Prosta metoda jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
To jest zupełnie inna sprawa. Palenie to faktycznie głównie uzależnienie psychiczne. A u większości ludzi otyłość nie ma powiązania z psychiką. To czysta fizjologia, a walka z fizjologią za pomocą sztuczek mentalnych jest nieco śmieszna.
The faster you are, the slower life goes by.
- Wiktor9
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1:18:00
#klosiu mylisz sie przejadanie sie tez ma podloze w psychice.
Sent from my LG-E430 using Forum Fiend v1.1.5.
Sent from my LG-E430 using Forum Fiend v1.1.5.
„Jeśli sam się nie zatrzymasz, nikt inny cię nie zatrzyma”.
Polecamhttp://www.allen-carr.pl/ksiazki
Mój bloghttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38879
Komentarzehttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=39009
Polecamhttp://www.allen-carr.pl/ksiazki
Mój bloghttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38879
Komentarzehttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=39009
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
Dopóki większość tzw oficjalnych czynników będzie trwała w przekonaniu że otyłość to problem psychiczny (tzn że ludzie tyją, bo są leniami i obżartuchami - bo jedzą za dużo i za mało się ruszają) dopóty otyłość będzie rosła. Otyłość, czyli nadmierne gromadzenie kalorii w tkance tłuszczowej to problem czysto fizjologiczny, spowodowany nierównowagą hormonalną, i jak się tą nierównowagę usunie, co w większości przypadków jest bardzo łatwe, to znika chęć do jedzenia za dużo i podjadania.
Pomijam oczywiste zaburzenia psychiczne, np anoreksję i bulimię, ale to się leczy przy pomocy psychologa, a nie zmiany diety. I po tym najłatwiej je odróżnić.
Pomijam oczywiste zaburzenia psychiczne, np anoreksję i bulimię, ale to się leczy przy pomocy psychologa, a nie zmiany diety. I po tym najłatwiej je odróżnić.
- dirtybutclean
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Psy ujadaja karawana jedzie dalej...
Ja mimo dość nieporadnej recenzji kolegi książkę polacem bardzo szczerze i z czystym sumieniem. Rzuciłem fajki po 15 latach z dnia na dzień bez większego bólu.
A miałem podejście jak większość co najmniej mocno sceptyczne..Polecił mi wujek ultrasceptyk który rzucił po 30 latach..Także Carr działa i ma skuteczność na poziomie 80% .Co jedzenia nie czytałem sam zrzuciłem normalnie biegajac i trzymając zwykła dietę ale większość ludszi moim danie objada się pod kątem psychiki z wyłączeniem np cukrzyków lub ludzi z zaburzonym metabolizmem i niekoniecznie od razu jest to choroba jak np bulimia a np rekompensowanie sobie niepowodzeń czy innych zdarzeń życiowych jedzeniem..
Ja mimo dość nieporadnej recenzji kolegi książkę polacem bardzo szczerze i z czystym sumieniem. Rzuciłem fajki po 15 latach z dnia na dzień bez większego bólu.
A miałem podejście jak większość co najmniej mocno sceptyczne..Polecił mi wujek ultrasceptyk który rzucił po 30 latach..Także Carr działa i ma skuteczność na poziomie 80% .Co jedzenia nie czytałem sam zrzuciłem normalnie biegajac i trzymając zwykła dietę ale większość ludszi moim danie objada się pod kątem psychiki z wyłączeniem np cukrzyków lub ludzi z zaburzonym metabolizmem i niekoniecznie od razu jest to choroba jak np bulimia a np rekompensowanie sobie niepowodzeń czy innych zdarzeń życiowych jedzeniem..
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
Wszyscy ludzie otyli mają zaburzony metabolizm. Otyłość to właśnie objaw tego. Nikt poza ciężkimi przypadkami nie objada się bez przerwy z powodów psychicznych, np stresu z powodu zjebki w pracy.
A tak jak przy ogólnie tuczącej diecie jednodniowa głodówka co jakiś czas nie zdziała dokładnie nic, tak przy diecie ogólnie niesprzyjającej tyciu okazjonalne obżarstwo nawet rzędu 5-10tys kcal dziennie też nie spowoduje trwałego utycia.
A tak jak przy ogólnie tuczącej diecie jednodniowa głodówka co jakiś czas nie zdziała dokładnie nic, tak przy diecie ogólnie niesprzyjającej tyciu okazjonalne obżarstwo nawet rzędu 5-10tys kcal dziennie też nie spowoduje trwałego utycia.
- fog
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:27
- Życiówka w maratonie: 3:43:09
Recenzja brzmi jak kolejna magiczna książka o tym jak zmienić swoje życie w weekend, stać się młodym, ładnym i bogatym. I pewnie na tym bym poprzestał, gdyby nie to, że mam paru znajomych, którzy rzucili palenie po książce Carra
Nie wiem do końca czy czytając ksiażkę można rozwiązać wszystkie problemy związane z żywieniem (np.bulimia, anoreksja), ale jeśli działa choć w połowie tak dobrze jak ta od fajek, to myślę że warto.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Klosiu, ale może to nie chodzi tylko o otylych?
Ja otyły nie jestem, ale na pewno jem za dużo, często z czystego lakomstwa a nie głodu.
Jesli to ma komuś pomoc w opanowaniu lakomstwa to jestem za.
Ja otyły nie jestem, ale na pewno jem za dużo, często z czystego lakomstwa a nie głodu.
Jesli to ma komuś pomoc w opanowaniu lakomstwa to jestem za.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Adam, podobno można pobudzić metabolizm w 12-to godzinnej sztafecie w Brennej
może jakaś integracja? Okazja jest 

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
Adam, węglowodany się je, bo sprawiają przyjemność jedzącemu
. Smak, walnięcie dopaminą po mózgu, przyjemna senność spowodowana skokiem insuliny... Jak przestaniesz jeść węglowodany w dużych ilościach, to problem i jedzenia za dużo, i podjadania po prostu zniknie - nie będziesz miał ochoty na jedzenie dopóki faktycznie nie będziesz głodny. I tyle. Tak wygląda fizjologiczne rozwiązanie problemu podjadania.
Myślisz że ja nie mam co chwilę ochoty na coś słodkiego jak jem dużo węgli?
Żadna terapia behawioralna typu jedzenie w jednym miejscu, niejedzenie przed tv czy kompem, jedzenie małych porcji często itp itd nie ma udowodnionej skuteczności. Po prostu nie działa w dłuższym przedziale czasowym. Tak naprawdę, to jedzenie często małych porcji powoduje że ludzie jedzą więcej kalorii niż ktoś kto opuszcza śniadanie, je jakiś mały lunch w pracy i dużą kolację. Ten drugi na węglach prawdopodobnie utyje więcej, ale nie dlatego że je rzadko, tylko dlatego że jego posiłek powoduje duży i długo trwający skok insuliny. Ja nie jedząc zbyt dużo węgli na dwóch posiłkach dziennie chudnę. Więc zakładam że sposoby z tej książki też są nieskuteczne w starciu z problemem fizjologicznym.

Myślisz że ja nie mam co chwilę ochoty na coś słodkiego jak jem dużo węgli?

Żadna terapia behawioralna typu jedzenie w jednym miejscu, niejedzenie przed tv czy kompem, jedzenie małych porcji często itp itd nie ma udowodnionej skuteczności. Po prostu nie działa w dłuższym przedziale czasowym. Tak naprawdę, to jedzenie często małych porcji powoduje że ludzie jedzą więcej kalorii niż ktoś kto opuszcza śniadanie, je jakiś mały lunch w pracy i dużą kolację. Ten drugi na węglach prawdopodobnie utyje więcej, ale nie dlatego że je rzadko, tylko dlatego że jego posiłek powoduje duży i długo trwający skok insuliny. Ja nie jedząc zbyt dużo węgli na dwóch posiłkach dziennie chudnę. Więc zakładam że sposoby z tej książki też są nieskuteczne w starciu z problemem fizjologicznym.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:37
Ja ze swojej strony mogę tylko napisać, że jak odżywiałem się głównie ww, to bardzo trudno mi było zrezygnować z jedzenia, gdy jeszcze coś było na talerzu. Objadałem się dużo bardziej niż byłem w rzeczywistości, a teraz po prostu nie mam ochoty jeść znacznie więcej niż muszę.
- fog
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:27
- Życiówka w maratonie: 3:43:09
Zastanawiam się jeszcze na ile ta książka jest skierowana np.do bardzo aktywnych biegaczy. Jeśli ktoś ma za sobą tysiące przebiegniętych kilometrów, jest raczej wysoce prawdopodobne że jest świadomy jeśli chodzi o odżywianie się - ja zawsze odżywiałem się raczej zdrowo, ale od paru lat kiedy ostro biegam, zmieniłem dietę - bardziej pilnuję godzin posiłków, ich składu, etc. Dlatego myślę że jesli ktoś naprawdę ogarnia co jest zdrowe, a co nie, wie jak działa metabolizm i jest bardziej świadomy swojego ciała - to pewnie nie jest to książka dla niego. Ale jeśli ktoś zaczyna biegać i robi to żeby schudnać (a ile jest takich osób?), jest to jego początek - to wszelkie źródła wiedzy na ten temat mogą być pomocne - a nawiązujac do swojego poprzedniego posta - bazując na doświadczeniu znajomych z fajkami, Carr byłby pewnie pozycją której byłbym w stanie zaufać (mimo brzydkiej okładki
).

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
dr Joel Fuhrman "Jeść by żyć"
http://www.akademiawitalnosci.pl/category/lektury/
http://www.akademiawitalnosci.pl/category/lektury/