Plan trenningowy 5km - 18:00/17:30

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
heemp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

poszukuję planu treningowego do przebiegnięcia 5km w około 18/17.30.
Mam 31 lat,wzrost 178 waga 67 trenuję około 3 miesięcy, tygodniowy biegam około 25km. Test jaki robiłem to 3km w 11:45.

W tym momencie biegam według treningu z endomondo pro ale poszukuję czegoś lepszego...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A biegałeś 5 km?

Tu masz sporo planów, nie ma znaczenia czy na 5 czy 10 - to taki sam typ wysiłku:
http://bieganie.pl/?cat=19

25 km /tyg to jest tak mało, że prawdopodobnie wystarczy, że lekko zwiększysz objętość (zdroworozsądkowo) utrzymując sprawność a już się przesuniesz w górę.
heemp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za informację.

Na trenningu nie biegałem, tylko 3km na czas. Chcę pobiec 5km w styczniu (puchar bielan lub zBiegiemNatury).
Zakładając że skorzystam z planu 10 km / 35 min / 6 x tydz/ M. Bartoszak, o ile powinienem zmniejszyć kilometraż przygotowując sie do 5 km o 30% czy nie można tak na to patrzeć?

Przykładowo jeśli mamy np.

3km
+5x1km (3’18/km) p3’30+3km

mam biegać

3km
+3x1km (3’18/km) p3’30+3km czy jakoś inaczej to robić?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No więc od razu chciałem Ci powiedzieć, że Twoje rozumowanie jest błędne.
Po pierwsze NIC nie należy zmieniać, bo trening do 5 km wygląda tak samo jak do 10 km, jak Ci już pisałem to jest ten sam typ wysiłku, nie przypadkowo rekordzista świata na 5 000 m jest także rekordzistą świata na 10 000 m.

3 km w 11:45 świadczą o tym, że w tym momencie jesteś na poziomie 20 min na 5/ 42 min na 10 km.
Gdybyś próbował wykonać ten trening na 35 minut zrobiłbyś sobie krzywdę. To jest trening dla ludzi, którzy dzisiaj są na poziomie około 36 minut i chcą zrobić 35 minut. Ty jesteś na poziomie 42 minuty więc to jeszcze daleka, daleka droga. Więc jeśli już myślisz o planach Michała Bartoszaka to możesz próbować ten na 40 minut, ale tez nie wiem czy w tym momencie nie jest za trudny. Plany Michała zakładają bowiem dochodzenie do pewnego założonego z góry wyniku, łatwo jest przestrzelić.

Nie ma sensu zaczynać planów z poziomu dla Ciebie na ten moment nieosiągalnego, równie dobrze mógłbyś przecież zacząć trenować na wynik 12 minut na 5 km. Wszystko po kolei.
heemp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za poradę.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No wlasnie to jest troche dziwne w tych jago planach ze sa okreslone warunki wstepne. Przynajmniej w tych zamieszczonych na bieganie.pl .
mike1982
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ten twój wynik bazuje na danych z endomondo? Bo jeśli tak to moje sugestia jest taka, abyś sprawdził go na faktycznym dystansie 3 km, bo ja biegając z endomondo też miałem wyniki znacznie lepsze od faktycznych, a w praktyce po przerzuceniu na zegarek przekonałem się, że wynik znacząco się różni. Wszystko zależy jak precyzyjny masz nadajnik GPS.
heemp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak Endomondo, mierzylem 1km samochodem i sie zgadza mniej wiecej (co 1 km nawrót). Niestety dokladniej nie wyznacze, a czas zweryfikują zawody. Dzis 1 raz 5km na czas i wyszlo 20:38.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:Ogólnie to biegaj dużo. Biegaj 2x w tygodniu zakres WB 2. Oraz raz w tygodniu zakres WB 3.

Zależy ile masz czasu na trening. Ile jednostek w tygodniu biegasz ?

proponujesz bardzo dużo intensywnych jednostek na jeden tydzień, w szczególności, dla osoby biegającej 18 min na 5km.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:Dlatego czy ktoś pyka 10 treningów czy 5 treningów na tydzień :D

10 treningów z 3 akcenty (2 zakresy, bieganie kilometrówek 4-6x1km ewentualnie coś szybszego jeszcze jakiś interwał)

5 treningów z 2 akcenty (1 zakres, kilometrówki 4-6x1km )

kolega biega 25km tygodniowo, więc tak jak Adam radzi wystarczy lekko zwiększyć objętość lub dodać do treningu raz w tygodniu parę rytmów i postęp w formie gwarantowany :-) do zakresów długa droga :-)
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:25 kilosów tygodniowo nie tak źle :)

Powiem ci że i z tego idzie dobry wynik zrobić ;D

Ja w 2012 roku biegałem 1054 kilometrów. 25 kilometrów tygodniowo i nabiegałem na 800m

2;01'40 :D Rekord Życiowy :P

800m a 5k to jednak lekka różnica, w ile przebiegłeś 5k?

różnica szczególnie dla osoby początkującej
heemp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam 3-4 razy w tyg, zrobię tak zwieksze kilometraz do 35 na tydzien i pytanie robic raz w tyg np 4x1 km po np. 3:50 z przerwa 4 min czy raz w tyg 3 km na czas na maxa(wyjdzie pewnie 11:45).

Moze pytam o podstawy ale biegam od 3 miesiecy i nie konca wiem jak dobrze trenowac a trenningowi z endomondo troszke nie ufam.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

heemp pisze:Biegam 3-4 razy w tyg, zrobię tak zwieksze kilometraz do 35 na tydzien i pytanie robic raz w tyg np 4x1 km po np. 3:50 z przerwa 4 min czy raz w tyg 3 km na czas na maxa(wyjdzie pewnie 11:45).

Moze pytam o podstawy ale biegam od 3 miesiecy i nie konca wiem jak dobrze trenowac a trenningowi z endomondo troszke nie ufam.

Pozdrawiam,

ja bym nie wchodził na Twoim miejscu w taki trening jak 4x1km i tyle.
Musisz żonglować treningiem. w jednym tygodniu zrób np. 6-8x 200m/2min przerwy, a winnym np. kilka razy 600m. przerwy musisz dobierać do dystansu, prędkości i samopoczucia. na tym portalu jest wiele planów, które będą pomocne.
Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze trener, ale można samemu się w to wgłębić.

ale nie powinieneś raczej rozbić np. przez 4-5 tygodni tego samego akcenty co tydzień ;-p
pomysł z jednym akcentem w tygodniu, jest wg mnie trafny, teraz kwestia doboru.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ