Mleko

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mirekjowal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć czy picie mleka 2 procentowego w ilosci około 2litrów na dobe, u dorosłego człowieka jest wskazane.? Mleko niby ma wartości odzywcze , białko kalorie etc. ale czy nie szkodzi , lubie i pije dużo. Więc jak to jest?
PKO
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

2 litry mleka?? :orany: nie wydaje mi się, żeby to było ok. a co z innymi płynami, typu woda, herbata, ew. kawa?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dolej czasem do mleka soplice - orzech laskowy :)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pije tylko z Malibu :ble:
Co ty cielak jesteś, że tyle tego mleka wciągasz? Jeżeli lubisz i nie masz po tym problemów z gazami to spoko ale w tym mleku z kartonu to składników odżywczych jest bardzo, bardzo mało. Serek Wiejski jest o.k
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mirekjowal pisze:Witam wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć czy picie mleka 2 procentowego w ilosci około 2litrów na dobe, u dorosłego człowieka jest wskazane.? Mleko niby ma wartości odzywcze , białko kalorie etc. ale czy nie szkodzi , lubie i pije dużo. Więc jak to jest?

A jak Ty się z tym czujesz?
Pomijając: "lubię"?
Nie masz problemów z cerą, trawieniem, gazów, biegunek, wysypek, zmian skórnych, wiecznego kataru, bóli brzucha, "gula" flegmny w gardle, nie musisz ciągle spluwać, odchrząkać, nie masz problemów z zatokami, infekcjami? Nie marzniesz?
Jak nie, to Ok. Jak tak, to warto wiedzieć że mleko krowie okropnie zaflegmia ( i wychładza). To także bardzo silny alergen. Ale ludzie są różni. Niektórym (mało komu ale jednak są takie typy) to wręcz pomaga normalnie funkcjonować.
Ja bym się od takiej ilości krowiego mleka chyba przekręciła. I wcale nie żartuję.

2 litry mleka to prawie 1000 kalorii.
Dużo jak na 1 produkt. To z mojego punktu widzenia, olbrzymie zubażanie diety. Codziennie przyjmujesz 1000 kalorii z 1 produktu. A mógłbyś w to miejsce jeść różnorodne produkty, co dostarczyło by Ci większej gamy minerałów i witamin.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, od kiedy tyle tego mleka pijesz, ale jeśli od lat, to polecam ci zrobienie sobie USG nerek, kamienie masz z dużym prawdopodobieństwem... A jak nie masz, to będziesz miał.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gocu pisze:Nie wiem, od kiedy tyle tego mleka pijesz, ale jeśli od lat, to polecam ci zrobienie sobie USG nerek, kamienie masz z dużym prawdopodobieństwem... A jak nie masz, to będziesz miał.
A tak w ogóle to umrzesz... Dajcie spokój. Jeżeli lubi i oprócz mleka odżywia się racjonalnie, to dlaczego ma sobie odmawiać? Może chłopakowi brakuje laktozy :ble: ? Opije się mleka, to za jakiś czas chęć na mleko samoistnie się zmniejszy. Ja przez wiele lat piłem po 10-15 litrów na tydzień - muczeć nie zacząłem, do jedzenia trawy ciągot nie mam, nerki zdrowe, a apetyt na mleko jakby ostatnio zmalał - piję jakieś 5-8 litrów tygodniowo.
@mirekjowal - jak nie masz tych skutków ubocznych, o których pisze cava, to pij śmiało. Tylko czemu 2%? Pij "pełne", a najlepiej z mlekomatu albo jakiejś małej lokalnej mleczarni, gdzie mleko ma 2-3 dni przydatności, a potem się ładnie zsiada,a nie psuje.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
kowalus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

google -> 'pij mleko będziesz kaleką'
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Mleko jest git (takie stare coś).
Świeże mleko i od gospodarza, jak podaje pehop to w ogóle rewelacja. I sery na ten przykład.
Ale takie ilości płynu i prawdopodobnie jeszcze coś (kawa, herbata, może sok...) to ogólnie dość duża ilość płynu. A jego nadmiar, jak wiadomo może niezbyt dobrze wpływać na ciśnienie i takie tam....

Mimo, iże jestem Stary Koń sporo piję mleka w tygodniu, to podane ilości są "imponujące".

Skoro przy tym biegasz i wszystko jest ok (serducho, nerki, ...), to, póki co, chyba źle nie jest?

Mimo wszystko zastanowiłbym się choć trochę nad wpisem Cava
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
Awatar użytkownika
Wiktor9
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:18:00

Nieprzeczytany post

prawda jest taka, że ludzią mleko pochodzenia zwierzecego tylko szkodzi i to bardzo poza oczywiscie mlekiem matczynym dla noworodków.o
„Jeśli sam się nie zatrzymasz, nikt inny cię nie zatrzyma”.
Polecamhttp://www.allen-carr.pl/ksiazki
Mój bloghttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38879
Komentarzehttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=39009
Thingol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,26
Życiówka w maratonie: 3,34,36

Nieprzeczytany post

kowalus pisze:google -> 'pij mleko będziesz kaleką'
a co myślicie o mleku kozim? jest tak samo niezdrowe jak krowie czy jednak nie?
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Thingol pisze:
kowalus pisze:google -> 'pij mleko będziesz kaleką'
a co myślicie o mleku kozim? jest tak samo niezdrowe jak krowie czy jednak nie?
Niezdrowe???a co wg. Ciebie jest zdrowe?
Opamiętjcie się.To już mleka się nie można napić....no,fakt browar jest zdrowszy. :hahaha:
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak to jest dlatego pytam. Prawda jest taka, że coraz częściej pojawiają się informacje, że mleko od krowy jest be, a ponieważ uwielbiam mleko pytam jak jest z kozim.. mogę się przerzucić bo zapach i smak mnie nie odrzuca. Pytanie czy w ten sposób wpadnę z deszczu pod rynne? Ktoś zna odpowiedź? A piwa nie pije.. ;)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Thingol pisze:Nie wiem jak to jest dlatego pytam. Prawda jest taka, że coraz częściej pojawiają się informacje, że mleko od krowy jest be, a ponieważ uwielbiam mleko pytam jak jest z kozim.. mogę się przerzucić bo zapach i smak mnie nie odrzuca. Pytanie czy w ten sposób wpadnę z deszczu pod rynne? Ktoś zna odpowiedź? A piwa nie pije.. ;)

Jest o wiele lepsze.

Mogą go pic nawet osoby ze skazą białkową wywołaną przez mleko krowie.

tylko czytaj etykiety, zeby wybrać mleko o skąłdzie mleko, a nie mleko i tabun Ecośtam.
Bo potrafią z kozim mlekiem robić rózne dziwne rzeczy.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

cava pisze:Jest o wiele lepsze.

Mogą go pic nawet osoby ze skazą białkową wywołaną przez mleko krowie.

tylko czytaj etykiety, zeby wybrać mleko o skąłdzie mleko, a nie mleko i tabun Ecośtam.
Bo potrafią z kozim mlekiem robić rózne dziwne rzeczy.
I to jest w zasadzie dobra informacją.. Jednak owsianka na wodzie smakuje nijak, a z mlekiem jest super.. Mleko kozie, do którego mam dostęp nie ma 'E'. Jest świeże, z kilkudniowym terminem przydatności..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ