Teraz się już pogubiłem, wszędzie czytałem, żeby rozluźniać te mięśnie o których piszesz itd ale myślałem, że ćwiczenia wzmacniające nogi, które nie podrażniają kaletki maziowej (czyli kiedy nie występuje ból) mają pomóc ponieważ wzmocnią mięśnie, co zapobiegnie nawrotom kontuzji. A samo rozciąganie i rozluźnianie to tylko zaleczanie problemu który i tak wróci. To jak to w końcu jest?marcinostrowiec pisze: mnie pomogły masaze i kategoryczne unikanie przeciazen nogi i bioder czyli zadnej siłowni i mocnych treningów, masowac mozesz sie sam dłoniazaczynaj od miesnia posladkowego sredniego (pierwszy od góry pod krzyzem na bokach) i w dół pasmem z boku az do masazu tuz nad kolanem z boku oczywiscie masuj mocno głeboko tam gdzie boli, kilka razy dziennie
do tego bierz 2 razy dziennie magnez niedobory magnezu osłabiaja kosci bo tam jest mg magazynowany i wit c, jezlei boli kolano to jest stan zapalny okladaj lodem np w woreczkach
opaska jest bzdura boli bo pasmo ociera sie o klykiec kolana na boku zatem opaska jeszcze bardziej dociska pasmo do klykcia zatem powinno bolec bardziej
kluczem jest rozluznienie całych nóg odpowiada za to np mg glukoza a spina stres (nerwica)
zaczynac cwiczenia mozna z krótkotrwałego napinania i puszczania miesni w celu rozluznienia (noga, stojac, do tyłu połozyc dłon na miesniu posladkowym az sie wyczuje napiecie potrzymac i puscic itd noga na bok potem masaz na koniec)
Opaska na ITBS.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50m50s
- Życiówka w maratonie: brak
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
diabeł tkwi w szczegółachgolki135 pisze:Teraz się już pogubiłem, wszędzie czytałem, żeby rozluźniać te mięśnie o których piszesz itd ale myślałem, że ćwiczenia wzmacniające nogi, które nie podrażniają kaletki maziowej (czyli kiedy nie występuje ból) mają pomóc ponieważ wzmocnią mięśnie, co zapobiegnie nawrotom kontuzji. A samo rozciąganie i rozluźnianie to tylko zaleczanie problemu który i tak wróci. To jak to w końcu jest?marcinostrowiec pisze: mnie pomogły masaze i kategoryczne unikanie przeciazen nogi i bioder czyli zadnej siłowni i mocnych treningów, masowac mozesz sie sam dłoniazaczynaj od miesnia posladkowego sredniego (pierwszy od góry pod krzyzem na bokach) i w dół pasmem z boku az do masazu tuz nad kolanem z boku oczywiscie masuj mocno głeboko tam gdzie boli, kilka razy dziennie
do tego bierz 2 razy dziennie magnez niedobory magnezu osłabiaja kosci bo tam jest mg magazynowany i wit c, jezlei boli kolano to jest stan zapalny okladaj lodem np w woreczkach
opaska jest bzdura boli bo pasmo ociera sie o klykiec kolana na boku zatem opaska jeszcze bardziej dociska pasmo do klykcia zatem powinno bolec bardziej
kluczem jest rozluznienie całych nóg odpowiada za to np mg glukoza a spina stres (nerwica)
zaczynac cwiczenia mozna z krótkotrwałego napinania i puszczania miesni w celu rozluznienia (noga, stojac, do tyłu połozyc dłon na miesniu posladkowym az sie wyczuje napiecie potrzymac i puscic itd noga na bok potem masaz na koniec)

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Rozgrzewający Się
W treningu biegacza może i tak, ale w treningu triathlonisty siłownia IMO się przydaje (mówię o treningu ogólnorozwojowym) + basen. Poza tym podczas np jazdy na rowerze ITBS się nie odzywa, więc myślę, że na wzmocnienie mięśni też jest to dobry pomysł, a przy okazji chociaż w innych dyscyplinach nie będę tracił cennych dni na przygotowanie.marcinostrowiec pisze: diabeł tkwi w szczegółachnie pisałem żeby nie wzmacniac mięśni, pisałem żeby unikac przeciążeń i mocnych treningów
poczatkujący maja tendencje do zarzynania sie
odradzam tez siłownie bo mozna przez nieuwage sobie miesnie przeciązyć preferuje obciązenie własnego ciała, w ogóle kwestionuje uzywanie siłowni w treningu biegacza gdzie liczy sie lekkosc sprezystosc motoryka rozluźnienie, samym bieganiem wzmacniasz tez miesnie ale wszystko z umiarem stopniowo
-
- Rozgrzewający Się
Korzystając z okazji nie będę zakładał nowego wątku i zapytam tutaj. A co powiedzie o kinesiotapingu przy ITBS? Faktycznie pomaga? czy oklejając sobie nogę przed bieganie pomoże coś? miał ktoś z tym styczność?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Testuję od kilku dni elektrostymulator z Lidla firmy Sanitas. Podłączam elektrody do czworogłowego i daję program rozluźnienia mięśni, przez kilkanaście minut prąd szarpie mi nogą, póki co są rezultaty i faktycznie mięsień a z nim całe pasmo się rozluźnia. Próbował też ktoś w ten sposób?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Pytanie z innej beczki. Ten stymulator jest jeszcze dostępny w Lidl?jedz_budyn pisze:Testuję od kilku dni elektrostymulator z Lidla firmy Sanitas. Podłączam elektrody do czworogłowego i daję program rozluźnienia mięśni, przez kilkanaście minut prąd szarpie mi nogą, póki co są rezultaty i faktycznie mięsień a z nim całe pasmo się rozluźnia. Próbował też ktoś w ten sposób?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Pewnie tak, małe było zainteresowanie, tylko biegacz wie jak go wykorzystać 

- lukaszb
- Dyskutant
Cześć golki135. Podobnie jak Ty jestem z Głogowa i również miałem spory problem z ITBS. Proponuję uzbroić się w cierpliwość, bo wyleczenie tego cholerstwa może potrwać bardzo długo, ale warto być cierpliwym i przyłożyć się do tematu. Ile to potrwa to dość indywidualna sprawa. U mnie pomogło wiele połączonych działań:golki135 pisze:Głogów, woj. dolnośląskiejedz_budyn pisze:Skąd jesteś?
1. Miesięczna przerwa w bieganiu i rolowanie na butelce z wodą kilka razy dziennie przez kilka miesięcy.
2. Potem redukcja kilometrażu na każdym treningu do granicy, gdy pojawiał się ból lub napięcie, które po chwili przeradzało się w ból; problem pojawiał się czasem po dwóch, czasem po pięciu lub więcej km. Cały czas się pilnowałem jednak i przerywałem, gdy zaczynało boleć.
3. Przyłożyłem się do rozciągania porządnie i weszło na stałe w nawyk, jak prysznic po bieganiu. http://bieganie.pl/?cat=280
4. Zacząłem zwracać uwagę na ułożenie ciała i pracę miednicy oraz ogólnie na technikę.
5. Wprowadziłem ćwiczenia wzmacniające mięśnie. http://youtu.be/ydcy3dPf__M
6. Na stałe wprowadziłem ćwiczenia wykonywane podczas biegania poprawiające siłę - podbiegi.
7. Regularnie biegam w pofałdowanym lub jeszcze trudniejszym terenie. Jesteś z Głogowa, więc polecam sesje na samym Górkowie i wokół, trasę Głogów-Kurowice-Modła, tor MTB Obiszów (moje ulubione tereny).
Największą poprawę zauważyłem po wprowadzeniu punktów 5, 6 i 7.
Nie jestem specjalistą oraz nie posiadam wykształcenia w jakikolwiek sposób związanego z problemami zdrowia i jedynie dzielę się tym co u mnie pomogło.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
oczywiscie mowa o bieganiu, są inne sporty które opieraja sie na siłowni itp., jeżeli o rower chodzi poczytaj kolarstwo ITBS jest wiele kolarzy z ITBS zapewne jeżeli dostaje ktos ITBS przy bieganiu to nie bedzie bolało przy rowerze bo inaczej sie noga ustawia i na odwrótgolki135 pisze:W treningu biegacza może i tak, ale w treningu triathlonisty siłownia IMO się przydaje (mówię o treningu ogólnorozwojowym) + basen. Poza tym podczas np jazdy na rowerze ITBS się nie odzywa, więc myślę, że na wzmocnienie mięśni też jest to dobry pomysł, a przy okazji chociaż w innych dyscyplinach nie będę tracił cennych dni na przygotowanie.marcinostrowiec pisze: diabeł tkwi w szczegółachnie pisałem żeby nie wzmacniac mięśni, pisałem żeby unikac przeciążeń i mocnych treningów
poczatkujący maja tendencje do zarzynania sie
odradzam tez siłownie bo mozna przez nieuwage sobie miesnie przeciązyć preferuje obciązenie własnego ciała, w ogóle kwestionuje uzywanie siłowni w treningu biegacza gdzie liczy sie lekkosc sprezystosc motoryka rozluźnienie, samym bieganiem wzmacniasz tez miesnie ale wszystko z umiarem stopniowo
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
-
- Rozgrzewający Się
Ok dzięki chłopaki za rady itp ale nikt mi nie odpowiedział, czy używał tych taśm do kinesiotapingu i czy faktycznie coś dają? i czy jak okleję sobie nogę przed treningiem to pomoże?
- lukaszb
- Dyskutant
Nigdy nie używałem taśm, ale z opracowań, na które się natknąłem wynikało, że akurat przy ITBS taśmy nie są stosowane. Dodatkowo sporo dostępnych artykułów poddaje w wątpliwość skuteczność tej metody ... tyle samo jest artykułów, które dowodzą czegoś wręcz odwrotnego. Temat kinesiotapingu poruszyłeś wewnątrz wątku dotyczącego innej kwestii. Załóż osobny post z odpowiednim tytułem, a może zwróci on uwagę osób, które zajmują się tematem zawodowo. Na forum jest sporo specjalistów. Sam z ciekawością poczytam co mają do powiedzenia.golki135 pisze:Korzystając z okazji nie będę zakładał nowego wątku i zapytam tutaj. A co powiedzie o kinesiotapingu przy ITBS? Faktycznie pomaga? czy oklejając sobie nogę przed bieganie pomoże coś? miał ktoś z tym styczność?
-
- Rozgrzewający Się
Mi opaska bardzo ale to bardzo pomogła, ale nie kupowałem za duże pieniądze tylko zrobiłem z grubej gumy i tyle ... guma to guma. Wcześniej prawie pół roku łaziłem od lekarza do lekarza ale oni G wiedzą. Poszperałem w necie i znalazłem to http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=481 ... ruc. 15 wszystko zmieniła i po 3 - 4 tygodniach zapomniałem co to pasmo ... a wcześniej była katastrofa. Teraz okazyjnie robię to http://www.magazynbieganie.pl/wp-conten ... resize.jpg i od 4 lat mam spokój