Harpaganzwola. Maraton poniżej 2.30

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Można drodzy biegacze komentować moje ambitne poczynania
R.S.
New Balance but biegowy
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

żyjesz?
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hey harpagan, fajnie jest poczytać o jakimś zaawansowanym treningu, który nie jest kalką Skarżyńskiego czy Danielsa. :usmiech:
Jako biegacza rekreacyjnego ciekawi mnie w jaki sposób się odżywiasz, czy jest to też nadzorowane przez trenera, czy masz swoje własne wypracowane metody. No i przede wszystkim czy stosujesz jakieś suplementy węglowodanowe i białkowe.
Pozdr.
kiss of life (retired)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trener naszkicował mi plan treningowy a ja sam dostosowuję się do prędkości tych treningów i sam wyciągam wnioski. Opieram się na własnym doświadczeniu. Z odżywek to mam isostar, oraz po trudnym treningu regenerator oraz odżywkę węglowodanową.
R.S.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślałem że trener bardziej Cię musztruje :usmiech: Odżywki też chyba raczej standardowe.
Odnośnie treningu mam takie teoretyczne pytanie mam nadzieję, że nie za trudne. Załóżmy że trenujesz co drugi dzień nie patrząc na dni tygodnia i co trzeci bieg jest długim wybieganiem. Masz już wyrobioną bazę wytrzymałościową i chcesz zacząć pracować nad szybkością. Na jakie treningi byś w pierwszej kolejności postawił w dwa pozostałe dni treningowe? Patrząc ze swojego punktu widzenia i doświadczenia.
kiss of life (retired)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę, że zależy to od tego na jaki wynik w maratonie się szykujesz. Jeśli powiedzmy na 3.30 lub gorzej to praktycznie długie wybiegania wystarczą. Na taki wynik wystarczy biegać. Jak już na wynik w okolicach 3 godzin to już postarac się o treningi w drugim zakresie (myślę, że to jest najważniejszy trening na taki wynik) i jakieś tempo maratońskie. Z doświadczenia wiem, że każdy musi tak trenować aby nie kopiować planów tylko trenować pod siebie. Im lepszy wynik tym więcej kłaść nacisk na jakość treningów

Zresztą na swoim blogu napisałem jak mi się trenowało wg innych metod
R.S.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za sugestię. Pytanie było mocno teoretyczne, bo nie startuję w zawodach i pewnie miałbym spory problem z 4:00, ale zaczynam sobie delikatnie przyspieszać ostatnio - przebieżki i niby tempo maratońskie, niby , bo nie mam czasów w zawodach na 10km i PM więc też nie znam swojego maratońskiego :grr: Pobiegam w takim razie te drugie zakresy raz na jakiś czas.
kiss of life (retired)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MariNerr pisze:Dzięki za sugestię. Pytanie było mocno teoretyczne, bo nie startuję w zawodach i pewnie miałbym spory problem z 4:00, ale zaczynam sobie delikatnie przyspieszać ostatnio - przebieżki i niby tempo maratońskie, niby , bo nie mam czasów w zawodach na 10km i PM więc też nie znam swojego maratońskiego :grr: Pobiegam w takim razie te drugie zakresy raz na jakiś czas.
Na 4 godziny to wystarczy tylko biegać i raz w tyg wycieczka biegowa 2-2,5 godz. Zobacz w internecie mnóstwo planów, a ja myślę, że na 4 godz nie trzeba żadnych planów, tylko trzymać się powiedzmy 4 treningów w tyg (3 po ok 15km) i jeden 2,5 godz i wystarczy. Na 4 godz trzeba sie obiegać, bo to szczerze mówiąc nie jest jakiś mega wynik. Spokojne bieganie, bez napinania sie. Bieganie ma sprawiać przyjemność. Poczytaj trochę forum jak ludzie trenują, jak się męczą treningami wg różnych szkół a wyniki mają rzędu 3.30-4.30. Tutaj nie trzeba planów, wystarczy się obiegać. Popatrz jak trenują zawodnicy pod ultra, tam nie ma jakiegoś mocnego tempa, tam jest bieganie wolne ale dłuższe. Zresztą ja pobiegałem sobie głównie wybiegania, trenowałem codziennie, bo wybiegania mnie nie męczyły i z tego pobiegłem w debiucie maraton po 9 mies treningów w 2.45.
R.S.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kiedy planujesz maraton?
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

orlen, 13 kwiecień. Myślę, że pogoda powinna dopisać, a także dobra trasa. Po moich niepowodzeniach maratońskich (niewiele startów) myślę, że w końcu się uda.
R.S.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:
MariNerr pisze:Dzięki za sugestię. Pytanie było mocno teoretyczne, bo nie startuję w zawodach i pewnie miałbym spory problem z 4:00, ale zaczynam sobie delikatnie przyspieszać ostatnio - przebieżki i niby tempo maratońskie, niby , bo nie mam czasów w zawodach na 10km i PM więc też nie znam swojego maratońskiego :grr: Pobiegam w takim razie te drugie zakresy raz na jakiś czas.
Na 4 godziny to wystarczy tylko biegać i raz w tyg wycieczka biegowa 2-2,5 godz. Zobacz w internecie mnóstwo planów, a ja myślę, że na 4 godz nie trzeba żadnych planów, tylko trzymać się powiedzmy 4 treningów w tyg (3 po ok 15km) i jeden 2,5 godz i wystarczy. Na 4 godz trzeba sie obiegać, bo to szczerze mówiąc nie jest jakiś mega wynik. Spokojne bieganie, bez napinania sie. Bieganie ma sprawiać przyjemność. Poczytaj trochę forum jak ludzie trenują, jak się męczą treningami wg różnych szkół a wyniki mają rzędu 3.30-4.30. Tutaj nie trzeba planów, wystarczy się obiegać. Popatrz jak trenują zawodnicy pod ultra, tam nie ma jakiegoś mocnego tempa, tam jest bieganie wolne ale dłuższe. Zresztą ja pobiegałem sobie głównie wybiegania, trenowałem codziennie, bo wybiegania mnie nie męczyły i z tego pobiegłem w debiucie maraton po 9 mies treningów w 2.45.
U mnie są potrzebne dodatkowe impulsy na prędkość, bo tak sobie właśnie radośnie biegam od dwóch lat a tempo niestety samo się nie zmienia 5:50-6:00. Pierwsze treningi na szybkość teraz dopiero od jakichś 2-3 tygodni robiłem i jest już jakiś mały efekt bo średnia na 10km wyszła ostatnio już 5:25. Zobaczę czy zdołam kiedyś zejść na treningu do 5:00.
A te drugie zakresy lepiej robić ciągłe, czy tak jak miałeś w jakimś treningu 4x3km z przerwą na marsz?
kiss of life (retired)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tylko zobacz bc2 15 km jest wolniejszy od mocnego bc2 4razy 3km o jakieś 15 sek/km, to jest sporo. Po drugie ciągły biegam na tętnie 160-163, a odcinki 3 km ok 170. Trójki są na granicy drugiego i trzeciego zakresu. U mnie próg tlenowy to tętno ok 170. Jeśli np ciągły biegł bym na tętno 170, to gdzieś pod koniec dystansu 15km skoczyłoby do tętna 180, i byłby to trening eksploatujący w moim przypadku. Na treningi trzeba patrzyć całościowo (np co biegałeś wczoraj albo co biegasz jutro) a nie na pojedyncza jednostkę treningową. Ja bym proponował na wynik w okolicach 3 godzin bc2 12-15 km po 4.15, a drugi mocny trening trójki w tempie półmaratonu. Przerwy robię w marszu, gdyż mam lepszy komfort psychiczny do kolejnej. Nie ma znaczenia czy ja wytruchtam przerwę po 4.40/km, czy przejdę to marszem, przynajmniej w moim przypadku.
R.S.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki harpagan. Ten 4x3km czy nawet x2km byłby dla mnie za ciężki w takim wypadku. Drugi zakres mi wystarczy do moich skromnych celów. :usmiech:
kiss of life (retired)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do biegania maratonów gorzej jak 3 godz nie potrzeba żadnych interwałów. Wystarczą dwa treningi bc2 w tyg (jeden ok 10km i drugi ok 14 km) oraz wybiegania. Wystarczą 4 treningi w tyg a na 6-3 tyg przed maratonem 5 treningów w tyg, później do startu w maratonie wyluzowanie. Długie wybiegania 30 km też mogą być ale co drugi tydzień.
R.S.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przeczytałam - faktycznie musisz mieć talent do biegania; gratulacje i powodzenia w przygotowaniach:)
ODPOWIEDZ