Początkujący biegacz, problem z kontuzjami.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Shemus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam codziennie po 30min. dopiero zacząłem. Pierwsze 4 dni były ok, jednak w dniu 5 zaczęło mnie boleć kolano, przestałem biegać i przeszło po tygodniu. Zacząłem biegać na nowo 2 dni było ok ale w 3 dniu zaczęła mnie boleć kostka, przestałem biegać na tydzień i przeszło. Znowu zacząłem biegać i w 2 dniu zaczął mnie boleć piszczel, przestałem biegać na tydzień, kiedy zacząłem wczoraj wszystko było ok ale dziś znowu piszczel mnie boli, pewnie przejdzie po kilku dniach i znowu jakaś inna kontuzja się pojawi. Ale to jest przytłaczające, kontuzja za kontuzją.

I teraz zastanawia mnie co może być tego powodem? Biegam w butach za 20zł z Biedronki (na lepsze mnie nie stać) biegam po trawie, więc podłoże jest raczej miękkie. Moja technika myślę że jest dobra, ląduje na całej stopie. Przed bieganiem robię 5min rozgrzewkę a po bieganiu się rozciągam. Nie biegam truchtem, tylko szybkim tempem.

Co mam robić, mam dość kontuzji! :(
PKO
jjj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W tytule piszesz ''początkujący biegacz '' , w pierwszym zdaniu ''biegam codziennie''-tu prawdopodobnie masz problem .
ponadton
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00.48
Życiówka w maratonie: 4.49

Nieprzeczytany post

W sieci jest dużo informacji na temat czynności przygotowawczych do uprawiania tego rodzaju sportu, jakim jest bieganie. Chcieć biegać to też ważne, ale do biegania należy się również przygotować. Po prostu cierpliwości, rozpocznij swoją przygodę z bieganiem od podstaw, tak jak opisują ludzie z doświadczeniem. Przeanalizuj i dopasuj informacje do siebie. Inaczej szybko się zniechęcisz. Dojdzie bieganie po twardym podłożu, będą większe dolegliwości. Niestety ale w obuwie musisz zainwestować trochę więcej niż 20 zł. Oczywiście nie mam na myśli setek złotych, ale kwota ok. 150 zł za parę, to nie jest rujnacja dla kieszeni. Jak pisał mój przedmówca, chyba trochę za bardzo się forsujesz na początek. Postaw na jakość treningu, a nie na ilość. Dolegliwości o których pisałeś, to standard u początkujących biegaczy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tu jest temat dla Ciebie:
http://bieganie.pl/?cat=288
Shemus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przed bieganiem powinno się robić rozgrzewkę (np. krążenia bioder, ramion, kolan, stóp itp.) a po bieganiu dopiero rozciąganie. Przed bieganiem nie wolno się rozciągać. - czy to prawda?
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stawami kolanowymi nie wolno "krążyć" na boki. Ten staw wymaga stabilizacji stworzony jest do wykonywania ruchów tył-przód. Krążenie na boki będzie powodowało rozciąganie więzadeł. A luzy w takim stawie to pewne problemy prędzej czy później.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

bosak zdrowy staw kolanowy nigdy nie będzie krązył na boki, bo w tym stawie jest dopuszczalne tylko i wyłącznie zgięcie i wyprost(staw zawiasowy)
krążenia, o których mowa odbywają się w stawie biodrowym-są to rotacje oraz w st,skokowych górnych
pozdro
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
5_monika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no właśnie Jillian ma takie ćwiczenie z krążeniem na boki w stawie kolanowym.
Jeden trener pokazuje takie ćwiczenie na bbl, a drugi mówi żeby tak nie robić, nie jest to wskazane.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ