Najtańsza bielizna termiczna

Awatar użytkownika
Licho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wczoraj w Auchuan widziałem bieliznę termiczną firmy nic mi nie mówiącej, za tocena  do mnie przemówiła 35 zł za koszulkę z dlugim rekawem i zamkiem błskawicznym. W ofercie są również koszulki z krótkim rekawem , bez rekawków, slipy , bokserki kalesony - to wszystko z tego samego materiału, oddychającego materiału. Skład materiału to bawełna i jedwab syntetyczny - ciekawe jak to się sprawdza. Trzeba będzie przetestowac a może któś już sprawdzał?
Im słabsze ciało, tym silniej wami rządzi
PKO
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli bawełna, to oddychało toto na pewno nie będzie. No chyba że ten sztuczny jedwab, ale nie wiem, jak działa  i ile tego jest procentowo. Handle with care.
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
Licho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam podobne watpliwości jeśli chodzi o bewałnę . Jednak w opisie od producenta jest wyraźnie zaznaczone że jest to bielizna do jogingu oraz innej aktywności fizycznej. Również w sklepie z typowo górskimi rzeczami "Alpinus" można kupić bielizną termiczną o identycznym składzie , czyli bawełna i synteyczny jedwab.  
Im słabsze ciało, tym silniej wami rządzi
Awatar użytkownika
Meb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W mojej skromnej opinii to raczej nie pakuj się w takie "termiczne" wdzianka a tzo ze wzgledu na użyte podejrzane miesznki materiałów. Jeśli ci zależy na oddychalności to najlepszy jest cienki polar. Od jakiegoś czasu zopatrywałem sie w takie wdzianka u naszego himalaisty Krzysztofa Wielickiego - niegdyś Himal Sport a teraz Wielicki Sport. Najelpsza jakość do ceny. Gorąco polecam - prawdopodobnie do dostania w sklepach górskich.  
"A men is only as big as the dreams he dares to live"
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam coś takiego (sportsimo) lepsze od samej bawełny ale do rhovyla totemu daleko (no ale dwa razy tańsze)
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja mam polar , bluze kupiona za 65 zl ( kupowalem w lato  , przecena )

Nike running - czuc przewiew powietrza podczas biegu, milo sie biega, gdy zaloze zwykla bawelnianke to przychodze spocony a przy tej nic nie czuc

;p;p
zeusik
Awatar użytkownika
mucherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba tydzień temu widziałem fajne bluzy z cienkiego polara w M1 w Krakowie -w tym sklepie, co to na miejscu Giacomelli jest, cos po 70 zl. Niestety kroj tych bluz jakis dziwny - rece chude, tulow jak barylka :( Najlepiej pasujacy mam polar mellosa, ktory ma juz cale wieki (kupiłem go na początku studiów, razem z pierwszym moim goreteksem).
Awatar użytkownika
Meb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja mam szczęście - używam kupionej już dawno temu w himal - sporcie bielizny z Rhovyl. Trzyma się świetnie - naprawdę warto i rzeczywiście pomimo nasączenia potem nie ma odczucia "zimnej blachy" - jak w przypadku bawełny. Ale Jeśli zależy Ci na oddychalności to tylko polar. I nie trzeba szukać tylko modeli biegowych. W myśl mojego hasła "plastyk is fantastik"
polecam wszystkim syntetyczną bielizne i nie kupujcie mieszanek, chyba że ze spandexem :)

"A men is only as big as the dreams he dares to live"
Awatar użytkownika
przemo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tez sie kiedys skusilem na ta promocję - nie widze różnicy pomiędzy tą "oddychającą" bielizną a bawełną - do dłuższego biegania sie to nie nadaje.
Przemo
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może i ja coś dorzucę, gdyż z odzieniem "termicznym" mam przyjemność obcować o kilkunastu lat i spory bagaż doświadczeń już mi się zrobił :) Zacznę od tego, że "wyrzuciłem" wszystko co miało powiązanie z bawełną i wszelkie nowatorskie sploty bawełniane wzbogacane o sztuczne tworzywa nie sprawdzały się w praktyce. Wspinam się i biegam już tylko w syntetykach i jak to zwykle bywa, trzeba uważać przed "okazyjnymi" wyrobami z materiałów "polarowych"... nie ma siły, jak coś jest dobre to odpowiednio kosztuje. Co najwyżej można poszukać rzeczy z tego samego materiału ale u innych producentów - za szycie firmy różnie sobie liczą, a i marka takiej firmy też ma wpływ na cenę. Żeby nie przedłużać, jako warstwę najbliższą ciała polecam materiały syntetyczne:
- rhovyl'on
- tecnopile (cienkie odmiany)
- polartec (cienkie odmiany)
- teraz testuję także material używany przez Himalsport, ale za wcześnie na jakąś wiążącą opinię z mojej strony
- używam także koszulki od Małachowskiego (first layer) z materiału podobnego do tecnopile (jest OK)

Nad zaletami tego typu materiałów nie ma co dywagować - po prostu bawełna się nie umywa. Nie sprawiają wrażenia namokniętej ścierki, szybko schną, wilgotne nie powodują uczucia zimna... i wierzcie mi, to nie slogany reklamowe przepisane z jakiś tam ulotek. Moja żona docenia za to inną zaletę - nie trzeba prasować bo to się wogóle nie gniecie... :)

Jako warstwę drugą używałem Polartec'a 100 lub 200, Tecnopile (grubszego). Do wspinania i intensywnego łażenia na wysokościach całkowicie mi to wystarcza, gdyż w razie zimnego wiatru lub opadów dochodzi warstwa trzecia z Goretex'u.

Ale wróćmy do biegania, bo tutaj używanie goretex'u mija się z celem. Latem bieganie tylko w warstwie pierwszej, jest super. Wiosna i jesień - narzucam na to jakiegoś Polartec'a lub Tecnopile i też jest super. Ponieważ w młodości nabiegałem się w ortalionach dosyć, przeto nawet w "mokre" dni nie używam żadnych tego typu "kurtek"... ot, mam po prostu dosyć szklarniowatych i szeleszczących ortalionów. Zima.. hm.. no cóż, tak samo jak wiosna i jesień, dochodzi tylko czapka i rękawiczki :) Jest jednak mały problem w zimne i wietrzne dni wiosenno-jesienne, zimowe zawieruchy i lodowate wiatry... Do niedawna zakładałem na siebie po prostu więcej drugiej warstwy i przenikające podmuchy zimna starałem się znosić po męsku - najgorsze oczywiście są zawsze pierwsze kilometry... Od dwóch lat przyglądałem się rozwojowi materiałów przeciwwietrznych (nie mylić z ortalionami), które łączą zalety lekkich materiałów drugiej warstwy i mambranowych właściwości warstwy trzeciej (goretex, sympatex itp.). Najpierw czapka z windblock'a (rewelacja), potem rękawiczki z Windstoper'a (OK).... aż w końcu przyszła pora na coś więcej, czyli bluzę do biegania o oddychalności polartec'u/tecnopile ale całkowicie nieprzewiewną... i tutaj doznałem objawienia. To jest to, czego przez te wszystkie lata szukałem :) Czy +10, czy -10, starczają mi teraz tylko dwie warstwy odzieży: koszulka (z materiałów warstwy pierwszej) i długa kurtko-bluza z membranowego matariału przeciwwietrznego. Biegałem w tym zestawieniu w różnych warunkach, przy silnym zimnym wietrze, przy zacinającym śniegu, przy ciepłej pogodzie... zawsze wysoki komfort: całkowita izolacja od wiatru i utrzymywanie stałych warunków termicznych przy ciele (optymalna oddychalność i odprowadzanie wilgoci). Jeżeli mogę polecić, to rekomenduję materiały:
- windblock
- nowind
- trochę mniej windstoper
Nie chcę robić tu specjalnej reklamy dla firm szyjących wdzianka (liczy się rekomendacja dla materiału), ale produkt który znalazłem jest na tyle unikalny i przemyślany, że muszę o nim wspomnieć :) Jest to kurtko-bluza z materiału "nowind" słowackiej firmy Treksport o wdzięcznej nazwie "WINDSKIN"... nic dodać nic ująć. Została zaprojektowana dla intensywnej górskiej wspinaczki i znakomicie nadaje się do biegania. Umiejętnie połączono funkcje ochronne z odprowadzaniem nadmiaru potu podczas treningu... itd. itd. Praktycznie biegam już tylko w tym...

No dobra, jestem fanem odzieży "sztucznej" ale nic na to nie poradzę. Gdy pomyślę sobie w czym biegałem 18-15 lat temu - i było mi dobrze - to się zastanawiam, czy mi się w .... nie poprzewracało :) Z pewnością jest jeszcze więcej materiałów godnych polecenia, ale komu by na to życia starczyło... i kasy !

Pozdrowienia
Laszlo
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Laszlo - świetny tekst! mam tylko jedno pytanie: gdzie iść na zakupy? czy polecasz jakieś konkretne miejsce(a) gdzie można by się w to wszystko zaopatrzyć?
SBBP.WAW.PL
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdzie kupić ? No cóż, najlepiej poszperać w sklepach z odzieżą górską. Faktycznie to gdzie indziej trudno nabyć "prawdziwe" wyroby "termiczne". Chociaż ostatnio spotkałem koszulkę z Himalsportu w ... MAKRO :) Pani przy kasie dwa razy cenę sprawdzała i powiedziała tylko "tyle to kosztuje ?" :) No cóż, 53 zł na koszulkę w Makro to rzeczywiście dużo, ale jak na "termiczny" materiał to całkiem, całkiem... zdecydowałem się kupić ten nieznany mi materiał by przetestować (mam nadzieję, że Himalsport wie co szyje... cobaczymy). Reasumując - szukać sklepów z odzieżą górską, najlepiej takich, które są na listach partnerów firm parających się tym działem np: Alpinus, Alvika, Kwark, Treksport, Mount&Wave, Małachowski, Himalsport i inne, które można znaleźć w Internecie.

Pozdrowienia
Laszlo
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
Awatar użytkownika
AKITA SAN
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Profesjonalna bielizna,duży wybór,świetne referencje!
Używam od jakiegoś czasu koszulki i gaciorków szwedzkiego Craft'a i przyznaję maxymalną możliwą ocenę.Kupiłem na allegro odpowiednio za 42 i 55zł.
http://www.craft.com.pl
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja kiedyś kupiłem po promocyjnej cenie buty do wędrówek z tkaniny transportującej wodę w jedną stronę. Już pierwszego dnia przekonałem się, że tkanina była rewelacyjna, tylko szewc ułożył ją odwrotnie. Przepuszczała wodę do środka i nic nie wypuszczała na zewnątrz. Buty nie pochodziły co prawda z hipermarketu ale i "Oszołom" nie kojarzy mi się z najwyższą jakością
wirek
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta bielizna z bawełną ma działac wg zasady - jedwab sytetyczny odprowadza pot ze skóry, bawełna go łapie i trzyma na zewnątrz skóry (pot ma być oddzielony od skóry) i potem to sobie z bawełny paruje już dalej.

Przynajmniej taka ma być zasada. Czy to się sprawdza w praktyce? - jeszcze nie wiem.

Natomiast mam jedno zastrzeżenie - wydaje mi się, że nie ma co popadać w stwierdzenia typu - co z promocji i tańsze to badziewne. Nie zawsze tak jest. A i mając super markowy ciuch kupiony z firmowym sklepie - może się zdarzyć, że zwrócić go będzie trzeba.
Zresztą nie tylko ciuch.
Któż jak Bóg!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ