Dzięki za ciepłe słowa

.
Na treningu to raczej się nie znam, słucham i czytam innych próbując biegać coraz dalej i szybciej, a potrzeby biegacza? - dziennik realizuje tylko to, co mnie przez ten niespełna rok biegania wydawało się potrzebne. Dlatego proszę o wszelkie sugestie, w miarę możliwości będę starał się je zrealizować.
Ad1. Informację o ilości dni treningowych można uzyskać w "analizie danych". Jednak na pewno wygodniej jest mieć takie informacje na pierwszy rzut oka. Zwężę pola z dystansem pokonanym w roku i miesiącu, a obok nich umieszczę dwa małe "pie" prezentujące stosunek dni treningowych do dni wolnych. Zobaczę, ale w tym przypadku chyba lepiej będą wyglądały prostokątne "ciasteczka".
Ad2. Na początku, gdy pisałem program to dodawane były "puste pozycję". Przy wprowadzaniu danych o bieganiu na pętlach stwierdziłem, że wygodniej jest powielać element poprzedni - opis i dystans ten sam, a różnice w czasie i tętnie niewielkie. Uściślając przy dodawaniu nowego elementu pola są wypełniane na podstawie elementu zaznaczonego, co ułatwia wprowadzanie powtarzających odcinków treningu, które nie muszą występować kolejno. Warto też korzystać z możliwości kopiowania elementów z jednego dnia do drugiego - w końcu zdarza się powtarzać te same trasy

, a wtedy wystarczy zmodyfikować tylko czasy i tętno. Szczegóły w helpie pod hasłem "opis dnia" - "elementy treningu lub zawodów".
W nowej wersji umieszczę kolejny przycisk, który będzie dodawał "puste pozycje".
Ad3. Projektując dziennik założyłem, że w jednym dniu realizuje się tylko jeden akcent.
Do akcentu zaliczam tylko kilometry w pisane jako "element zaliczany do akcentu (*)" lub "przebieżki zaliczane do akcentu (P)". Pozostałe kilometry zaliczam do dystansu realizowanego poza akcentem (to jest to coś?). Elementy realizowane poza akcentem zaliczam tylko do sumy dystansów w tygodniu, miesiącu, roku i ogółem, nie analizując czasu, tempa, czy tętna. Dlatego też, te elementy nie są uwzględnione na wykresie "pie". Elementy te są prezentowane jako oddzielne pozycje w "Analizie danych i "Raporcie rocznym".
Praktycznie każdy element typu "rozgrzewka/roztruchanie" biegnę w zakresie OWB1. W moim wyobrażeniu jednak "celem" do dalszych analiz pozostaje realizowany w danym dniu akcent, reszta to "tylko" zaliczanie kilometrów. Oczywiście można by dodać taki element do wykresu, ale to moim zdaniem zaciemniłoby obraz.
Na razie zupełnie sobie nie wyobrażam jak czytelnie prezentować więcej niż jeden akcent dziennie. Nie jesteś jedyną osobą, która zwróciła się do mnie z tym problemem. Myślę, że w dyskusji coś wypracujemy. Warto się nad tym zastanowić.
Ad4. Do tego wykresu zaliczam wyłącznie dystans pokonany w ramach akcentu, a do sumy w tygodniu, miesiącu, roku i ogółem zaliczam dystans całkowity razem z innymi elementami np.: "rozgrzewka/roztruchanie" - ten dystans jest w kratce dnia prezentowany w nawiasie. Myślę, że stąd biorą się różnice, o których piszesz.
Jeżeli chcesz zobaczyć, jaki dystans przebiegłaś w ramach wszystkich akcentów, a jaki ogółem, to po wejściu do "Analizy danych" wybierz "dla wybranego akcentu" "wszystkie" i okres za który chcesz dane (np.: miesiąc). Wtedy pod wykresem pojawi się informacja o ilości dni, łącznym dystansie, a dalej o akcencie (w tym przypadku o sumie akcentów) - czas, dystans, tempo (średnie).
Pozdrawiam
Konrad
(Edited by konroz at 3:29 pm on Feb. 3, 2004)