Wzmacnianie rąk !

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam chcialbym poznac wasze opinie jakie wg was sa najlepsze cwiczenia na wzmanianie rąk odnosząc sie do biegania , nie mówcie mi ogolnie tylko chcialbym poznać wasze koncepcje dlaczego takie aa nie inne :)
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Dlaczego odnosząc się do biegania? Jakie znaczenie mają silne ręce dla biegacza?
Ja dla ogólnorozwojówki macham 16kg ketllebellem i podciągam się na drążku parę razy na tydzień, tyle mi wystarcza w mtb, gdzie jednak silne ręce przydają się znacznie bardziej :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Ogólnie do biegania z mięśni rąk to najbardziej chyba mięsień naramienny, odpowiada za wiele ruchów w zależności od której jego strony działają włókna. Więc, pompki, drążek, sztanga stojąc. Ręce pracują cały czas w biegu więc chyba to wystarcza. U mnie np. czasami się pojawia lekki ból na wałach mięśnia czworobocznego (ten odcinek pomiędzy barkami a szyją), warto to rozluzniać albo robić wszelakie wymachy na rozgrzewkę, zwłaszcza przed szybkim bieganiem. Trenować na masę mięśniową rąk nie ma co, to tylko utrudnia, jedynie na wytrzymałość i rozluzniać właśnie to co wspomniałem, bo przy intensywnej pracy rąk może się napinać. Tyle ode mnie co do rąk.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pompki i drążek żadnym innym ćwiczeniem nie wzmocnisz tyle mięśni naraz
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Pompki i drążek żadnym innym ćwiczeniem nie wzmocnisz tyle mięśni naraz
Do tego żeby bardziej na triceps zadziałać to pompki rzymskie (w podporze tyłem).
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Nie wzmacniam rąk, więc mogę powiedzieć co u mnie niedomaga przez słabe ręce: przy długich dystansach (dla mnie powyżej 30km) przedramiona zaczynają mi opadać i w konsekwencji zginam je za bardzo, a czasem odczuwam lekkie drętwienie w dłoniach.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze: właśnie za dużo siłowni powoduje drętwienie rąk i dyskomfort.

AHAHAHAHAHA :D

Do biegania w rękach najbardziej przydaje się mięsień dwugłowy ramienia.
Naramienne to nie są mięśnie rąk, tylko obręczy barkowej. Niemniej warto je ćwiczyć.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
BiałyMadball
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

podstawa drążek i pompki ^^ ale jaki ma cel robić drążek jak już jesteś silny ? lepiej pobiegać kilometrów więcej niż katować i zmniejszać bilans tlenowy ciała... Jeśli 10 razy się nie podciągniesz na raz to rób drążek.
właśnie za dużo siłowni powoduje drętwienie rąk i dyskomfort. Nie mówić ile to zżera tlenu podczas biegu taki mięsień nie zregenerowany
kulturysta
Przepraszam, że tak się wtrącam z buta w tą dyskusję, ale... Czego ktoś tego idioty najzwyczajniej w świecie nie zablokuje ? Ilekroć wchodzę na to forum i czytam jego wypowiedzi to łapię się za głowę.

Wracając do dyskusji....
witam chcialbym poznac wasze opinie jakie wg was sa najlepsze cwiczenia na wzmanianie rąk odnosząc sie do biegania , nie mówcie mi ogolnie tylko chcialbym poznać wasze koncepcje dlaczego takie aa nie inne :)
Zakładasz już chyba drugi albo i trzeci temat o tym samym... Czy ty masz jakiś problem z kojarzeniem i rozumieniem słowa pisanego ? W innym temacie wiele osób ci polecało podciąganie (w tym ja) na drążku. Niezastąpione ćwiczenie stosowane powszechnie w celu wzmocnienia mięśni ramion, barków, pleców, brzucha oraz wielu innych mniejszych mięśni. Stosowane powszechnie w wojsku jak i w wielu innych służbach mundurowych. Podstawa przy każdych testach sprawnościowych. Ćwiczenie starsze jak węgiel...

Czy to dla ciebie jest wielkim problemem sprawdzić atlas ćwiczeń i sprawdzić kilka prostych ćwiczeń ?
sturmkatze
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 52:13

Nieprzeczytany post

Czy ćwiczenie klasycznych pompek (70-80 co drugi dzień) może być przyczyną szybszego "zmęczenia" i w konsekwencji bólu ramion i przedramion w biegu (niezależnie od stopnia zgięcia łokcia i rozluźniania)?
10 km - 48min:10s
21,1 km - 1h:41min
Od 01.01.14 - 10 kg w dół :)
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

sturmkatze pisze:Czy ćwiczenie klasycznych pompek (70-80 co drugi dzień) może być przyczyną szybszego "zmęczenia" i w konsekwencji bólu ramion i przedramion w biegu (niezależnie od stopnia zgięcia łokcia i rozluźniania)?
Ręce możesz przemęczyć tak samo jak nogi i możliwe,że bolą cię podczas biegu właśnie z powodu przesilenia.
Wykonuję pompki conajmniej 4xtydź.po 200szt.i nie mam problemów bólu rąk
Zanim zacząłem biegać,ćwiczyłem ogólnorozwojówkę kilka lat wyłącznie w domu.Podstawą były właśnie pompki,ale i ekspander,drążek już mniej.
Taka baza pozwoliła mi min.na to,że teraz nie mam żadnych zmęczeń rąk,barków,kręgosłupa ani tułowia.
Ale same pompki cię nie wzmocnią.Dodaj jeszcze inne ćwiczenia rąk i barków,szczególnie mięśni głębokich
BiałyMadball
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tylko w tym wszystkim nasuwa mi się jedno pytanie... Po co robić taką dużą ilość pompek ? Można zrobić mniej, w trudniejszym wariancie i obciążeniem, a efekt będzie znacznie lepszy
sturmkatze
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Plizz, a resztę, np. barki, robiłeś wspomagając się przyrządami na siłce czy może jakąś metodą "chałupniczą" tzn. z wykorzystaniem głównie ciężaru własnego ciała? Bo gdybym poznał kilka takich ćwiczeń możliwych do wykonania w domu (nawet z jakimś obciążeniem - mogę sobie dorobić bo mam dostęp do warsztatu mechanicznego) to bardzo chętnie bym wdrożył. Expander jest też do załatwienia.
BialyMadbal - jeśli o mnie chodzi jeszcze nie tak dawno nie mogłem zrobić 10-ciu pompek. Zanim przejdę do modyfikacji tego ćwiczenia chciałbym popracować trochę z klasycznym jego rodzajem i się w nim umocnić :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A, Sturmkatze, robisz pełne pompki, czy takie, jak wszystkie, czyli niepoprawne i kichowate? Przypominam o konieczności dotykania przez klatkę podłogi przy każdym powtórzeniu.
A na marginesie, to ostatnimi czasy straszny jest bum na ćwiczenia obręczy barkowej w celu wzmocnienia się w bieganiu. Jasne, super, ale bądźmy szczerzy - te mięśnie się podczas biegu długodystansowego przydają się mało, tylko do trzymania poprawnej postawy. Tym bardziej martwi taka koncentracja na obręczy barkowej, miast koncentracji na korpusie i dole ciała.
Zamiast robić setki, głowę daję, że niepełnych, pompek, spróbujcie się w wykrokach, pełnych przysiadach, playometrii, mostkach na przedramionach (podporach/deskach), mostkach zwykłych! Oto, czego potrzebujemy w biegu. Obręcz barkowa jest przydatna, ale NIE MA SENSU się na niej koncentrować, patrząc z perspektywy biegania długodystansowego.
I przypominam, że pisze to osoba, która do siłowni ani myśli zniechęcać - wręcz przeciwnie... Ale kiedy piszemy o czymś w kwestii POPRAWY WYNIKÓW w bieganiu, to wypada spojrzeć na sprawę ianczej.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
sturmkatze
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bylon, pompki robię tak, że mam pod klatką butelkę i pompuję do kontaktu z nią (czyli jakieś 10 cm nad ziemią). Zaznaczam, że nie robię tego absolutnie w kontekście biegania, nie ma związku. Dlaczego uważasz, że są kichowate? Skoro "czuję" po nich ramiona i obserwuję progres, coś jednak muszą dawać, czyż nie? :niewiem:
Co do ćwiczeń które polecasz to słyszałem, że pełne przysiady gdy kat zgięcia kolana jest większy jak 90 działa niekorzystnie obciążając mocno stawy. Z tego powodu do tej pory robiłem jedynie półprzysiady.
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

BiałyMadball pisze:Tylko w tym wszystkim nasuwa mi się jedno pytanie... Po co robić taką dużą ilość pompek ? Można zrobić mniej, w trudniejszym wariancie i obciążeniem, a efekt będzie znacznie lepszy

200 to nie jest dużo.4 serie po pięćdziesiąt oczywiście w układzie z innymi ćwiczeniami wzmacniającymi zarówno nogi jak i korpus.
Pamiętam jak za młodego na treningu aikido na dzień dobry było 300 brzuszków naraz.W tej chwili dla mnie to nierealne :szok: Dla osoby ćwiczącej w miarę regularnie ładnych parę lat 200 pompek to żaden problem.Taka seria pompek ,oczywiście poprawna technicznie,trwa może ze dwie minuty.

Sturmkatze
Ćwiczenia robię w większości z wykorzystaniem własnego ciała.Do tego drążek i ekspander.Kiedyś jeszcze były hantle 5kg.,ale zrezygnowałem na rzecz ćwiczeń mięśni głębokich.Mocny bicek też jest ważny.Mam wrażenie,że to on trzyma przedramię przed opadaniem w dół,szczególnie na długich wybieganiach.2xtydź. ćwiczę w domu,2xtydź.hala lekkoatletyczna,gdzie dochodzi skakanka,siła biegowa no i 5km.na...bosaka.
Co do ćwiczeń to ja mogę ci skromnie doradzić,że jeżeli w domu ćwiczysz to wykorzystuj własne ciało,sztanga 10kg,ekspander,drążek,hantelki 4 lub 5 kg.
Na forum jest trochę ćwiczeń siłowych dotyczących siły biegowej jak i ogólnorozwojowych.

Jednak o fachową poradę polecam zwrócić sie do kolegi Bylona

Bylon
A właśnie tych przysiadów?,lata robiłem pełne,ale teraz wykonuję połówki(pod wpływem artkułów z forum)W końcu które są prawidłowe?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ