Dzienny Jadłospis Biegacza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Uxmal, a to prawda że w Meksyku, od kiedy zaczęli jeść bardziej po amerykańsku, namnożyło się grubasów więcej niż w Stanach? :)

Co ma wspólnego pinole ze śmieciowym żarciem? W czasie wysiłku możesz sobie jeść węgle aż się porzygasz, bo i tak tempo spalania węglowodanów jest większe niż tempo ich przyswajania z przewodu pokarmowego.

Tarahumara nie utyją biegając tyle ile biegają, a ktoś mało aktywny utyje aż miło.
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Uxmal, a to prawda że w Meksyku, od kiedy zaczęli jeść bardziej po amerykańsku, namnożyło się grubasów więcej niż w Stanach? :)
Meksyk, to dla mnie ziemia nieznana, ale w Chinach to jest plaga :ojnie:
Szczerze polecam książkę Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us http://michaelmossbooks.com/books/salt-sugar-fat/ - wersji polskiej jeszcze nie ma, i pewnie nie będzie, ale jak ktoś czyta po angielsku to warto.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: Co ma wspólnego pinole ze śmieciowym żarciem?

No właśnie nic, ale zauważ, że kolejna z rzędu osoba zwraca Ci uwagę, że węglowodany nie = śmieciowe żarcie.
Po prostu zmień semantykę i będzie mniej kłótni o pietruszkę.
Bo naprawdę nie wiem coś się tak uparł żeby stosować słowo "węglowodany" jako synonim "śmieciowe jedzenie" czy tam "jedzenie wysokoprzetworzone"
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ile razy mam to pisać?
Węglowodany=śmieci to zwykły skrót myślowy, wynikający z tego że większość ww to puste kalorie bez wartości odżywczych - mąka, cukier, hfcs i kombinacje.
Większość węglowodanów to jest śmieciowe żarcie, przyczynia się do tycia i tego niestety nie zmienisz. W śmieciowym żarciu składającym się z tłuszczu i węglowodanów to nie tłuszcze powodują tycie, a węglowodany. Nie ma śmieciowego żarcia składającego się wyłącznie z tłuszczu. Czy nawet z tłuszczu i białka. Nikt by tego nie kupował w odpowiedniej ilości, bo nie zje się czegoś takiego dużo bez stymulującego apetyt działania węglowodanów.
Ale nigdy nie pisałem że wszystkie węglowodany czy wszystkie potrawy zawierające węglowodany to jest śmieciowe żarcie. Przestań mnie nadinterpretowywać i wszyscy będą spokojniejsi :).

Obrazek
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Uxmal, a to prawda że w Meksyku, od kiedy zaczęli jeść bardziej po amerykańsku, namnożyło się grubasów więcej niż w Stanach? :)
Meksykanie sa grubi, ale nie po amerykansku. W US masz albo ludzi spasionych (bo tego nie mozna chyba inaczej nazwac) do granic absurdu czyli 150 km za duzo, albo w miare szczuplych. W Meksyku wiekszosc ma +/- 20 kg nadwagi. jedni moze 30, nie wiecej, inni tylko 10. Widac tez, ze ta nadwaga nie jest na smieciowym zarciu - oni po prostu jedzy za duzo swojego zarcia. Tu nie chodzi o jedzenie po amerykansku, bo Meksykanie maja tak wybitnie spektakularnie rewelacyjne zarcie, ze jedza glownie swoje. Chodzi o 'nastaly dobrobyt' - maja wiecej $, do tego bardziej siedzacy tryb zycia = maja nadwage. No i plaga calej Ameryki Pld - cukier. Oni np. pija duzo sokow owocowych, swiezo wyciskanych, na miejscu. Ale wala do tego tone cukru, nie wiem po co. To jest typowe dla calej Ameryki Lacinskiej, Brazylia ma z tym podobny problem

klosiu pisze:
Co ma wspólnego pinole ze śmieciowym żarciem? W czasie wysiłku możesz sobie jeść węgle aż się porzygasz, bo i tak tempo spalania węglowodanów jest większe niż tempo ich przyswajania z przewodu pokarmowego.

Tarahumara nie utyją biegając tyle ile biegają, a ktoś mało aktywny utyje aż miło.
1. Cava Ci juz odpowiedziala za mnie.
2. Fenomen Tarahumaras z ich dieta i zyciem jest troche bardziej zlozony niz 'tyyyle biegaja to wszystko przepala'.
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Ile razy mam to pisać?
Węglowodany=śmieci to zwykły skrót myślowy, wynikający z tego że większość ww to puste kalorie bez wartości odżywczych - mąka, cukier, hfcs i kombinacje.
Aha, i teraz będziesz się upierał, że to jest normalne, że wszyscy mają z klucza wiedzieć co masz na myśli pisząc sobie oględnie "węglowodany tuczą".
Że jedne masz na myśli a inne wcale nie. Że jak np. kasza gryczna to nie jest "weglowodany tuczą" a jak pepsicola to jest "węglowodany tuczą"

BTW- jakoś nie zjadam nadmiaru jedzenia, mimo dużej ilości "stymulujących" węglowodanów w diecie i uwielbienia do łączenia węglowodanów z tłuszczami (wiosną regularnie chudnę z zimowej kołderki napychając się truskawkami ze śmietaną i cukrem. Trudno, każdy ma swoje słabości.). Jak czegoś unikam to wiadomo- zbyt dużej ilości białka, zwłaszcza zwierzęcego.
Spójrz też na bloga Uxmall- drobinka jak wróbelek, a węglowodanów sobie też nie żałuje, z tego co mi wiadomo, to by owoce na kilogramy najchętniej wciągała. :hejhej:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chciałem bez cienia szydery zauważyć, że uwielbiam wasze spory :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aha, i teraz będziesz się upierał, że to jest normalne, że wszyscy mają z klucza wiedzieć co masz na myśli pisząc sobie oględnie "węglowodany tuczą".
Masz rację cava, po prostu nie chce mi się pisać w kółko tego samego. Określenie "Rafinowane węglowodany" też nie jest do końca na miejscu, bo kasza jest dla mnie prawie równie bezwartościowa jak biała mąka. Mniej tuczy, bo ma mniejszy indeks glikemiczny z powodu mniejszego rozdrobnienia, ale jeśli chodzi o wartości odżywcze to to typowy zapychacz jak makaron czy chleb. I też da się nią upaść jeśli je się posiłki głównie z kaszy. Ale sam jem żeby dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów w dzień ciężkiego treningu, więc jestem tu rozdarty ;). Sportowcowi pewna ilość się przyda, ale truchtaczowi biegającemu 3x na tydzień po godzinie nie przyda się na nic, tylko zabiera miejsce na bardziej wartościowe produkty.

Zauważyłem że nie masz większego problemu z tyciem - są tacy ludzie. Możesz się tylko cieszyć. Ja akurat problem mam, i widzę wyraźnie że tyję przez węglowodany. Przetestowałem bardzo różne opcje, więc mam przegląd, jak poszczególne diety na mnie działają.
I oczywiste jest, że wybiorę taką, która pozwala trenować i jednocześnie trzymać w miarę niską wagę bez permanentnego pilnowania się jeśli chodzi o ilości jedzenia i kontrolowanie głodu.
Czyli dietę ograniczającą węglowodany, na ile to tylko możliwe.
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48 min 28 sek

Nieprzeczytany post

Siemka, podpowiecie mi jak to jest z tym ryzem. Czy jedzac go np co 3 godziny malymi porcjami uda sie zrzucic co nie co:p czy ryz(mowa o bialym) wogole zalecany jest?
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120

Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ryż w żaden sposób nie ułatwi Tobie redukcji. Zalecany, zależy do kiedy i po co - jako źródło węgli można go zalecić, jako remedium na otyłość już nie.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

kamel89 pisze:Siemka, podpowiecie mi jak to jest z tym ryzem. Czy jedzac go np co 3 godziny malymi porcjami uda sie zrzucic co nie co:p czy ryz(mowa o bialym) wogole zalecany jest?
Opis jednej porcji produktu
[125 g]:
50 g ryżu po ugotowaniu -
125 g
Wartość energetyczna w 1 porcji
[125 g]: 141,00 kcal
Białko w 1 porcji [125 g]: 2,95 g
Węglowodany w 1 porcji [125 g]: 31,32 g
Tłuszcz w 1 porcji [125 g]: 0,35 g
Jak widzisz dominują węglowodany.
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm a np kasza gryczana. Szukam czegos cos mozna w latwy sposób przyrządzić, wziasc do pracy itd.

Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kasza gryczana niepalona (biała) też dominują węgle z tym że zawiera witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak
Mg, K, Fe, P, Ca, oczywiście białko, błonnik i wiele wartościowych
substancji, w tym krzem.
dużo lepszy pomysł niż ryż choć nadal dużo ww
Opis jednej porcji produktu [50 g]: 1 porcja - 50 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [50 g]: 170,00 kcal
Białko w 1 porcji [50 g]: 6,30 g
Węglowodany w 1 porcji [50 g]: 32,15 g
Tłuszcz w 1 porcji [50 g]: 1,55 g
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurcze widze obcykany w temacie:d to co tu szamac :p
Biegam ale bez diety nic a nic z wagi nie chce lecieć

Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bez sensownej diety trudno, Ja rano pije kawe z masłem (ok.500kcal) potem jajecznice z dwóch całych jajek i jednego żółtka na 100g boczku i dużej łyżce smalcu to spokojnie wystarcza do 17-18 i objad np 120-150g karkówki jeden ziemniak 100g z tłuszczem jakiś ogórek kiszony czy inne warzywo (o niewielkiej ilości skrobi) ok 20 jakiś niesłodki owoc bogaty w witamine C. Jak dzień ma być intensywny zwiększam ilość tłuszczu. Jak narazie przy moich treningach daje radę ale np. Klosiu który trenuje bardzo intensywnie ładuje też więcej węgli.
ODPOWIEDZ