Dziennik treningowy

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No - Konrad mówił, zeby mu sugerować ewentualne zmiany, usprawnienia.
Raporty do wydruku - dobra myśl.
Więc wpisujcie tu swoje życzenia a moze coś zmieni. Tylko, czy w końcu za to poważnej kasy nie zarząda ? ;)

(Edited by FREDZIO at 9:12 am on Jan. 29, 2004)
PKO
Awatar użytkownika
konroz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję, za ciepłe słowa. Cieszę się, że mój dziennik może być przydatny :).
Robiłem go pod siebie, bazując na tym, co w trakcie mojego biegania wydawało mi się potrzebne. Moje doświadczenie biegowe jest niewielkie, zacząłem pod koniec marca 2003.
Nie wzorowałem się na żadnym innym dzienniku, bo żadnego nie widziałem.
W prawdzie pomysł z laptopem podoba mi się bardziej, oszczędza lasy, które powinny służyć do biegania, a nie do drukowania raportów ;) , to jednak dziennik umożliwia drukowanie:
Jest ono dostępne w oknach (przycisk z drukarką):
 - Starty w zawodach
 - Analiza danych
 - Raport roczny
Drukowanie testowałem na kilku drukarkach atramentowych i laserowych. Oczywiście może się zdarzyć, że jakiś konkretny model będzie źle drukował, ale generalnie powinno być dobrze.
Bol, jeżeli masz pomysł na jakiś konkretny raport napisz (tu lub na e-maila) zobaczę co się da zrobić :niewiem:.
KB Lechici Zielonka - sekcja zamiejscowa Saska Kępa
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Złapałem tego Winzipa - in dziennik chodzi już u mnie!
Naprawdę fajny jest!
Dzięki Konroz!

Co do uwag - mnie brakuje w rekoradach popularnego w Polsce dystansu 15km. Ale rozumiem, wszystkiego mieć nie można;)
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
BoL
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tymczasem dzięki za dziennik i za możliwość drukowania ;)
Jak znajdę chwilkę to zastosuje się do instrukcji i temu się przyjrzę.

Dzięki wielkie za super robote!
BoL (GG 1209329)
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I ja się dołączam do pochwał dziennika, mimo że nie są mi potrzebne zapisy odnośnie pogody, wiatru i ciśnienia i używam go tylko w ograniczonym zakresie... mam nadzieje że autor nie ma mi tego za złe że się tyle napracował a ja wstukuję tylko kilometry i czasy ;-)
Dzięki za dziennik, pozdrawiam
TT Szczecin
Awatar użytkownika
MacGor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Noooo, wreszcie znalazłam taki dziennik, jaki mi jest potrzebny. Oczywiście dokumentacja papierowa jest niezbędna, ale dziennik Konroza trafia idealnie w moje dodatkowe potrzeby rachunkowo-archiwacyjne. Jest bardzo łatwy w obsłudze, nie wymusza żadnych opisów danych, których np. nie posiadam i daje możliwości analiz ważnych dla mnie parametrów.

Mam jeszcze jednak uzupełniające sugestie do tego dzieła:
- po lewej stronie ukazuje się wykres "pie" z udziałem różnych akcentów w całości. Dobrze by było podsumowywać i ujmować na oddzielnym wykresie również udział dni treningowych i dni wolnych w całości miesiąca oraz roku.

- dodając kolejną  pozycję treningową w danych dniu w okienkach: opis, czas, km, tętno (...) widnieją wpisy z poprzedniego wpisu i trzeba je pojedynczo kasować (gdy np. wpisuję GR to nie mam zamiaru podawać ani tętna, ani km), a możnaby wpisać w tych pozycjach sztywne "0" lub " " przy dodawaniu nowego elementu. Wiadomo o co chodzi, prawda?

- może czegoś nie dostrzegłam, ale gdy chcę jednego dnia wpisać i WB2 i OWB1 -to nie mogę, bo w ramach akcentu, jakim jest WB2, mogę tylko wpisać rozgrzewkę/roztruchtanie, która nie jest podliczana jako OWB1, tylko jako coś (?), czego potem nie ma na wykresie pie.

To na razie moje szczegółowe uwagi, ale - żeby nie zmylić tym nikogo -napiszę, że ten dziennik jest wg mnie wykonany b.rzetelnie i widać, że Konroz ma nie tylko wyobraźnię programistyczną, ale również zna się na treningu i potrzebach biegacza.
[b]szuuu[/b]
Awatar użytkownika
MacGor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz się odniosę do moich uwag, otóż wogóle nie wiem, jak to wszystko się nalicza -nie pasuje mi udział procentowy. Jaki algorytm zastosowałeś, Konroz? Gdy powinno wyjść 15% -wychodzi 18%, gdy powinno być 11%, wychodzi 13%... Np. na 354km w miesiącu Kros stanowi niby 18%, a jest go łącznie 56,25km. Z prostej proporcji daje to jednak 15,89%... Coś się gdzieś nie zgadza.
[b]szuuu[/b]
Awatar użytkownika
konroz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za ciepłe słowa :).
Na treningu to raczej się nie znam, słucham i czytam innych próbując biegać coraz dalej i szybciej, a potrzeby biegacza? - dziennik realizuje tylko to, co mnie przez ten niespełna rok biegania wydawało się potrzebne. Dlatego proszę o wszelkie sugestie, w miarę możliwości będę starał się je zrealizować.

Ad1. Informację o ilości dni treningowych można uzyskać w "analizie danych". Jednak na pewno wygodniej jest mieć takie informacje na pierwszy rzut oka. Zwężę pola z dystansem pokonanym w roku i miesiącu, a obok nich umieszczę dwa małe "pie" prezentujące stosunek dni treningowych do dni wolnych. Zobaczę, ale w tym przypadku chyba lepiej będą wyglądały prostokątne "ciasteczka".

Ad2. Na początku, gdy pisałem program to dodawane były "puste pozycję". Przy wprowadzaniu danych o bieganiu na pętlach stwierdziłem, że wygodniej jest powielać element poprzedni - opis i dystans ten sam, a różnice w czasie i tętnie niewielkie. Uściślając przy dodawaniu nowego elementu pola są wypełniane na podstawie elementu zaznaczonego, co ułatwia wprowadzanie powtarzających odcinków treningu, które nie muszą występować kolejno. Warto też korzystać z możliwości kopiowania elementów z jednego dnia do drugiego - w końcu zdarza się powtarzać te same trasy ;), a wtedy wystarczy zmodyfikować tylko czasy i tętno. Szczegóły w helpie pod hasłem "opis dnia" - "elementy treningu lub zawodów".
W nowej wersji umieszczę kolejny przycisk, który będzie dodawał "puste pozycje".

Ad3. Projektując dziennik założyłem, że w jednym dniu realizuje się tylko jeden akcent.
Do akcentu zaliczam tylko kilometry w pisane jako "element zaliczany do akcentu (*)" lub "przebieżki zaliczane do akcentu (P)". Pozostałe kilometry zaliczam do dystansu realizowanego poza akcentem (to jest to coś?). Elementy realizowane poza akcentem zaliczam tylko do sumy dystansów w tygodniu, miesiącu, roku i ogółem, nie analizując czasu, tempa, czy tętna. Dlatego też, te elementy nie są uwzględnione na wykresie "pie". Elementy te są prezentowane jako oddzielne pozycje w "Analizie danych i "Raporcie rocznym".
Praktycznie każdy element typu "rozgrzewka/roztruchanie" biegnę w zakresie OWB1. W moim wyobrażeniu jednak "celem"  do dalszych analiz pozostaje realizowany w danym dniu akcent, reszta to "tylko" zaliczanie kilometrów. Oczywiście można by dodać taki element do wykresu, ale to moim zdaniem zaciemniłoby obraz.
Na razie zupełnie sobie nie wyobrażam jak czytelnie prezentować więcej niż jeden akcent dziennie. Nie jesteś jedyną osobą, która zwróciła się do mnie z tym problemem. Myślę, że w dyskusji coś wypracujemy. Warto się nad tym zastanowić.

Ad4. Do tego wykresu zaliczam wyłącznie dystans pokonany w ramach akcentu, a do sumy w tygodniu, miesiącu, roku i ogółem zaliczam dystans całkowity razem z innymi elementami np.: "rozgrzewka/roztruchanie" - ten dystans jest w kratce dnia prezentowany w nawiasie. Myślę, że stąd biorą się różnice, o których piszesz.
Jeżeli chcesz zobaczyć, jaki dystans przebiegłaś w ramach wszystkich akcentów, a jaki ogółem, to po wejściu do "Analizy danych" wybierz "dla wybranego akcentu" "wszystkie"  i okres za który chcesz dane (np.: miesiąc). Wtedy pod wykresem pojawi się informacja o ilości dni, łącznym dystansie, a dalej o akcencie (w tym przypadku o sumie akcentów) - czas, dystans, tempo (średnie).

Pozdrawiam
Konrad

(Edited by konroz at 3:29 pm on Feb. 3, 2004)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

konroz - kasę biez za to, kasę bież !! ;)

Bardzo fajnie, bardzo fajnie.
MacGor - jak zwykle szczególara - zawsze wynajdzie jakieś szczególiki.
Konroz - odpowiedzi szybko i rzetelnie

Ale nam się praca grupowa rozwija - to znaczy Konroz pracuje a mu recenzujemy. To się nazywa współpraca ;)
Awatar użytkownika
BoL
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fredzio, ty złotówo ;-)
BoL (GG 1209329)
Awatar użytkownika
konroz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fredziu z tą kasą to jest tak - jak klient płaci to zawsze narzeka, marudzi, wszystko mu się nie podoba :ojnie:, a tak wszyscy chwalą :)
Wiadomo każdy kij ma co najmniej dwa końce;)
Awatar użytkownika
MacGor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi, Konroz. (Trochę niedoczytałam menu...)
Co do więcej niż jednego akcentu/dziennie to problem się faktycznie pojawia, gdy ktoś robi 2 treningi dziennie (na obozie np.). Ale czemu by nie zaliczać "rozgrzewka/roztruchtanie" do OWB1? Tzn. mam na myśli zliczanie km. Tak bardzo by nie zaciemniało... :)
A może by tak jeszcze pozaciemniać dzienniczek zdjęciami? Tzn. możliwością dodawania zdjęć z zawodów, albo z jakichś innych zdarzeń biegowych? :) :) Albo (gdybyś się już bardzo nudził, Konroz) możnaby wstawiać w formularzu miesiąca (w wersji max. okna, między "pie" a kalendarzowym zestawieniem dni treningowych) jako część tapety jakieś wybrane zdjęcie...biegowe oczywiście. :) :) :)

Ponieważ Lecho mi zarzucił, że z moich doczepiań na forum wynika, że dziennik mi się nie podoba, to jeszcze raz wyjaśniam, że jest świetny i rzetelny!
[b]szuuu[/b]
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oj, ten Lecho, też się czepia MacGor... :hej:
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
konroz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że problem zaliczania elementu "rozgrzewka/roztruchtanie" do OWB1 jest natury filozoficznej :niewiem:.
Pisząc o zaciemnianiu obrazu mam na myśli to, że dystans pokonany w ramach OWB1 zostanie zwiększony, przez co proporcje pomiędzy OWB1 jako celowo realizowanym akcentem, a pozostałymi będą zakłócone. Ponadto zaliczenie samych kilometrów obniżałoby średnie tempo, a przecież miło jest patrzeć jak ten sam akcent w tych samych tętnie biega się z miesiąca na miesiąc coraz szybciej ;)
Ja uważam, że jest różnica po między OWB1 traktowanym jako wstęp do innego akcentu lub uspokojenie po nim, a OWB1 realizowanym jako akcent będący celem samym w sobie.

Problem zdjęć to też kwestia filozofii. Zastanawiałem się na tym już wcześniej, ale kłóciło się to trochę z przyjętymi przeze mnie założeniami:
- program ma działać również na starszych komputerach testowałem go na PENTIUM 166, ale i starsze powinny sobie przyzwoicie radzić.
- ekran ma mieścić się w rozdzielczości 800x600
- plik programu musi być łatwo przenoszony tzn. mieścić się na dyskietce i nie wymagać instalacji
- plik danych musi być niezależny i równie łatwo przenoszony, to oczywiście zależy od ilości danych, ale 5 sezonów powinno zmieścić się na dyskietce.

Pomysł jednak jest kuszący :taktak:, a zdjęć z imprez przybywa. Pomyślę jak dodać taką opcję by nie naruszyć zdefiniowanych wcześniej aksjomatów.

Myślę, że warto by dodać jeszcze "stan początkowy", czyli dystans pokonany do czasu założenia dziennika – trudno sobie wyobrazić, by ktoś wprowadzał poprzednie 20 lat.

Dla mnie Twoje "czepianie" się jest jak najbardziej pozytywne i motywujące :uuusmiech:. Uważam, że gdyby program Ci się nie podobał, to byś w ogóle nie zawracała sobie nim głowy.
Awatar użytkownika
MacGor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from konroz on 1:59 pm on Feb. 4, 2004

Dla mnie Twoje "czepianie" się jest jak najbardziej pozytywne i motywujące :uuusmiech:. Uważam, że gdyby program Ci się nie podobał, to byś w ogóle nie zawracała sobie nim głowy.
Tak właśnie należy do tego podchodzić.

Wprowadziłam już swoje dane z całego 2004r, a do tej pory wśród dostępnych wielu innych dzienników  -nie znalazłam żadnego innego odpowiadającego moim czepialskim potrzebom. :)
Jedna istotna rzecz mi się jeszcze nasuwa , z serii czepialstwa, gdyby tak się dało wprowadzić imię i nazwisko trenującego (np. w menu->dziennik), które by było wyświetlane jako "label" na górze ekranu (np. pomiędzy listą rozwijaną "miesiąc" a ikonką pomocy)? ;)

Za następne wersje dziennika powinieneś pobierać symboliczną opłatę, a ten, kto się miałby czepiać i narzekać -niech nie pobiera pliku.
[b]szuuu[/b]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ