Komentarz do artykułu Bieg z narastającą prędkością (BNP) - o co w tym chodzi?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
gener
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 58:17
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za fajny opis treningu. Jego prostota jest doskonała. Każdy może sam sobie określić jak ma zacząć. Jak np. nie wie jak to może sobie zacząć spacerem, przejść około 5 km, potem zaczac biec by na końcu poczuc się jak młody Bóg. Ja, aby biec w pierwszym zakresie muszę mieć tempo 7:30-8:00 min/km ciężko jest utrzymać tak niskie tempo, więc po około 3km wyłączam myślenie o zwalnianiu i naturalnie zaczynam przyspieszać na samopoczucie. Na 10 km wystarczy sie lekko przymusić, aby przebiec 1km tempem 5:30 min/km. Pełen naturalizm, to lubię.
PKO
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

gener pisze:Dzięki za fajny opis treningu. Jego prostota jest doskonała. Każdy może sam sobie określić jak ma zacząć. Jak np. nie wie jak to może sobie zacząć spacerem, przejść około 5 km, potem zaczac biec by na końcu poczuc się jak młody Bóg. Ja, aby biec w pierwszym zakresie muszę mieć tempo 7:30-8:00 min/km ciężko jest utrzymać tak niskie tempo, więc po około 3km wyłączam myślenie o zwalnianiu i naturalnie zaczynam przyspieszać na samopoczucie. Na 10 km wystarczy sie lekko przymusić, aby przebiec 1km tempem 5:30 min/km. Pełen naturalizm, to lubię.
Intuicyjnie niemal tak pobiegłam swoją, jak na razie, pierwszą dychę.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od pewnego czasu nazywam takie treningi "wybiegania po kenijsku". :hej:
W każdym opisie treningu grupy kenijskich biegaczy można przeczytać jak rano grupa rusza stosunkowo wolno, by z czasem przejść w ostre tempo, zwieńczone dzikim pędem przypominającym finisz na zawodach. :bum:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Od pewnego czasu nazywam takie treningi "wybiegania po kenijsku". :hej:
W każdym opisie treningu grupy kenijskich biegaczy można przeczytać jak rano grupa rusza stosunkowo wolno, by z czasem przejść w ostre tempo, zwieńczone dzikim pędem przypominającym finisz na zawodach. :bum:
Stosunkowo wolno, to znaczy jak dla nas za szybko :hej:
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
TRI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40.37

Nieprzeczytany post

Mam pytanie odnośnie końcówki tego typu treningu... A mianowicie, co z tzw studzeniem? Czy kończymy tym szybszym tempem, czy w końcówce jest wskazany jakiś trucht? :niewiem:
TRI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40.37

Nieprzeczytany post

Sory! I jeszcze jedno... Ile tego typu treningów jest wskazanych w tygodniu? (nie ukrywam, że jak nazwa wskazuje trenuje triathlon i na bieg mogę przeznaczyć 3, góra 4 x w tyg). :lalala:
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

TRI pisze:Mam pytanie odnośnie końcówki tego typu treningu... A mianowicie, co z tzw studzeniem? Czy kończymy tym szybszym tempem, czy w końcówce jest wskazany jakiś trucht? :niewiem:
Moim zdaniem, nie zaszkodzi w szczególności jesli duzo było biegu w pierwszym zakresie ja np. robię BNP na 8km i potem ok 4 km spokojnego biegu. W konsekwencji załatwiam i trening szybkościowy i objętościowy ;-) bo BNP jest fajne.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobry art. bo prosty, BNP to najlepszy trening szczególnie dla poczatkujacych i moze byc jedyna forma treningu plus oczywiscie nezastapione biegi regeneracyjne na zmeczenie, ten bieg biegany regularnie najzdrowiej podnosi forme a najwazniejsze cechy sa w art.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Po BNP nie potrzeba "schładzać". Można ale nie trzeba.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małymiś pisze: Moim zdaniem, nie zaszkodzi w szczególności jesli duzo było biegu w pierwszym zakresie ja np. robię BNP na 8km i potem ok 4 km spokojnego biegu. W konsekwencji załatwiam i trening szybkościowy i objętościowy ;-) bo BNP jest fajne.
8+4km BNP to nie jest ani trening objętościowy ani szybkościowy ani dużo w pierwszym zakresie. To BNP wytrzymałości tempowej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Po BNP nie potrzeba "schładzać". Można ale nie trzeba.
Nie zdadzam się jakoby po treningu BNP nie trzeba robic schłodzenia czy jako kolarz nazwe rozkrecenia

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:dobry art. bo prosty, BNP to najlepszy trening szczególnie dla poczatkujacych i moze byc jedyna forma treningu plus oczywiscie nezastapione biegi regeneracyjne na zmeczenie, ten bieg biegany regularnie najzdrowiej podnosi forme a najwazniejsze cechy sa w art.
mylisz się taki trening jest dobry dla każdego nawet zawodowca. Z ciekawosci przeczytaj biografie Korzeniowskiego przed któras olimpiadaczy MŚ opisał taki trening jako bardzo ważne i przełomowy w realizowanym wtedy przez niego BPS.

Tompoz
Tompoz
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Rolli pisze:Po BNP nie potrzeba "schładzać". Można ale nie trzeba.
Nie zdadzam się jakoby po treningu BNP nie trzeba robic schłodzenia czy jako kolarz nazwe rozkrecenia

Tompoz
Bo za dużo się rozkręcasz... :hejhej:

Jak tu zrobić schłodzenie, jak robisz np. 30km BNP? Czołgać się 4km? W ten sposób zrobisz sobie krzywdę. Lepiej do wanny z sola i na następny dzień 6-8km powoli.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
małymiś pisze: Moim zdaniem, nie zaszkodzi w szczególności jesli duzo było biegu w pierwszym zakresie ja np. robię BNP na 8km i potem ok 4 km spokojnego biegu. W konsekwencji załatwiam i trening szybkościowy i objętościowy ;-) bo BNP jest fajne.
8+4km BNP to nie jest ani trening objętościowy ani szybkościowy ani dużo w pierwszym zakresie. To BNP wytrzymałości tempowej.

Potejtos potatos.
To zależy jak to pobiec. Wanny z solą brak to 4 km można spokojnie sobie pobiec. Kto mi to wykreśli ze statystyki?
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

BNP mojego kolegi:
OWB1 20 km + 3x(5min -maratn tempo ,5min -HM tempo, 5min-10km tempo) p.5min.
chyba mozna i tak w summie=ok. 30km
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ