biegać
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ortopeda stwierdził, że achilles i że przyczyną jest płaskostopie.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli zadajesz pytanie, to na końcu zdania powinien być taki ptaszek "?" ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ