Garmin Forerunner- przewdziwny odczyt tętna

loginaleksandry
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drodzy użytkownicy Forerunnera czy miewacie problem ze wskazaniem pulsometru?
Mój zegarek F 910XT na ogół pokazuje cały trening z tętnem "prawdopodobnym". W moim przypadku jest to (przy treningu 8-11km) średnia ok 155 z maksymalnym 171.
Nie biegałam jeszcze z pulsometrem na zawodach, więc mogę nie dawać z siebie wszystkiego.
Na nartach biegowych na ciężkich podbiegach stylem dowolnym nie przekraczam 179.
Raz na jakiś czas zdarza się jednak taki trening biegowy, kiedy zegarek zanotuje pik tętna o wysokości mało prawdopodobnej tj. w moim przypadku np. 199 i to zawsze w momencie kiedy wysiłek jest bardzo umiarkowany. Traktuję to wtedy jako błąd wynikający ze specyfiki pomiaru chwilowego. Natomiast już dwa razy zdarzyło się, że akurat w trakcie bardzo powolnego truchtania (z początkującą koleżanką), gdy nie odczuwam żadnego zmęczenia, zegarek wskazuje na początku biegu konsekwentnie stopniowy wzrost tętna z moich początkowych 64 aż do 238 (!). Wskazania tętna powyżej 197 utrzymują się przez ok. 6 minut równostajnego biegu, a potem wskazywane tętno powoli wraca do wartości prawdopodobnych. Moje samopoczucie nie zmienia się w tym czasie. Baterię w pasku mam świeżą, akumulator w zegarku naładowany.
Gdyby wskazania były prawdziwe, to z pewnością bym to boleśnie odczuła.
Macie może pomysł skąd takie dziwy?
Chciałabym wiedzieć czy powinnam iść do lekarza, czy do serwisu ;)
PKO
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Jest to problem z paskiem czujnika tętna a nie z Twoim zdrowiem. Proponuję zgłosić problem na infolinię Garmina 00 800 44 12 454 Po przyjęciu reklamacji otrzymasz w ciągu 7-10 dni nowy. Mieliśmy już kilka zgłoszeń dot. tego rodzaju nieprawidłowych wskazań tętna. Prawdopodobnie posiadasz HRM tzw. 2 generacji ( cały w kolorze czarnym ) bo właśnie korzystający z tego paska mieli podobne kłopoty. Ten który otrzymasz będzie 3 generacji i dolegliwości powinny ustąpić.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

He, nie wiedziałem, że to taka poważna sprawa, miewam ten sam problem z 305-ką, z reguły występuje wtedy, gdy zapomnę zwilżyć czujnik . Choć nie zawsze zwilżenia pomaga.
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

W 305-tce masz pasek tętna z tym twardym elementem na całej szerokości klatki piersiowej ( bynajmniej taki był w oryginalnym opakowaniu ). Jeśli chodzi o tego rodzaju pasek, to przyznam że również zdarzały się podobne anomalie dot odczytu danych tętna. Podejrzewam, że gwarancja a tym samym wymiana czujnika raczej Cię nie obejmie!
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

Jeżeli występuje to na początku biegu to z mojego doświadczenia związane to jest z niewystarczającym zwilżeniem czujnika lub jego "przeschnięciem" w międzyczasie (przed rozpoczęciem biegu).
Dodatkowo powinno być wtedy widać na wykresie, że wskazanie tętna jest mocno "poszarpane" na początku biegu.

I dzieje się to niezależnie od tego, której generacji czujnik masz.
Ćwiczone na 305 + HRM1 oraz 310 + HRM3.
Także nie zgadzam się, że takie "wariowanie czujnika na początku biegu" jest zawsze związane z jego uszkodzeniem.
I że czujnik 3-ciej generacji (szary) nie ma tej przypadłości - u mnie tak samo wariuje.

W moim przypadku najczęściej jest to spowodowane wyschnięciem czujnika. Zawsze dobrze go zwilżam, ale czasami tak długo się zbieram do wyjścia ... że zdąży wyschnąć (wystarczy 20 minut między założeniem czujnika, a rozpoczęciem "pocenia się" i już wskazania są dziwne).

Także jeżeli masz czujnik HRM2 - miękki czarny pas - i nadal masz go na gwarancji to tak czy inaczej możesz zgłosić wadliwe działanie telefonicznie do serwisu. Na 90% przyślą Ci nowy HRM3, który jest po prostu lepszy i stabilniejszy.
Ale jeżeli masz go już po gwarancji to sprawdź, czy dziwne wskazania są tylko w początkowej fazie biegu, kiedy czujnik może być jeszcze zbyt suchy. Jeżeli tak jest to po prostu musisz dobrze go zwilżać i zakładać bezpośrednio przed wybiegnięciem.
Jeżeli natomiast takie "dziwne wskazania" pojawiają się później, po początkowej dobrej pracy czujnika to możesz mieć z nim problem ...
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Pulsometrom Garmina z czasem zaczyna odwalać. Chyba każdy na to narzeka (A przynajmniej mam takie wrażenie), a jak jeszcze nie narzeka, to będzie :hejhej: Dosłownie dzisiaj dzwonił ktoś do mnie z zapytaniem, czy to normalne, że tak dziwnie się zachowuje tętno na początku biegu. Maszyny lubią wprowadzać w błąd :oczko:

Ja ze swoim walczę ostatnimi czasy. Nie używałem go od kilku miesięcy i postanowiłem jakiś czas temu sobie założyć i ni cholery nie może mi poprawnie wskazać pierwszego zakresu (mowa o 305 z opaską non-premium), natomiast samo spoczynkowe, i wyższe zakresy pokazuje już poprawnie (a przynajmniej bardziej prawdopodobne).

Odczyt z dzisiaj:
Obrazek

Ten dziwny początek to mój pierwszy zakres, reszta - bnp. I weź tu ufaj pulsometrom. Ciekaw jestem, o ile (jeśli w ogóle) trwalsze są pulsometry od Polara. Dziwnym trafem krąży wśród biegaczy opinia, że ich pulsometry są najlepsze... Wynika to niby z dokładności ich odczytu, ale ten mój garmin przez pierwsze lata też raczej odczyty miał poprawne...

Ale żeby to rzetelnie sprawdzić, to trzeba równie wiele lat korzystać z równorzędnego do danego modelu Garmina, Polara. Mój Gacek ma już 3-4 lata (kupiony jako używka) i powoli już przestaje ufać jego opasce (Reszta śmiga pięknie).
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
amairon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a pro po Polara i "dokładniejszych wskazań":

po roku używania Polar RCX5 skoki wskazań tętna takie same jak w Garminie (w moim przypadku 310XT).

:hej:

W obu przypadkach posunąłem się nawet do używania żelu USG - i lipa!!!

zastanawiam się czy nie będzie to związane z "wycieraniem się" elementów paska stykających się cały czas z ciałem...
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Po wymianie 2 opaska po 6 miesiącach też wariuje.Skoki tętna do 250, utrzymujące się przez długi czas.Spróbuję wymienić na 3 generację, mam nadzieję, że w końcu nie będę miał tych problemów.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze: Obrazek
Sylw3g, myślisz, że to na pewno błąd pulsometru?
Moje tętno zachowuje się dokładnie to samo. Ale ja po starcie przez pierwsze 2km mam chyba rzeczywiście taki skok pulsu (do około 175). Po kilku minutach opada mi do około 140 i potem już jest wszystko normalnie.
Martwiło mnie to i zapytałem o to swojego "trenera". Powiedział, że niektóre osoby tak mają.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

a pro po Polara i "dokładniejszych wskazań":

po roku używania Polar RCX5 skoki wskazań tętna takie same jak w Garminie (w moim przypadku 310XT).
Czyli najwyraźniej taki już urok tej technologii z opaską. Niedawno pojawiła się na forum prezentacja (już nie pamiętam producenta) zegarka, który odczyt tętna bierze poprzez nadgarstek. Czyli znika konieczność ubierania przeszkadzajki (opaski). Może te nowe rozwiązanie będzie bardziej stabilne. Ale to i tak ma swoje minusy - zapewne będzie trzeba ścieśniać dość mocno zegarek, co też trochę burzy komfort.
Najlepiej będzie, jak się sam o tym przekonasz. Weź pulsometr na kolejny trening, wyczekaj drania, aż znowu będzie robić takie rzeczy i zwolnij (MOCNO) - np o min/km - posiedź w tym tempie z 40sec i jeżeli nic się nie zmieni, to będziesz mieć odpowiedź. Możesz jeszcze to sprawdzić poprzez tradycyjny pomiar tętna - na nadgarstku czy szyi. Chociaż przecież i tak sam czujesz, że nagle tętno do poziomu 170 Ci nie podskakuje - na pewno byś to zauważył :hej:
Martwiło mnie to i zapytałem o to swojego "trenera". Powiedział, że niektóre osoby tak mają.
Może nie miał ochoty na wejście w temat tych problemów z pulsometrem. Weź spójrz nawet na ten mój obrazek z odczytem tętna - charakterystyka tej kreski jest zupełnie inna na początku, niż w późniejszej fazie. Serce wchodzi w tryb strobo?

A jeżeli rzeczywiście niektóre osoby tak mają (takie ogromne i niespójne skoki tętna) i nie jest to wynikiem błędów pulso, to ja bym się na ich miejscu zaczął trochę martwić.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Błędne wskazania tętna, w zależności od tego na jakim odcinku treningu się pojawia, mają dwa źródła.
1. Wskazanie wysokiego tętna, po kilkuset metrach od startu spowodowane jest brakiem rozgrzewki i startem z "kopyta". Proponuje rozgrzewkę, w zimie na klatce schodowej lub lekki trucht tak aby zegarek w tym czasie złapał sygnał, kilka dynamicznych skłonów, wymachów i w drogę. Tętno trochę skoczyło i pewnie już się ustabilizowało.
2. Drugą przyczyną błędnych wskazań tętna jest sam pasek. Ten drugi problem pojawia się zwykle w drugim etapie treningu i spowodowany jest przez gromadzenie się ładunków elektrostatycznych na odzieży i ciele biegacza i następnie przenoszenie ich na pasek. W okresie letnim ten problem jest mniejszy ponieważ biegamy w luźniejszej odzieży, nie ma tek dużego tarcia a tym samym kompensacja elektrostatyczna jest mniejsza. Aby ten problem rozwiązań należy,...
- osoby które mają sprzęt na gwarancji powinny zadzwonić na numer Garmina podany powyżej i podając numer fabryczny i adres otrzymacie nowy pasek, nowej konstrukcji,
- osoby które mają zegarek po gwarancji jeżeli te wskazania są dla nich dużym problemem, powinny iść do sklepu i kupić nowy, uważając jednak aby nie wciśnięto im starego modelu paska. Te nowe, na końcu numeru katalogowego produktu mają cyfry 07.
Wymiany w nieskończoność baterii nic nie da. Prawa fizyki.

Dodatkowa wskazówka. Podaje e-mail do serwisu i treść e-maila z serwisu,...
Poland.Support@garmin.com
Dziekujemy za skontaktowanie sie z Garmin Europe.

Jezeli urzadzenie jest na gwarancji mozemy wymienic to akcesorium w ramach gwarancji. By to zrobic potrzebujemy ponizszych informacji.

• Prosze zalaczyc zdjecie dowodu zakupu
• Pelny adres do wysylki
• Numer telefonu kontaktowego
• Numer seryjny urzadzenia (glownego sprzetu, akcesoria nie maja numerow seryjnych)

Jak tylko uzyskamy te informacje, bedziemy w stanie okreslic czy sprzet jest na gwarancji i zorganizowac wysylke nowego akcesorium.
Jezeli sprzet nie jest juz na gwarancji konieczny bedzie zakup nowego akcesorium, dostepne pod ponizszym linkiem:
http://www.garmin.com/uk/accessories - Akceptowane sa tylko karty kredytowe (nie debetowe)
Albo przez polska siec dystrybucji – www.garmin.pl/sklep

Jesli ma Pan/Pani wiecej pytan, prosze dac mi znac, alternatywnie poszukac rozwiazania na naszej stronie internetowej: http://www.garmin.com/pl/support/faq-kana/
Pomoz nam poprawic jakosc serwisu jaki oferujemy poprzez wypełnienie ponizszej ankiety: https://www.surveymonkey.com/s/_Polish

Informuję dodatkowo, że nie miałem dowodu zakupu. Podałem tylko numer seryjny zegarka.
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wkleję Wam dwa zrzuty z treningów, na których szwankował pasek. Niższy wykres jest wybitnie oszołamiający. Tętno w okolicach 80, a tempo w okolicach 5:10 min/km (co normalnie dawałoby jakieś 175-180 ud./min). Nie sprawdzałem, ale problemem jest chyba sam pasek a nie sensor. W trzeciej generacji jest zalecenie płukania po każdym użyciu i prania po siedmiu treningach. Pewnie wszystko jest winą zgubnego działania soli, ale tak sobie gdybam.
Pasek oczywiście wymieniono w ramach gwarancji, więc śmiało piszcie do serwisu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:Najlepiej będzie, jak się sam o tym przekonasz. Weź pulsometr na kolejny trening, wyczekaj drania, aż znowu będzie robić takie rzeczy i zwolnij (MOCNO) - np o min/km - posiedź w tym tempie z 40sec i jeżeli nic się nie zmieni, to będziesz mieć odpowiedź. Możesz jeszcze to sprawdzić poprzez tradycyjny pomiar tętna - na nadgarstku czy szyi. Chociaż przecież i tak sam czujesz, że nagle tętno do poziomu 170 Ci nie podskakuje - na pewno byś to zauważył :hej:
Nie, nie, u mnie to na 99% nie jest błąd pulsometra. Czuję jakie mam mniej więcej tętno. Z resztą na ogół błędy paska HR to zbyt niskie odczyty.
U mnie zawsze pierwsze 10-15min biegu to wysoki puls. I nie jest to sprawa braku rozgrzewki, bo każdy bieg zaczynam bardzo spokojnymi kilkoma kilometrami. Po tych 10min nigdy już nie pojawiają żadne niepokojące zapisy.

A wygląda to na przykład tak:
Obrazek
W tych pierwszych minutach biegu gdzie puls jest wysoki tempo biegu było około 30''/km niższe niż w dalszej części biegu.
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

deepblue pisze:
Sylw3g pisze: Obrazek
Moje tętno zachowuje się dokładnie to samo. Ale ja po starcie przez pierwsze 2km mam chyba rzeczywiście taki skok pulsu (do około 175). Po kilku minutach opada mi do około 140 i potem już jest wszystko normalnie.
Mam podobnie i wydaje mi się, że jednak jest to problem Garmina :(
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

garmin.sklep.pl pisze: ( bynajmniej taki był w oryginalnym opakowaniu ).
W kwestii formalnej: http://4.bp.blogspot.com/-sEsiTrm6ZPI/U ... jmniej.jpg

Popularny i fatalny błąd językowy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ